Τσουχτερά πρόστιμα σε αγρότες που δεν τηρούν βιβλία προσωπικού

Από 500 έως 3.000 ευρώ τα πρόστιμα σε περίπτωση που κάποιος αγρότης δεν τηρεί καθόλου ή τηρεί πλημμελώς το βιβλίο προσωπικού για αγροτικές εργασίες.

Τα νέα πρόστιμα για εργασιακές παραβάσεις που θα επιβάλλει η Επιθεώρηση Εργασίας σε περιπτώσεις παρατυπιών δόθηκαν στις 17 Ιανουαρίου στην δημοσιότητα.

Ειδικά για τους αγρότες και τις επιχειρήσεις τους, έχει προβλεφθεί ένα πρόστιμο ανάλογα με τον αριθμό των απασχολούμενων, που κυμαίνεται από 500 έως 3.000 ευρώ. Το πρόστιμο αυτό θα επιβάλλεται σε όσους παραγωγούς απασχολούν εργαζόμενους ή εργάτες στις εκμεταλλεύσεις τους και δεν τηρούν όπως πρέπει το βιβλίο προσωπικού, στο οποίο αναγράφονται οι εργαζόμενοι που απασχολούνται, οι ώρες κ.λπ. Ωστόσο αγρότες αλλά και εκπρόσωποι της λογιστικής κοινότητας με τους οποίους μιλήσαμε κάνουν λόγο για γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι οποίες το μόνο που αφήνουν είναι ταλαιπωρία για τους αγρότες. Για παράδειγμα αναφέρουν μερικοί εξ αυτών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, αν πρέπει όλοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να τηρούν βιβλίο προσωπικού για τους εργαζόμενους ή εργάτες που απασχολούν στις εκμεταλλεύσεις τους, καθώς υπάρχει κόσμος που νομίζει ότι αυτό ισχύει και για το εργόσημο.

Τα πράγματα αναφορικά με την υποχρέωση των αγροτών στην τήρηση βιβλίου προσωπικού για τις εκμεταλλεύσεις τους έχει ξεκαθαρίσει έγκαιρα ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, όπως δημοσίευσε πρώτος ο ΑγροΤύπος, εδώ και μήνες.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο στην Βουλή, οποίος έκανε την σχετική ερώτηση με αφορμή δημοσιεύματα για πρόστιμα σε αγρότες στην Θεσσαλία, ξεκαθαρίζει τα πράγματα αναφορικά με το ποιοί αγρότες πρέπει να έχουν βιβλίο προσωπικού για τις εκμεταλλεύσεις τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει βιβλίο προσωπικού, πρέπει να έχουν οι αγρότες - εργοδότες που απασχολούν:

Περισσότερα

Παράταση μέχρι 14 Φεβρουαρίου σε αιτήσεις Αναπτυξιακού Νόμου

Νέα παράταση μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2020, έλαβαν οι αιτήσεις για τα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων», σύμφωνα με υπουργική απόφαση.

Αναλυτικά η απόφαση με την παράταση ΕΔΩ.

Για τον πρωτογενή τοµέα τα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηµατικότητα» και «Επιχειρηµατικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» καλύπτουν επενδύσεις που αφορούν κτιριακές ανάγκες και τον εσωτερικό τους εξοπλισµό, αρδευτικό εξοπλισµό, net-metering ενώ αγορά ζώων και φυτικού κεφαλαίου δεν επιδοτούνται. Όσον αφορά τους κτηνοτρόφους δίνεται η ευκαιρία σε όλους τους κλάδους ανεξαιρέτως (αιγοπροβατοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι, χοιροτρόφοι αλλά και πτηνοτρόφοι και µελισσοκόµοι) να επιδοτηθούν. Σε αυτή την περίπτωση έχουν την επιλογή να κατασκευάσουν, να επεκτείνουν ή να εκσυγχρονίσουν µία σταβλική εγκατάσταση και παράλληλα να αγοράσουν και ό,τι χρειάζεται επιπλέον για τη λειτουργία της, όπως: αµελκτικά συγκροτήµατα, ταινίες µεταφοράς, σιλό αποθήκευσης ζωοτροφών, συγκροτήµατα παραγωγής ζωοτροφών, συγκροτήµατα θέρµανσης και δροσισµού, ταΐστρες, ποτίστρες, αποτεφρωτήρες κ.ά.

Οι επενδυτές µπορούν να επιλέξουν ανάµεσα ή να συνδυάσουν την επιχορήγηση, την φοροαπαλλαγή, την επιδότηση χρηµατοδοτικής µίσθωσης και την επιδότηση του κόστους της δηµιουργούµενης απασχόλησης. Το ποσοστό ενίσχυσης κυµαίνεται από 10-55% αναλόγως το µέγεθος της επιχείρησης και την περιφέρεια που βρίσκεται. Σε ό,τι αφορά ειδικά την επιχορήγηση, να σηµειωθεί εδώ ότι παρέχεται σε ποσοστό που ορίζεται στο 70% των ανώτατων επιτρεπόµενων εντάσεων ενίσχυσης.

Περισσότερα

Τέλος στην περικοπή της σύνταξης των ενεργών συνταξιούχων αγροτών

Οριστική κατάργηση της ποινής περικοπής της σύνταξης για όσους συνταξιούχους αγρότες συνεχίζουν να καλλιεργούν προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό που πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή. Με την προωθούμενη διάταξη ουσιαστικά επεκτείνεται και πέραν του 2025 η προστασία των συνταξιούχων του πρώην ΟΓΑ από το πέναλτι της

μείωσης των συντάξιμων αποδοχών τους, εφόσον εξακολουθούν να είναι επαγγελματικά ενεργοί, διατηρώντας δικαιώματα ή/και έχοντας έσοδα από την αγροτική τους δραστηριότητα.

Μπαίνει δηλαδή τέλος σε ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα, αν όχι και προβληματικά μέτρα του ν. Κατρούγκαλου (ν.4387/2016), ο οποίος στην αρχική του τουλάχιστον μορφή πρακτικά «τιμωρούσε» όλους τους ενεργούς συνταξιούχους του πρώην ΟΓΑ, με δραστική περικοπή των αποδοχών τους.

Περισσότερα

Τα αίτια υποβάθμισης του ελαιοκάρπου

Τα αίτια υποβάθμισης του ελαιοκάρπου της σοδειάς 2019-2020 – Συμπεράσματα από τις εργαστηριακές αναλύσεις και τα δείγματα που εξετάστηκαν.

Η Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου  του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, μετά την ολοκλήρωση και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εργαστηριακών αναλύσεων αντιπροσωπευτικών δειγμάτων ελαιοκάρπου που εξετάστηκαν τόσο από τα εργαστήρια τους όσο και από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι:

Διαπιστώθηκαν έντονες προσβολές από το δάκο της ελιάς (Bactrocera oleae) με παράλληλη παρουσία πληθώρας μυκητολογικών αιτίων που ανήκουν κυρίως στα γένη Camarosporium (Βούλα), Pseudocercospora( Κερκόσπορα), Alternaria (Αλτερνάρια), Colletotrichum (Γλοιοσπόριο), Fusarium (Φουζάριουμ) κ.α. Διευκρινίζεται ότι σε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, οι μολύνσεις από τους μικροοργανισμούς αυτούς θα περνούσαν σχεδόν απαρατήρητες όπως σε προηγούμενες περιόδους. 

Περισσότερα

Κλείδωσε στα 64,6 ευρώ η ειδική ενίσχυση βάμβακος για το 2019

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που διαβίβασε στην Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης, η ειδική ενίσχυση βάμβακος για το 2019, λόγω της αύξησης των εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν την χρονιά αυτή, θα ανέλθει σε 64,6 ευρώ το στρέμμα.

Μοναδική περίπτωση να ανέλθει η ειδική ενίσχυση πάνω από αυτό το όριο είναι οι έλεγχοι που κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να βγάλουν λαβράκια και να βρεθούν παραγωγοί που δεν έχουν κάνει ολοκληρωμένη καλλιέργεια, λέει από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, την Κυριακή στην Καρδίτσα, αρκετοί αγρότες έθεσαν στον υπουργό το ζήτημα της χαμηλής τιμής ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, ζητώντας αυστηρούς ελέγχους, καθώς με 10 ευρώ κάτω συνδεδεμένη από πέρσι και με την ιδιαίτερα χαμηλή εμπορική τιμή, η χρονιά πάει... στράφι.

Περισσότερα

Οι τιμές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις για αγροτικά προϊόντα

Οι τιμές στις συνδεδεμένες ενισχύσεις για 13 +1 αγροτικά προϊόντα φυτικής παραγωγής έτους 2019, σύμφωνα με τα δηλωθέντα στρέμματα στο ΟΣΔΕ

  • Του Χρήστου Αθανασιάδη

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, σας παρουσιάζουμε αποκλειστικά, τις αναμενόμενες τιμές, ανά στρέμμα, για 13 αγροτικά προϊόντα-φυτικής παραγωγής, που λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση για το έτος 2019, ενώ οι πληρωμές θα ξεκινήσουν να χορηγούνται τέλος Φεβρουαρίου και μέχρι την Άνοιξη του 2020.

Όπως βλέπετε και στους σχετικούς πίνακες, υπάρχουν αυξομειώσεις στις τιμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε σχέση με πέρυσι και πιο συγκεκριμένα:

Στο σκληρό σιτάρι έχουμε μία μικρή αύξηση και από 7,6 ευρώ το 2018 πάει στα 8 ευρώ το 2019, στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή έχουμε μια μικρή μείωση και από 8,19 ευρώ το 2018 πάει στο 7,85 ευρώ το 2019.

Μείωση κατά 0,87 λεπτά έχουμε και στα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά σανοδοτικά ψυχανθή (Μηδική-Τριφύλλι) και από 13,17 ευρώ το 2018 πάει στα 12,30 ευρώ.

Στους σπόρους Σποράς (Σποροπαραγωγή) έχουμε αύξηση κατά 1,47 ευρώ και από 25,83 ευρώ το 2018 πάει στα 27,30 ευρώ το 2019.

Στα μήλα παρατηρείται μία μείωση της τάξεως των 1,65 ευρώ και από 47,07 ευρώ το 2018 πάει στα 45,42 ευρώ το 2019, ενώ σοβαρή μείωση εκτιμάται για τη βιομηχανική τομάτα και πιο συγκεκριμένα κατά 6,27 ευρώ και από 72 ευρώ το 2018 πάει στα 65,73 ευρώ.

Περισσότερα

Μέχρι 30 Ιουνίου κατάθεση δικαιολογητικών στη ΔΕΗ για αγροτικό τιμολόγιο

Η ΔΕΗ, ανακοίνωσε ότι σε συνεννόηση με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρατείνει την προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για το Αγροτικό τιμολόγιο έως την 30η Ιουνίου 2020 (έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2019). 

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ, εφαρμόζοντας τη σχετική νομοθεσία για την εκκαθάριση του Μητρώου των δικαιούχων του Αγροτικού τιμολογίου, ξεκίνησε τη διαδικασία από το 2014. 

Παρά τη σχετική πρόοδο που έχει συντελεστεί, ένα μεγάλο μέρος των αγροτών δεν έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία του, καθώς, λόγω του αυξημένου όγκου των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες (Δήμοι, Περιφέρειες κλπ), παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία. 

όπως επισημαίνει η διοίκηση του Οργανισμού η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος, μέσω του Συστήματος Υποβολής Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έχει ακόμα αξιολογηθεί ως προς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. 

Ως εκ τούτου, η ΔΕΗ καλεί εκ νέου τους αγρότες να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους, προς την εταιρεία, ειδικά εκείνους που για οποιοδήποτε λόγο έχουν διακόψει την αγροτική τους δραστηριότητα και συνεχίζουν παράτυπα να απολαμβάνουν τα προνόμια του αγροτικού τιμολογίου.

Περισσότερα

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς

Η διαδικασία της διαβούλευσης πρόκειται να ολοκληρωθεί στις 14 Ιανουαρίου 2020.

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε το προσχέδιο νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την τελευταία ημέρα του 2019.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου, το προτεινόμενο νομοσχέδιο παρέχει αυξημένες δυνατότητες στα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών ώστε, μέσω των διατάξεων του Καταστατικού που εκείνα θα ορίσουν, να διαμορφώσουν το κατάλληλο γι' αυτούς πλαίσιο λειτουργίας του ΑΣ ως ιδιωτικής και αυτόνομης επιχειρήσεως, η οποία θα έχει πρόσβαση σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν αλλοιώνουν τον αγροτικό χαρακτήρα της.

Παράλληλα, προς επίλυση του παγίου προβλήματος χρηματοδοτήσεως της λειτουργίας των ΑΣ, πράγμα που τους καθιστά μη ανταγωνιστικούς, ενισχύεται η δυνατότητα συμμετοχής μελών-επενδυτών με δικαίωμα ψήφου, πράγμα που καθιστά ελκυστική την συμμετοχή τους, χωρίς όμως ο ΑΣ να αλλοτριώνεται ως θεσμός της αγροτικής οικονομίας, τονίζει το ΥπΑΑΤ.

Περισσότερα

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!

Η Διοίκηση και το προσωπικό της Αγρομηχανικής Βόλου Α.Ε. σας εύχονται το 2020 να είναι μια ακόμα πιο καλή και παραγωγική χρονιά. 
Χρόνια πολλά και υγεία και πολλές προσωπικές και επαγγελματικές επιτυχίες!!!
Περισσότερα

Εξάμηνη παράταση στο αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ

Νέα παράταση ώς τις 30 Ιουνίου 2020 έδωσε η ΔΕΗ για την υποβολή των δικαιολογητικών ένταξης στο αγροτικό τιμολόγιο, που εξασφαλίζει έκπτωση έως και 40% στους λογαριασμούς ρεύματος, το οποίο χρησιμοποιείται για γεωτρήσεις, γεωργικές και πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Η δημιουργία μητρώου δικαιούχων είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για παράτυπη αξιοποίηση των προνομίων του ειδικού τιμολογίου.

Η τελευταία προθεσμία, έπειτα από συνεχείς αναβολές, θα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου. Η καταγραφή έχει ξεκινήσει από το 2014, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς οι δικαιούχοι του προνομιακού τιμολογίου, αγρότες και συνεταιρισμοί, πρέπει να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και των αποκεντρωμένων διοικήσεων για να ενταχθούν στη συνέχεια σ’ αυτήν την κατηγορία των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις σημειώνονται στις αδειοδοτήσεις γεωτρήσεων, παρά την απλοποίηση των διαδικασιών που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης εκκρεμούν πάνω από 8.000 αιτήσεις για παραχώρηση δικαιώματος άντλησης υπόγειων υδάτων και κάθε χρόνο εκδίδονται περίπου 2.500 άδειες για γεωτρήσεις.

Περισσότερα

Αιθυλεστέρες: Μία (υποτιμημένη) παράμετρος εκτίμησης της ποιότητας του ελαιολάδου

Η εργαστηριακή ανάλυση των αλκυλεστέρων και ειδικότερα των αιθυλεστέρων, είναι ένα νέο, σημαντικό εργαλείο για την εκτίμηση της ποιότητας, αλλά και της αυθεντικότητας του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, καθώς τα κλασικά ποιοτικά κριτήρια (οξύτητα, Κ, Δκ, Υπεροξείδια) είναι ανεπαρκή, για την αξιολόγηση της ποιότητας του διακινούμενου ελαιολάδου. 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών της και το επιτυγχάνει με ένα ευρύ νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά την ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, και με εκτεταμένους ελέγχους, με σκοπό την εφαρμογή των νόμων.

Την τελευταία δεκαετία, όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επικεντρωθεί στη γνησιότητα και αυθεντικότητα των τροφίμων, για να προστατέψει τους πολίτες της από τη νοθεία και την εξαπάτηση, που γίνεται με οικονομικά κίνητρα.

Στην Ευρωπαϊκή αγορά, τα τρόφιμα που υπόκεινται σε νοθεία, είναι κατά σειρά προτεραιότητας: α) Το κρέας και τα προϊόντα κρέατος, β) Τα ψάρια και τα ιχθυηρά προϊόντα και ακολουθούν, γ) Τα λίπη και έλαια, που μπορεί να υποστούν νοθεία με άλλα είδη ελαίων (σπορέλαια, αποσμημένα λάδια, βιομηχανικά κ.λπ).

Περισσότερα

Ετήσια ενίσχυση μέχρι 3.000 ευρώ το χρόνο για πιστοποίηση

Kάλυψη δαπανών πιστοποίησης µε ετήσιες ενισχύσεις ανά εκµετάλλευση 2.020 ευρώ για προϊόντα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, 1.300 ευρώ για οίνους ονοµασίας προέλευσης και 3.000 ευρώ για πτηνοτροφικά προϊόντα, προβλέπει η απόφαση που αφορά τις λεπτοµέρειες εφαρµογής του Υποµέτρου 3.1 «Στήριξη για νέες συµµετοχές σε συστήµατα ποιότητας» του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης.

Από την εφαρµογή της συγκεκριµένης δράσης ωφελούνται φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, που είναι ενεργοί γεωργοί και υποβάλλουν ετησίως Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, καθώς και συλλογικοί φορείς που είναι καταχωρισµένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών. Η προκήρυξη αναµένεται να βγει τις επόµενες ηµέρες, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόµενους.

Σηµειώνεται εδώ πως µέσω της πρόσκλησης µπορούν να πιστοποιηθούν όλοι οι βιοκαλλιεργητές ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στο αντίστοιχο πρόγραµµα ενίσχυσης (Μέτρο 11). Για όσους όµως συµµετέχουν στο Μέτρο 11, κτηνοτρόφους και αγρότες, η ενίσχυση αυτή θα καλύψει τις δαπάνες µόνο όσων βρίσκονται στο στάδιο της µετατροπής (3ετία) καθώς για τους «παλιούς» (5ετία) το κόστος πιστοποίησης το καλύπτει το πρόγραµµα των Βιολογικών.

Περισσότερα

Παρασκευή βαλσαμόλαδου

Βάλσαμο είναι το φυτό που γαληνεύει τόσο τον οργανισμό που παρομοιάζουμε την ηρεμία της ψυχής με αυτό, «Βάλσαμο στην ψυχή».

Το βάλσαμο μας δίνει το σπαθόλαδο – hypericum oil  ένα αποτελεσματικό φάρμακο και καλλυντικό,  ιδανικό για πληγές και χτυπήματα, μώλωπες, εκχυμώσεις, στραμπουλήγματα, εγκαύματα, φλεγμονές, τσιμπήματα.

Το βότανο αυτό στην παράδοση συνδέεται με τον Αγ. Ιωάννη Κλήδονα  και λέγεται πως ανθίζει ανήμερα της γιορτής του στις 24 Ιουνίου.

Το βάλσαμο δίνει το σπαθόλαδο ή βαλσαμέλαιο που αποτέλεσε το περίφημο θαυματουργό ίαμα των αρχαίων Σπαρτιατών, με αυτό θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες και καταπράιναν τους πόνους και τις φλεγμονές, ενώ το πρότειναν οι θεραπευτές της εποχής για τις πολλές του ιδιότητες, αξίζει να επισημάνουμε ότι το βότανο αναφέρεται σε κείμενα του Διοσκορίδη και του Γαληνού.

Είναι γνωστό 2.500 χρόνια για τις θεραπευτικές του ιδιότητες στην αρχαία Κίνα, Ινδία, και Αίγυπτο, στους Άραβες και στους Πέρσες. Στις χώρες αυτές πίστευαν πως τα φυτά που ανθίζουν στις αλλαγές των εποχών θεωρούνταν θεραπευτικά και μαγικά.

Η επιστημονική ονομασία του βάλσαμου είναι «Υπερικόν το διάτρητον –  Hypericum perforatum», ενώ είναι γνωστό ως βαλσαμόχορτο και έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες – αντισηπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, στυπτικές και επουλωτικές, βοηθά στην αντιμετώπιση της ισχιαλγίας, των ρευματικών πόνων και των πόνων των αρθρώσεων κι έχει άριστες επουλωτικές ιδιότητες γνωστές από την αρχαιότητα.

Περιέχει υπερικίνη και ψευδο-υπερικίνη, φλαβονοειδή (16% στα φύλλα), ξανθόνες, φαινολικά οξέα, αιθέρια έλαια (0,13% σε ολόκληρο το φυτό).

Περισσότερα

Κάλυψη εξόδων πιστοποίησης έως 3.000 ευρώ ετησίως

Κάλυψη δαπανών πιστοποίησης με ετήσιες ενισχύσεις ανά εκμετάλλευση 2.020 ευρώ για προϊόντα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, 1.300 ευρώ για οίνους ονομασίας προέλευσης και 3.000 ευρώ για πτηνοτροφικά προϊόντα, προβλέπει η απόφαση που αφορά στις λεπτομέρειες εφαρμογής του Υπομέτρου 3.1 «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης.

Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης δράσης ωφελούνται φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που είναι ενεργοί γεωργοί και υποβάλλουν ετησίως Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, καθώς και συλλογικοί φορείς που είναι καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών. Η προκήρυξη αναμένεται να βγει τις ερχόμενες ημέρες, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους.

Σημειώνεται εδώ πως μέσω της πρόσκλησης μπορούν να πιστοποιηθούν όλοι οι βιοκαλλιεργητές ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στο αντίστοιχο πρόγραμμα ενίσχυσης (Μέτρο 11).

Περισσότερα

Δεν χάνουν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη οι κάτοχοι αγροτικών φωτοβολταϊκών 500 Kw

Με τροποποίηση του Μητρώου Αγροτών που θα γίνει αμέσως μετά τις γιορτές

* Ενώ δεν υπάρχει απαγορευτική χρέωση σε κάποιον επενδυτή  που θα επιλέξει να κάνει έναν φωτοβολταϊκό σταθμό 500kw συγκριτικά με  έναν άλλο που θα επιλέξει κάνει ένα φ/β σταθμό μικρότερο από 400kw“

* Του Χρήστου Αθανασιάδη

Έντονο είναι το ενδιαφέρον πολλών αγροτών, τόσο στην περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και ευρύτερα στη χώρα, για την κατασκευή αγροτικών φωτοβολταϊκών πάρκων, προσδοκώντας τα μέγιστα οικονομικά οφέλη που απορρέουν μέσα από τη συγκεκριμένη επένδυση.

Όπως είναι γνωστό, με το Νόμο Ν.4602/2019 (ΦΕΚ Α’ 45) από 9 Μαρτίου του 2019 δόθηκε η ευκαιρία στους αγρότες να κατασκευάζουν φωτοβολταϊκά πάρκα έως 500KW. Επιπλέον πρόσφατα με τον Ν. 4643/2019  που πήρε ΦΕΚ στις 3/12 /2019 επιτράπηκε η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως 1Μw σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Ήδη έχουν κατασκευαστεί και έχουν λάβει την προνομιακή τιμή που προβλέπει ο νόμος Ν.4602/2019 (ΦΕΚ Α’ 45) για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά που ξεκίνησαν την διαδικασία αδειοδότησης αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου Ν.4602/2019 (ΦΕΚ Α’ 45) από τον Μάρτιο του 2019.

Περισσότερα

Μέχρι 200.000 ευρώ σαν κεφάλαιο κίνησης από το Ταμείο Εγγυήσεων

Εκδόθηκε η προκήρυξη του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων προς τις ελληνικές τράπεζες, άµεσα διαθέσιµα τα 20 από τα 80 εκατ. ευρώ για το πρώτο χαρτοφυλάκιο δανείων.

Κεφάλαιο κίνησης ως µέρος του επενδυτικού τους σχεδίου µέχρι 200.000 ευρώ ή έως το 30% του συνολικού ποσού της επένδυσής τους θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν οι αγρότες και οι επιχειρήσεις µεταποίησης από το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αυτό αναφέρει η σχετική προκήρυξη που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Ταµείο Επενδύσεων προς τις ελληνικές τράπεζες για να συµµετάσχουν στο παραπάνω εργαλείο, το οποίο σε πρώτη φάση θα λάβει 20 εκατ. ευρώ κεφάλαια (από τα 80 εκατ. σύνολο) από τα Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης, µε στόχο να διαµορφωθεί ένα χαρτοφυλάκιο δανείων 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η προκήρυξη έχει το χαρακτήρα «όποιος έρθει πρώτος, αξιολογείται και πρώτος», κάτι που σηµαίνει ότι αν µία ελληνική τράπεζα υποβάλει αίτηση θα µπορέσει να λάβει χρήµατα για να εκδώσει δάνεια πριν κλείσει η προκήρυξη τον Φεβρουάριο.

Σύµφωνα µε την πρόσκληση, τα δάνεια που θα κυµαίνονται µεταξύ 10.000 ευρώ και 5 εκατ. ευρώ θα είναι έως 80% εγγυηµένα από τα Προγράµµατα και θα αφορούν επενδυτικά σχέδια όλων των αγροτών και όχι µόνο όσων είναι ενταγµένοι στα Σχέδια Βελτίωσης και στη Μεταποίηση.

Περισσότερα

Νέα προκήρυξη Νέων Αγροτών με 100 εκατ. ευρώ μέσα στο 2020

Οι απαιτήσεις για να βγουν οι «δείκτες» στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι το κλείσιμο της περιόδου οδηγούν τις αρχές σε νέα πρόσκληση τον επόμενο χρόνο. Ακόµα µία προκήρυξη Νέων Αγροτών θα πρέπει να περιµένουν οι αγρότες εντός της περιόδου 2020-2021, σύµφωνα µε τα όσα προέκυψαν από την 8η Επιτροπή Παρακολούθησης των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης, την περασµένη Τετάρτη. Oι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανάγκη τρίτης προκήρυξης, η οποία υπολογίζεται στα 100 εκατ. ευρώ, ώστε να µπορέσει το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης να κλείσει χωρίς προβλήµατα. Συγκεκριµένα, καλά ενηµερωµένες πηγές αναφέρουν πως η «ανάγκη» αυτή προκύπτει από τη διαχειριστική φόρµουλα που πρέπει να βρεθεί για την εξισωτική αποζηµίωση: Την τριετία 2021-2023 η χώρα µας δεν έχει δεσµεύσει τα απαραίτητα κοινοτικά κονδύλια για την πληρωµή της εξισωτικής από τα Προγράµµατα, χρήµατα τα οποία υπολογίζονται στα 150 εκατ. ευρώ, ετησίως. Ως εκ τούτου, για να εγκριθούν από τους Ευρωπαίους και µην φανεί στους δείκτες πως το ελληνικό πρόγραµµα αφιερώνεται σχεδόν στο 50% µόνο για το Μέτρο 13 (εξισωτική) θα επιχειρηθεί η ισορροπία µε προγράµµατα εύκολης απορροφητικότητας, και ένα από αυτά είναι οι Νέοι Αγρότες.

Περισσότερα

Από σήμερα το απόγευμα παραμονή Χριστουγέννων πληρώνεται το de minimis

Από σήμερα το απόγευμα της Τρίτης 24 Δεκεμβρίου θα είναι διαθέσιμα στους δικαιούχους τα χρήματα που αναλογούν στις αποζημιώσεις de minimis. Τ ποσά που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς είναι

-6,3 εκατ. ευρώ για 7000 παραγωγούς αμυγδάλου που αντιστοιχούν σε 80 ευρώ το στρέμμα

-10,3 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 14000 περίπου παραγωγούς επιτραπέζιου ροδάκινου και νεκταρινιών (70 ευρώ το στρεμμα για ροδάκινα και 50 ευρώ το στρέμμα για νεκταρίνια)

-2,3 εκατ. ευρώ σε 3500 παραγωγούς καπνού ποικιλιών Μπασμά και Κατερίνης.

 Αξίζει να τονιστεί πως σε ότι αφορά τη Θεσσαλία δικαιούχοι παραγωγοί εμφανίζονται κυρίως στο Ν. Λάρισας, σε αμύγδλα (δήμοι Τεμπών, Τυρνάβου, Κιλελέρ  και Ελασσόνας) στα ροδάκινα και ακτινίδια (δήμος Τυρναβου) και στα κανπνά (Ελασσόνα)

Περισσότερα

Ενισχύσεις για αγορά ζώων ζωντανεύουν παλιές μικρές στάνες

Ειδικά προγράµµατα ανασύστασης ζωικού κεφαλαίου για µικροµεσαίους κτηνοτρόφους που έχουν κλείσει τις µονάδες τους και επιθυµούν να επαναδραστηριοποιηθούν µε όρους περιβαλλοντικά ορθούς, ανακοίνωσε µεταξύ άλλων ο νέος Επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι.

«Είναι τεράστια ευκαιρία, απλά πρέπει να την χρησιµοποιήσετε», σηµείωσε ο Πολωνός την περασµένη Τρίτη στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας τα σχέδιά του για τη νέα ΚΑΠ και τον τρόπο που µπορούν οι αγρότες να επωφεληθούν από την «Πράσινη Συµφωνία». Ως παράδειγµα, έδωσε σταβλικές µονάδες στην Πολωνία µε χοιροµητέρες και βοοειδή που δεν λειτουργούν πλέον, ωστόσο θα µπορούν να χρηµατοδοτηθούν ώστε να ξαναανοίξουν µε την επένδυση όµως να τηρεί ένα φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ.

Απαριθµώντας τις προτεραιότητές του για τη νέα ΚΑΠ και την ευρωπαϊκή γεωργία στην πρώτη ουσιαστικά επίσηµη οµιλία του, ο κ. Βοϊτσεχόφσκι επέλεξε να σταθεί στη βιοκαλλιέργεια, τη συγκέντρωση γης, τον προϋπολογισµό και τα οικο-προγράµµατα που θα χρηµατοδοτούν περιβαλλοντικές πρακτικές στα πλαίσια των άµεσων ενισχύσεων.

Περισσότερα

Tέλος επιτηδεύματος: Εξαιρέσεις από την επιβολή σε αγρότες - μέλη αγροτικών συνεταιρισμών, αγροτικούς συνεταιρισμούς κ.λπ.

Με την εγκύκλιο Ε 2131/2019 που δημοσιεύθηκε από την ΑΑΔΕ παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 17 του ν.4577/2018, αναφορικά με την τροποποίηση του άρθρου 31 του ν.3986/2011 περί επιβολής του τέλους επιτηδεύματος.

Ειδικότερα, με την εγκύκλιο γνωστοποιούνται τα εξής:

«Σε συνέχεια της ΠΟΛ.1235/2018 εγκυκλίου, με την οποία κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 17 του ν.4577/2018, σας παρέχουμε τις ακόλουθες οδηγίες για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή τους:

Με τις διατάξεις του τέταρτου εδαφίου της παρ.3 του άρθρου 31 του ν.3986/2011, όπως αυτές ισχύουν μετά την αντικατάστασή τους με την παρ. 2 του άρθρου 17 του ν.4577/2018, ορίζεται ότι από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες - μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του ν. 1566/1985, οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος εφαρμόζεται αναλογικά η παράγραφος 2 του άρθρου 31 του ν.3986/2011.

Περισσότερα