Διεπαγγελματική: Σωστή συγκομιδή, ποιοτικό βαμβάκι, καλύτερη τιμή

Την παρουσία τους στα εκκοκκιστήρια κατά την παράδοση του προϊόντος προκειμένου να διαπραγματεύονται την τιμή πώλησης του βαμβακιού αλλά και να υπογράφουν τις νέες συμβάσεις αγοραπωλησίας, ζητά η Διεπαγγλεματική από τους βαμβακοπαραγωγούς.

Επιπλέον ο Οργάνωση υπενθυμίζει στους παραγωγούς ότι η συγκομιδή πρέπει να γίνεται με συμβατικές βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές, ώστε το προϊόν να είναι στεγνό και καθαρό, καθώς τυχόν ποσότητες που παραδίδονται με ποσοστό ξένης ύλης άνω του 10% θα απορρίπτονται από τον υπολογισμό της συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Ειδικότερα, με ανακοίνωσή της, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, αποτελούμενη από βαμβακοπαραγωγούς και εκκοκκιστές, σε αναμονή της περιόδου συγκομιδής της φετινής παραγωγής βαμβακιού, στα πλαίσια της αναβάθμισης του προϊόντος, με σκοπό να επιτευχθούν υψηλότερες τιμές πώλησης, προτείνει στους συνεργάτες βαμβακοπαραγωγούς και εκκοκκιστές τα ακόλουθα:

Περισσότερα

Αιτήματα άρσης επικάλυψης και διόρθωσης ΟΣΔΕ

Περιθώριο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018 έχουν οι παραγωγοί προκειμένου να υποβάλλουν στις πύλες ΟΣΔΕ αιτήματα επιλεξιμότητας, άρσης επικάλυψης και διόρθωσης των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης, μέσω διοικητικών πράξεων, σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, στις 13 Σεπτεμβρίου

Λάθη που αφορούν την Ομάδα Καλλιέργειας δεν θεωρούνται «προφανή» ή εκ παραδρομής και δεν επιτρέπονται αλλαγές στα εν λόγω πεδία.

Κατ΄εξαίρεση, ορίζει η εγκύκλιος που υπογράφει ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Θανάσης Καπρέλης, οι παραγωγοί που έχουν αιτηθεί εξισωτική αποζημίωση - Μέτρο 13 και Μέτρο 11 Βιολογικής Γεωργίας, πρέπει να υποβάλλουν αίτημα διοικητικής πράξης, έως την Τρίτη 3 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται πως η διόρθωση των σταθερών στοιχείων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, επιτρέπεται ανά πάσα στιγμή, κατά τη διάρκεια των προβλεπόμενων εμπρόθεσμων πληρωμών ενισχύσεων, εφόσον προσκομίζονται τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Περισσότερα

Καταπολεμήστε την Tuta absoluta

TRICHOLINE και ISOΝET® Τ, δίνουν τη δυνατότητα για πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα προγράμματα φυτοπροστασίας για την καταπολέμηση της Tuta absoluta.

Η Anthesis ΕΠΕ, σκοπεύει και επενδύει στη βελτιστοποίηση της ποσότητας και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων προς όφελος του παραγωγού, με φιλικές μεθόδους για το περιβάλλον και τον καταναλωτή. Παρέχει προϊόντα για την προστασία των φυτών, που δεν αναπτύσσεται ανθεκτικότητα από τον εχθρό στόχο, είναι συμβατά με τα ωφέλιμα έντομα, με μηδενικά υπολείμματα (MRL’s) και μηδέν μέρες συγκομιδής (PHI), καθώς επίσης συνδυάζονται με βιολογικές και συμβατικές μεθόδους καταπολέμησης. Στα πλαίσια αυτά, η εταιρεία παρέχει προγράμματα και προϊόντα ολοκληρωμένης αντιμετώπιση της Tuta absoluta , τα οποία απαιτούν το συνδυασμό όλων των διαθέσιμων μεθόδων, όπως: φερομόνες παρεμπόδισης σύζευξης, ωφέλιμα έντομα, χημικά και βιολογικά ΦΠ, παγίδες κολλητικές μαύρου χρώματος, φερομόνες παρακολούθησης καθώς και καλλιεργητικές πρακτικές όπως εντομοστεγή δίχτυα, κατασκευή διπλής εισόδου κλπ.

Περισσότερα

Ο οδηγός προκήρυξης Απονιτροποίησης

Δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ, οι όροι και προϋποθέσεις για το πριμ Απονιτροποίησης της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Χωρίζεται σε τέσσερις Δράσεις το Μέτρο, με το πριμ για βαμβάκι και ηλίανθο να ορίζεται στα 60 και 32 ευρώ αντίστοιχα, ενώ «τσιμπάει» προς τα πάνω η ενίσχυση για τα δέντρα, σε σχέση με την προδημοσίευση.

Οι δικαιούχοι αναλαμβάνουν ετησίως να θέτουν σε αμειψισπορά γεωργική έκταση, η οποία να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% (≥30%) της συνολικά ενταγμένης έκτασης στη δέσμευση.

Παράλληλα στην ίδια απόφαση ορίζονται τα περιεχόμενα των προσκλήσεων για τις Δράσεις 10.01.01 «Προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας», 10.1.02 «Προστασία παραδοσιακού ελαιώνα Άμφισσας» (58 ευρώ ανά στρέμμα πριμ), 10.01.03 «Διατήρηση αμπελοκομικής πρακτικής στον αμπελώνα Ν. Θήρας» (76,5 ευρώ ανά στρέμμα). Σε συνέχεια της δημοσίευσης της σχετικής απόφασης, αναμένεται η προκήρυξη του Μέτρου εντός των επόμενων εβδομάδων.

Αναλυτικότερα βρείτε εδώ την απόφαση με τον Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής της Απονιτροποίησης.pdf

Σύμφωνα με την απόφαση ισχύουν τα εξής: 

Περισσότερα

Ανοδικά κινήθηκε το χρηματιστήριο κλείνοντας στα 69,50 c/lib

«Βρίσκει βηματισμό» η αγορά. 

Ανοδικά κινήθηκε το χρηματιστήριο κλείνοντας στα 69,50 c/lib,  «δυνάμωσε» και το δολάριο!

Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το χρηματιστήριο, καθώς άνοιξε σήμερα με ελαφρά πτώση  στα 68,93 c/lib, κινούμενο σε ένα ενδοσυνεδριακό εύρος μεταξύ 68,80 c/lib (το χαμηλότερο) και 69,95 c/lib (το υψηλότερο), για να «κλείσει» τελικά στα 69,50 c/lib (+0,43 c/lib από το «κλείσιμο» της περασμένης Παρασκευής).

Για μας, και το γράφω για πολλοστή φορά, χωρίς να κουράζομαι να το επαναλαμβάνω, «κλειδί» παραμένει το δολάριο και η ισοτιμία του με το ευρώ… Σήμερα το δολάριο δυνάμωσε…

Πιστοί στο καθημερινό μας ραντεβού, σας παρουσιάζουμε τα σημερινά μεγέθη τιμών (18-9-2017) όπως διαμορφώθηκαν, μετά το αποψινό «κλείσιμο» του χρηματιστηρίου

Περισσότερα

Αναρτήθηκαν στο Διοικητήριο οι πίνακες δικαιούχων πληρωμής για την Βιολογική Γεωργία

Θα πληρωθούν 435 δικαιούχοι συνολικής ενίσχυσης 1.619.418,26 ευρώ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων, ενημερώνει τους δικαιούχους παραγωγούς της Δράσης 1.1. «Βιολογική Γεωργία» για το 4ο έτος εφαρμογής του Προγράμματος (2015) ότι από σήμερα Πέμπτη 14-09-2017 θα βρίσκονται αναρτημένες οι οριστικές καταστάσεις Δικαιούχων πληρωμής και Απορριπτομένων στους πίνακες ανακοινώσεων της Υπηρεσίας στο Διοικητήριο.

Ειδικότερα πρόκειται να πληρωθούν 435 δικαιούχοι συνολικής ενίσχυσης 1.619.418,26 €.

Η περίοδος υποβολής των ενστάσεων ορίζεται αποκλειστικά εντός 5 εργάσιμων ημερών από Πέμπτη 21-09-2017 έως και Τετάρτη 27-09-2017. Οι ενστάσεις υποβάλλονται στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, στο Διοικητήριο (Ελ. Βενιζέλου και Αναλήψεως) και θα πρέπει να είναι απόλυτα δικαιολογημένες, τεκμηριωμένες και να επισυνάπτονται όλα τα δικαιολογητικά, που θα βοηθήσουν την Επιτροπή εξέτασης των ενστάσεων στην ορθότερη και αντικειμενικότερη εξέτασή τους.

Περισσότερα

Δασικοί χάρτες: Ανατροπή! Δεν χρειάζεται να πληρώσετε παράβολα για αντιρρήσεις

Ανατροπή από το Συμβούλιο Επικρατείας με απόφαση για τις αντιρρήσεις - Οι Δασικοί χάρτες μένουν, τα χρήματα ωστόσο δεν χρειάζεται να πληρωθούν - Ποιοι γλιτώνουν από 150 ως και 3.000 ευρώ από την απόφαση του ΣτΕ

Οι Δασικοί χάρτες έφεραν τα πάνω κάτω για εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι είδαν την περιουσία τους να μετατρέπεται σε δάσος από τη μια μέρα στην άλλη. Το κράτος καλεί όσους έχουν αντιρρήσεις να πληρώσουν παράβολο για να τις καταθέσουν.

Ωστόσο μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ανατρέπει τα δεδομένα. Οι πολίτες δεν χρειάζεται να πληρώσουν παράβολα για να υποβάλλουν αντιρρήσεις. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πληρώσουν χρήματα για να μπορέσουν να κάνουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως εξηγεί ο Δικηγόρος Γιώργος Λωρίτης οι πολίτες (οι οποίοι ακόμη δεν το έχουν πράξει) δεν χρειάζεται να μπουν στην διαδικασία της ένστασης και φυσικά δεν χρειάζεται να πληρώσουν παράβολο.

Μπορούν να παρακάμψουν τη διαδικασία, να γλιτώσουν δηλαδή τα χρήματα για το παράβολο, απευθυνόμενοι απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Περισσότερα

Η αποφύλλωση του Βαμβακιού και γιατί είναι σημαντική η επιτυχία της

Τι είναι η αποφύλλωση του βαμβακιού και γιατί είναι σημαντική η επιτυχία της; Ποιος είναι ο σωστός χρόνος εφαρμογής; Τι προσέχουμε κατά την αποφύλλωση; Ποια σκευάσματα χρησιμοποιούμε για την αποφύλλωση και ποια για την ωρίμανση;

Τι είναι η αποφύλλωση του βαμβακιού και γιατί είναι σημαντική η επιτυχία της;

Είναι μια απαραίτητη επέμβαση, κατά την οποία προκαλείται χημικά η πτώση των φύλλων του βαμβακιού. Με την πτώση των φύλλων, διασφαλίζουμε να μην υποβαθμιστεί ποιοτικά το παραγόμενο προϊόν λόγω ξένων υλών και χρωματισμού ή λερώματος της ίνας . Αξίζει να σημειωθεί, πως μόνο το αποφυλλωμένο και στεγνό βαμβάκι μπορεί να αποθηκευτεί με επιτυχία. Σε πολλές περιπτώσεις, κάνουμε χρήση ωριμαντικού σκευάσματος(σε συνδυασμό με αποφυλλωτικό ή και όχι) το οποίο επιταχύνει την ωρίμανση των καρυδιών και άρα το γρήγορο και ομοιόμορφο άνοιγμα τους.

Ποιος είναι ο σωστός χρόνος εφαρμογής;

Ο σωστός χρόνος εφαρμογής είναι το Α και το Ω για την επιτυχία της αποφύλλωσης.

Περισσότερα

Σε διαβούλευση ως 26 Σεπτεμβρίου τα Σχέδια Βελτίωσης

Σε διαβούλευση μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου βρίσκεται ο οδηγός των Σχεδίων Βελτίωσης μαζί με το μέγιστο κόστος των αγροτικών μηχανημάτων που θα ενισχύει, κάτι που σημαίνει ότι η προκήρυξη αναμένεται να βγει αρχές Νοεμβρίου.

Μετά το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης η Υπουργική Απόφαση θα πάρει το δρόµο της υπογραφής και της δηµοσίευσης στο ΦΕΚ.

Βρείτε εδώ ολόκληρη την πρόσκληση  Πρόσκληση των Σχεδίων Βελτίωσης.pdf

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου που εκδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης αναφέρει τα εξής:  

Αναρτήθηκε προς διαβούλευση στην ιστοσελίδα www.agrotikianaptixi.gr σχέδιο απόφασης σχετικά με τις «Λεπτομέρειες εφαρμογής των Δράσεων 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» και 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος»  του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020.»

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 το προς διαβούλευση κείμενο θα αναρτηθεί και στο πεδίο των διαβουλεύσεων του www.minagric.gr, όπου θα μπορούν να υποβληθούν παρατηρήσεις κατ’ άρθρο έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2017.

 

Σύμφωνα με την πρόσκληση ισχύουν τα εξής: 

Περισσότερα

Πήραν έγκριση οι προκηρύξεις για τα Leader

Χωρισµένες στα δύο θα είναι οι προσκλήσεις για τα προγράµµατα Leader, σύµφωνα µε τους πρώτους εγκεκριµένους οδηγούς προκηρύξεων για ιδιωτικές επενδύσεις που δηµοσίευσαν ορισµένες Αναπτυξιακές.

Τους οδηγούς προσκλήσεων για τις ιδιωτικές επενδύσεις βγάζουν στη δημοσιότητα οι Αναπτυξιακές. Χωρίζονται στα δύο δράσεις, όπως η μεταποίηση, και προκηρρύσονται με ξεχωριστό μπάτζετ .

Για παράδειγµα στον τοµέα της µεταποίησης θα εκδώσουν µία προκήρυξη («οριζόντια») η οποία θα αφορά όλους τους αγρότες και τους τοµείς και παράλληλα θα δηµοσιευτεί ακόµα µία που θα στοχεύει 3-4 επενδυτικούς τοµείς (π.χ µόνο οινοποιεία, ελαιοτριβεία, τυροκοµεία και µονάδες επεξεργασίας ξηρών καρπών) µε το δικό της µπάτζετ. Τη στρατηγική αυτή αναµένεται να ακολουθήσουν οι περισσότερες Αναπτυξιακές εταιρείες, µε τις πρώτες προσκλήσεις να εκδίδονται προς τα τέλη Οκτωβρίου. Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε το αναθεωρηµένο πρόγραµµα προσκλήσεων της Αναπτυξιακής Εταιρείας ∆ωδεκανήσων, αναµένεται να τρέξουν οι εξής δράσεις:

Περισσότερα

Πληρωμή δικαιούχων γεωργοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, ενημερώνει τους δικαιούχους καταβολής υπολοίπων από τις ενισχύσεις γεωργοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων για το έτος εφαρμογής 2014 ότι έχουν αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ για εκκαθάριση οι ονομαστικές καταστάσεις τους με τα παρακάτω συγκεντρωτικά στοιχεία:

i)   «Βιολογική Κτηνοτροφία» 3ου έτους εφαρμογής (2014):19 δικαιούχοι για 50.941,39 ευρώ,

ii)  «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» 2ου έτους εφαρμογής (2014): 10 δικαιούχοι συμβάσεων πενταετίας για 25.061,36 ευρώ

Οι ονομαστικές καταστάσεις των δικαιούχων με τα ατομικά ποσά ενισχύσεων για καθένα από τα προγράμματα βρίσκονται αναρτημένες στους πίνακες ανακοινώσεων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων στο Διοικητήριο από την Τετάρτη 6-09-2017 για την ενημέρωσή τους

Περισσότερα

Αιτήσεις για πρόσθετη ενίσχυση 10% στα παλιά Σχέδια

Τη δυνατότητα να υποβάλλει αίτηση πληρωμής για την αναδρομική ενίσχυση του συν 10% στα Σχέδια Βελτίωσης του 2011 έχει μεγάλη μερίδα των 3.382 δικαιούχων, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2017, όπως προβλέπεται σε σχετική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στη συγκεκριμένη απόφαση αναφέρονται τα ονόματα των δικαιούχων για το +10%, όπως και τα ονόματα όσων «χρωστούν» ακόμα ένα αίτημα πληρωμής ώστε να ολοκληρώσουν το Σχέδιό τους.

Βέβαια, όπως αναφέρουν πληροφορίες του AgroNews, η δυνατότητα αυτή κινδυνεύει να μείνει στα χαρτιά, καθώς το σύστημα του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ), παραμένει κλειστό, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να μη μπορούν να λάβουν τη σχετική βεβαίωση ότι δεν οφείλουν εισφορές (ασφαλιστική ενημερότητα).

Το σύστημα παραμένει κλειστό, καθώς φαίνεται λόγω της πολύπλοκης διαδικασίας της μετάβασης των συστημάτων από τον ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ, δυσλειτουργία που όπως φαίνεται έφερε και την παράταση, με τροποποιητική απόφαση για τα αιτήματα πληρωμής των Σχεδίων Βελτίωσης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι στη συγκεκριμένη απόφαση παράλληλα, αναφέρονται και τα ονόματα των δικαιούχων για το +10%, όπως και τα ονόματα όσων «χρωστούν» ακόμα ένα αίτημα πληρωμής ώστε να ολοκληρώσουν το Σχέδιό τους.

Περισσότερα

ΠΟΙΑ ΦΥΤΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ

 

Σε εφαρμογή των διατάξεων της Υπουργική Απόφαση 9497/104760/20-8-2014 (ΦΕΚ τ.Β’ 2310) όπως τροποποιήθηκε με την υπ’αριθ. 8670/83089/01-08-2017 (ΦΕΚ τ.Β΄2724), καθορίζεται η έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής έκδοσης συνταγής γεωργικών φαρμάκων ως εξής:

·         Ημερομηνία έναρξης έκδοσης συνταγής από τις 18-09-2017.

·         Από την ημερομηνία αυτή και μετά, η πώληση των γεωργικών φαρμάκων θα γίνεται μόνον με την έκδοση συνταγής.

·         Η συνταγή θα εκδίδεται μόνο στους κατόχους "ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΓΝΩΣΕΩΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ".

·         Οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων οφείλουν να κρατούν στο αρχείο τους τις συνταγές, από την ημερομηνία έκδοσης τους και για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.

·         Είναι υποχρεωμένοι να επιδεικνύουν τις συνταγές στις αρμόδιες αρχές εφόσον τους ζητηθούν.

·         Η συνταγή θα εκδίδεται από Γεωπόνους ή Τεχνολόγους Γεωπονίας που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Συνταγογράφων Γεωργικών Φαρμάκων.

·         Η συνταγή θα εκτελείται από τα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων.

Περισσότερα

Στο 24% ο ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια

Νέο πλήγμα για τους αγρότες σχεδιάζει η κυβέρνηση αυξάνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αυξηθεί ο συντελεστής ΦΠΑ 13% που είναι σήμερα στα αγροτικά εφόδια στο 24%.

Δηλαδή, ο συντελεστής που μειώθηκε από το 24% στο 13% τον περασμένο Ιούλιο θα επανέλθει στα ίδια επίπεδα λόγω των λανθασμένων χειρισμών της κυβέρνησης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η μείωση αυτή δεν είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας, με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται η κυβέρνηση να επαναφέρει τον συντελεστή στα πρότερα επίπεδα, δημιουργώντας τους ένα επιπλέον κόστος της τάξης του 10%. Και δεν είναι μόνο αυτό καθώς μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου οι αγρότες εκτός από τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους τόσο στη φορολογία όσο και στο ασφαλιστικό θα πρέπει να πληρώσουν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του δεύτερο εξαμήνου του 2016.

Ουσιαστικά, με τις κινήσεις αυτές η κυβέρνηση οδηγεί σε αφανισμό τον αγροτικό κλάδο, ο οποίος μέσα σε δύο χρόνια είδε τους φόρους και τις εισφορές να αυξάνονται δραματικά. Η τακτική της κυβέρνηση να μειώσει τους συντελεστές ΦΠΑ προφανώς και έγινε για να κατευνάσει τους αγρότες, οι οποίοι όμως θα αναγκασθούν ενδεχομένως εντός του έτους να πληρώνουν ακριβότερα τα λιπάσματα τις ζωοτροφές κ.λ.π.

Η προσπάθεια να ξανακερδίσει η κυβέρνηση τον αγροτικό πληθυσμό φαίνεται να χάνεται καθώς αυτή είναι που οδήγησε τα εισοδήματα τους σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Η μόνη ελπίδα προκειμένου να παραμείνουν τα αγροτικά εφόδια στον χαμηλό συντελεστή είναι να βρει η κυβέρνηση το ποσό που θα χάσει ο προϋπολογισμός από τη μείωση του ΦΠΑ έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό που δημιουργείται.

Περισσότερα

Με συνδεδεμένη τα βαμβάκια που έφαγε το πράσινο σκουλήκι

Λύση με νομοθετική παρέμβαση ή υπουργική απόφαση, ώστε να μη χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση που το 2017 μπορεί να φτάσει τα 74,9 ευρώ το στρέμμα, για τους παραγωγούς των οποίων τα βαμβακοχώραφα κατατρώει φέτος το πράσινο σκουλήκι επεξεργάζονται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνεργασία με τους επιτελείς του ΕΛΓΑ.

Η λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, για το οποίο είναι ενήμερος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, θα προβλέπει αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού των ζημιών και των αποδόσεων στις περιοχές που έχουν πληγεί και θα βεβαιώνεται από τον ΕΛΓΑ, ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη το απαιτούμενο σήμερα πλαφόν ως έχει και είναι ως γνωστόν ανά νομό, διαφορετικό.

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίστοιχη περίπτωση για ζημιές από το πράσινο σκουλήκι στα βαμβακοχώραφα το 2012, υπήρξε μέριμνα και καταβλήθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση στους δικαιούχους παραγωγούς, ένα χρόνο έπειτα, το 2013.

Το µεγαλύτερο πρόβληµα αντιµετωπίζουν οι βαµβακοπαραγωγοί της Λάρισας και πιο συγκεκριμένα σε περιοχές, όπως η Τερψιθέα, Φαλάνη, ∆ασοχώρι, Οµορφοχώρι, Γλαύκη, Νάµατα, Αχέλλειο και Κιλελέρ. 

Εξίσου μεγάλη προσβολή διαπιστώνεται σε περιοχές των Φαρσάλων και της Καρδίτσας, αλλά και σε περιοχές της δυτικής (Μεσολόγγι, Πύργος) και της Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Φθιώτιδα), όπως επίσης και στην Μακεδονία.

Περισσότερα

Η προδημοσίευση Απονιτροποίησης οδηγός για τις φθινοπωρινές σπορές

Καθυστερεί η πρόσκληση της Απονιτροποίησης που προγραµµατιζόταν για Σεπτέµβρη µε το υπουργείο να έχει θέσει όµως ως επιλέξιµες τις φθινοπωρινές σπορές που θα ξεκινήσουν το ερχόµενο διάστηµα. Την ίδια ώρα έχει αποσταλεί φάκελος στις Βρυξέλλες για την ένταξη νέων καλλιεργειών στο Μέτρο όπως η ελαιοκράµβη, ο καπνός και η στέβια από τον περασµένο Ιούνιο και πιθανώς η καθυστέρηση να οφείλεται στην αναζήτηση φόρµουλας ώστε να βρίσκονται και αυτές µέσα στη νέα πρόσκληση.

Η πρόσκληση για το πρώτο έτος εφαρµογής θα καλύπτει τις φθινοπωρινές σπορές του 2017 και τις εαρινές καλλιέργειες του 2018, σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Καθυστερεί όπως προκύπτει από πληροφορίες της Agrenda η πρόσκληση της Απονιτροποίησης που προγραµµατιζόταν για Σεπτέµβρη µε το υπουργείο να έχει θέσει όµως ως επιλέξιµες τις φθινοπωρινές σπορές που θα ξεκινήσουν το ερχόµενο διάστηµα.

Την ίδια ώρα έχει αποσταλεί φάκελος στις Βρυξέλλες για την ένταξη νέων καλλιεργειών στο Μέτρο όπως η ελαιοκράµβη, ο καπνός και η στέβια από τον περασµένο Ιούνιο και πιθανώς η καθυστέρηση να οφείλεται στην αναζήτηση φόρµουλας ώστε να βρίσκονται και αυτές µέσα στη νέα πρόσκληση. 

Τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεµβρίου αποτελεί πλέον την πιθανότερη ηµεροµηνία σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, ενώ η πρόσκληση θα βγει σε δηµόσια διαβούλευση µέσα στο µήνα. Σηµειώνεται εδώ ότι εκκρεµεί και αίτηµα για πριµοδότηση των δενδροκαλλιεργειών της Θεσσαλίας που έµειναν εκτός του αρχικού προγραµµατισµού. Η πρόσκληση για το πρώτο έτος εφαρµογής θα καλύπτει τις φθινοπωρινές σπορές του 2017 και τις εαρινές καλλιέργειες του 2018, σύµφωνα πάντα µε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Περισσότερα

Νομιμοποίηση αγροαποθήκης με Ε1, τοπογραφικό

Σχετικά εύκολα, προσκομίζοντας στην οικεία ΔΑΟΚ, μεταξύ άλλων ένα τοπογραφικό, αντίγραφο της δήλωσης καλλιέργειας που υποβάλλουν, αλλά και παραστατικά διάθεσης της παραγωγής τους, έχουν την δυνατότητα να εκδώσουν οι αγρότες την απαιτούμενη άδεια για πρόχειρες κατασκευές που τυχόν χρησιμοποιούν για την αποθήκευση των αγροτικών προϊόντων που παράγουν, των μηχανημάτων τους κ.λπ.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι χώροι αυτοί δεν διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια, με συνέπεια να υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής προστίμου, σε περίπτωση ελέγχου.

Πιο αναλυτικά, για την έγκριση σκοπιμότητας και λειτουργικότητας ανέγερσης αγροτικής αποθήκης απαιτούνται τα κάτωθι δικαιολογητικά:

Περισσότερα

Από τον Οκτώβριο η δεύτερη ανάρτηση δασικών χαρτών για το 17% της χώρας

Στο διάστημα από τις αρχές Οκτωβρίου έως και τα μέσα Νοεμβρίου... θα έχει αναρτηθεί τμηματικά ποσοστό 17% των δασικών χαρτών της χώρας, που στην πλειονότητά του θα αφορά την Κεντρική Μακεδονία, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Όπως δήλωσε ο κ. Φάμελλος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά την ανάρτηση θα προβλέπεται περίοδος τρεισήμισι μηνών για ενστάσεις/αντιρρήσεις.

Ποσοστό 48% των δασικών χαρτών θα αναρτηθεί το 2018, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ αναφερόμενος στο αρχικά αναρτηθέν ποσοστό 35% των χαρτών, του οποίου η προθεσμία για ενστάσεις λήγει στις 7/9, έκανε σαφές ότι δεν θα δοθεί παράταση και ότι η κύρωσή τους αναμένεται εντός του Σεπτεμβρίου. «Τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά» είπε προσθέτοντας: «Για την τρέχουσα ανάρτηση δασικών χαρτών οι εμπλεκόμενοι είχαν και προσωπική ενημέρωση για διάστημα άνω των δυόμιση μηνών. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία».

Ο αναπληρωτής υπουργός προανήγγειλε ότι εντός της επόμενης εβδομάδας οι δήμαρχοι της χώρας και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) θα λάβουν έγγραφη ενημέρωση, με την οποία θα τους γνωστοποιείται ότι φέτος στις 20/12 θα λήγει η προθεσμία για την εισαγωγή των οικιστικών πυκνώσεων.

Περισσότερα

10 προγράμματα 600 εκατ. ευρώ για ενίσχυση των μικρομεσαίων

Έτοιμο για την προκήρυξη 10 «εμβληματικών» χρηματοδοτικών προγραμμάτων,... που κατά κύριο λόγο απευθύνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), το υπουργείο σχεδιάζει το αργότερο έως το τέλος του έτους να ενεργοποιήσει δράσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης σχεδόν 600 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, οι προγραμματισμένες δράσεις αναμένεται να κινητοποιήσουν επενδύσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι, το ισχυρό ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού θεωρείται δεδομένο, κάτι που έχει αποτυπωθεί και στις προηγούμενες προκηρύξεις.

Τα βασικά προγράμματα που αναμένονται είναι τα εξής:

Περισσότερα

Δεν βρίσκουν δίκιο με τα πρόδηλα λάθη οι αγρότες

Τον φοροεισπρακτικό µηχανισµό που έχει στηθεί στις κατά τόπους δασικές υπηρεσίες, µε αφορµή την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αλλά και τις παθογένειες του απαρχαιωµένου συστήµατος δηµόσιας διοίκησης, που αναγκάζονται να πληρώνουν σε «χρόνο και χρήµα» οι συντελεστές της αγροτικής παραγωγής αποδεικνύει καταγγελία αγρότισσας από την Εύβοια.

Όπως φαίνεται κι από την καταγγελία της αγρότισσας, η αίτηση πρόδηλου σφάλµατος, απερρίφθη από την οικεία ∆ιεύθυνση ∆ασών Ευβοίας, «χωρίς ουσιαστικά να τεκµηριώνεται ο λόγος».

Στην επιστολή της, η παραγωγός, καταρχήν περιγράφει τον απίστευτο γραφειοκρατικό γολγοθά, στον οποίο «έµπλεξε», µε αφορµή την ανάρτηση των χαρτών στο νοµό, αλλά και το γεγονός, ότι αν κι έχει τίτλους ιδιοκτησίας για τον ελαιώνα της, αυτός εµφανίζεται δάσος στους χάρτες, µε αποτέλεσµα να τίθεται υπό αµφισβήτηση ο χαρακτήρας του. Σημειωτέον, ότι η προθεσμία υποβολής ενστάσεων ενάντι του περιεχομένου των δασικών χαρτών εκπνέει στις 7 Σεπτεμβρίου.

Εν συνεχεία, όπως καταγγέλλει η αγρότισσα, επιβεβαιώνοντας όσα έχει άλλωστε κατά διαστήµατα γράψει η Agrenda, οι πολυδιαφηµισµένες από την κυβέρνηση και το αρµόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, δωρεάν αιτήσεις πρόδηλων λαθών επί του περιεχοµένου των δασικών χαρτών, αποδεικνύονται στην πράξη, αχρείαστες κι αναποτελεσµατικές, «καθώς απορρίπτονται –πολλές φορές χωρίς λόγο- από τις αρµόδιες υπηρεσίες».

Αυτό έχει ως αποτέλεσµα, να σύρονται οι αγρότες των οποίων τα αγροτεµάχια ή τα βοσκοτόπια φαίνονται δάσος, να υποβάλλουν στις υπηρεσίες τις πανάκριβες αντιρρήσεις (ενστάσεις), µη τυχόν και βρουν το δίκιο τους.

Περισσότερα