Νόμος για κρατικές ενισχύσεις σε μη κατ’επάγγελμα αγρότες

Με ειδικές προσθήκες σε σχέδιο νόμου του Οικονομικών που συμπληρώνει κατά 3 δισ. ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό για το τρέχον οικονομικό έτος, προβλέπεται από την μια η απαλλαγή των αγροτών από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος, από την άλλη θεσπίζονται ειδικότερες διατάξεις για τις επιχορηγήσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων που δεν εμπίπτουν στις καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχει και ειδική πρόβλεψη με την οποία διευρύνεται η περίµετρος των δικαιούχων για αποζηµίωση λόγω ζηµιών από θεοµηνία, µε την ένταξη τόσο των κατά κύριο επάγγελµα αγροτών, όσο και των ιδιωτών µε αγροτικές εκµεταλλεύσεις που δεν είναι κατά κύριο επάγγελµα αγρότες, λαµβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τη βαρύτητα που έχει η αγροτική δραστηριότητα στο εισόδηµα της κάθε κατηγορίας. Συγκεκριμένα, όπου παρατηρούνται σηµαντικές και εκτεταµένες ζηµίες σε αριθµό πληγεισών επιχειρήσεων ή σε µέγεθος καταστροφής δύναται να καταβληθεί επιχορήγηση που δεν ξεπερνά το 50%, σε φυσικά πρόσωπα που δεν είναι κατά κύριο επάγγελµα αγρότες αλλά διατηρούν εκμεταλλεύσεις.

Τα σχετικά άρθρα περιλαμβάνονται στο νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση», που κατατέθηκε στη Βουλή, η επεξεργασία του οποίου ξεκινά την Πέμπτη 15 Απριλίου από την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την διάταξη του νομοσχεδίου που αναφέρεται στην απαλλαγή αγροτών από την καταβολή τέλους επιτηδεύματος για το 2020, «επιδιώκεται η φορολογική ελάφρυνση των αγροτών κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, καθώς και των αλιέων της παράκτιας αλιείας».

Περισσότερα

Διορθωτικές ενέργειες για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών - αλλάζει

Το επόμενο διάστημα προχωράμε στην ανάθεση σε τεχνικούς συμβούλους στα κατά τόπους δασαρχεία της διόρθωσης των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες, της συμπερίληψης των διοικητικών πράξεων που δεν έχουν συμπεριληφθεί και της αναμόρφωσης των χαρτών μετά τις αποφάσεις που θα λάβουμε με τις οποίες θα εξαιρείται ο ασπάλαθος από εκείνα τα είδη που χαρακτηρίζουν δασική μία έκταση». Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις του κατά την διάρκεια συναντήσεων που είχε με φορείς για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Συγκεκριμένα, στις διορθώσεις-αναμόρφωση των Δασικών χαρτών που είναι αίτημα του Περιφερειακού συμβουλίου, Αυτοδιοίκησης, φορέων, αγροτών, πολιτών, στις μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές που θα υπάρξουν, αλλά και στην πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για τις αναγκαίες διορθώσεις, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στο Ηράκλειο και στο Επιμελητήριο Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στις συναντήσεις με τον Υπουργό αλλά και στις διαδοχικές συναντήσεις που ακολούθησαν με Δημάρχους, φορείς με την συμμετοχή πολιτικών παραγόντων, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου, των φορέων, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα των αναμορφώσεων και τις άρσεις αδικιών που έχουν προκύψει.

Ο Κώστας Σκρέκας κατά την διάρκεια των συναντήσεων, με την σειρά του ενημέρωσε για τις διοικητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ώστε να λυθούν με μόνιμο και οριζόντιο τρόπο τα προβλήματα που αφορούν στους ασπάλαθους και να προχωρήσει η διόρθωση των πρόδηλων λαθών που προκάλεσαν προβληματισμό στον κόσμο. «Δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα οι Κρητικοί, ούτε για τις περιουσίες τους, ούτε για τις ενισχύσεις οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί. Το επόμενο διάστημα προχωράμε στην ανάθεση σε τεχνικούς συμβούλους στα κατά τόπους δασαρχεία της διόρθωσης των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες, της συμπερίληψης των διοικητικών πράξεων που δεν έχουν συμπεριληφθεί και της αναμόρφωσης των χαρτών μετά τις αποφάσεις που θα λάβουμε με τις οποίες θα εξαιρείται ο ασπάλαθος από εκείνα τα είδη που χαρακτηρίζουν δασική μία έκταση».

Περισσότερα

Κομφούζιο: Έως 31/5 αιτήματα τροποποίησης - μεταβίβασης

Με την 9η τροποποίηση της Εγκυκλίου σχετικά με τη διαδικασία υποβολής αίτησης τροποποίησης πράξης (συμπεριλαμβανομένης της μεταβίβασης πράξης) και αίτησης ανάκλησης ένταξης πράξης στο πλαίσιο της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2020» η καταληκτική προθεσμία υποβολής:

α) αιτημάτων τροποποίησης για άλλους λόγους

β) αιτημάτων μεταβίβασης με ιδία βούληση του δικαιούχου

τα οποία αφορούν στο έτος εφαρμογής 2021 της Πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)», από τη μέχρι σήμερα ισχύουσα καταληκτική προθεσμία υποβολής 15/4/2021, στη νέα καταληκτική προθεσμία υποβολής 31/5/2021.

Για τις προθεσμίες υποβολής των ως άνω αιτημάτων τροποποίησης και μεταβίβασης για τα έτη εφαρμογής 2022, 2023 και 2024, εξακολουθεί να ισχύει η προθεσμία υποβολής από 15/2 έως 15/4 εκάστου έτους εφαρμογής.

Για τροποποιήσεις που αφορούν στο έτος εφαρμογής 2021, οι δικαιούχοι δύνανται να υποβάλουν αίτηση τροποποίησης εντός προθεσμίας από την 15/2/2021 έως και την 31/5/2021».

Για μεταβιβάσεις που αφορούν στο έτος εφαρμογής 2021, οι δικαιούχοι δύνανται να υποβάλουν αίτηση μεταβίβασης εντός προθεσμίας από την 15/2/2021 έως και την 31/5/2021. 

Περισσότερα

Τα βήματα για το πρόγραμμα Νέων που δέχεται 5ετία ΟΣΔΕ

Προδημοσιεύτηκε η πρόσκληση των Νέων Αγροτών, με χαλάρωση των κριτηρίων ένταξης όπως είναι το δικαίωμα υποβολής αίτησης για όσους υπέβαλλαν ΟΣΔΕ με μικρή Τυπική Απόδοση την τελευταία 5ετία.

Ένα - ένα τα βήματα  της προετοιμασίας για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών που δέχεται  5ετία ΟΣΔΕ χωρίς θητεία

Με σηµαντικές αλλαγές σε σχέση µε τη διαβούλευση εκδόθηκε η προδηµοσίευση των Νέων Αγροτών για πριµ εγκατάστασης 35.000-40.000 ευρώ, µε τις αρχές να ανοίγουν σηµαντικά το πεδίο εν δυνάµει δικαιούχων. Συγκεκριµένα:

Πρώτον προβλέπεται πως ακόµα και όσοι νεαροί υπέβαλλαν ΟΣ∆Ε την τελευταία 5ετία αν δεν ξεπέρασαν µε αυτές τις καλλιέργειες την Τυπική Απόδοση των 12.000 ευρώ σε ηπειρωτικά, Κρήτη, Έυβοια και τα 10.000 ευρώ στα νησιά, µπορούν να κάνουν αίτηση ένταξης. Αυτό εξυπηρετεί ιδιαίτερα όσους δηλώνουν µη παραγωγικά δέντρα τα τελευταία χρόνια και για πρώτη φορά θα δηλώσουν φέτος αγροτικό εισόδηµα. 

∆εύτερον, καταργήθηκε η παράγραφος περί υποχρέωσης στρατιωτικής θητείας.

Τρίτον, ως κατώφλι ένταξης στο πρόγραµµα ορίστηκαν τα 12.000 ευρώ για ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη και  Εύβοια, τα 10.000 ευρώ για τα νησιά µε πληθυσµό µεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων και 8.000 ευρώ για τα νησιά µε πληθυσµό µικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων.

Τέταρτον, οι µελισσοκόµοι ανεξαρτήτως τόπου εγκατάστασης εντάσσονται στο Μέτρο µε 109 κυψέλες και άνω.

Πέµπτον, µεγαλώνει περαιτέρω το παράθυρο ένταξης στο πρόγραµµα για όσους έχουν σύζυγο αγρότη/αγρότισσσα.

Περισσότερα

Εξόφληση αγροτών σε 30 μέρες από εμπόρους με τζίρο 500.000 και πάνω

Όσες επιχειρήσεις εμπορίας αγροτικών προϊόντων έχουν τζίρο άνω των 500.000 ευρώ, θα είναι υποχρεωμένες να εξοφλούν τους συνεργαζόμενους αγρότες εντός 30 ημερών από την ημέρα αγοράς, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει σχετικό σχέδιο νόμου που ψηφίζεται την Τετάρτη 7 Απριλίου στη Βουλή.

Την επέκταση του πεδίου εφαρμογής στους αγοραστές αγροτικών προϊόντων με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ αντί για 2.000.000 ευρώ που προέβλεπε αρχικώς το σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αθέμιτες πρακτικές, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος υπουργός, Σπήλιος Λιβανός.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρείται να μπει ένα τέλος «σε μία μεγάλη αδικία» κατά την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αφού προβλέπεται συγκεκριμένα η εξόφληση των αγροτών από εμπόρους μέσα σε διάστημα 30 ημερών για τα αλλοιώσιμα προϊόντα και μέσα σε 60 ημέρες για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα. Σημειώνεται ότι σε πολλές περιπτώσεις οι αργοπορίες στην πληρωμή αγροτών υπερβαίνει  σήμερα ακόμα και τους 12 μήνες.

Κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια που συζητείται και ψηφίζεται ο κ. Λιβανός υιοθέτησε την πρόταση της αντιπολίτευσης και φορέων, όπως την είχαν διατυπώσει στην αρμόδια Επιτροπή, για επέκταση του πεδίου εφαρμογής του νόμου στους αγοραστές με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ.

Περισσότερα

Έως ένα 5λεπτο πάνω από πέρσι οι πρώτες τιμές παραγωγού στα τριφύλλια

Η ζήτηση από κτηνοτρόφους για το προϊόν, συνεχίζει το σερί καλών τιμών απ’ ό,τι φαίνεται και φέτος.

Οι πρώτες κοπές στα τριφύλλια είναι γεγονός και το κλίμα συνεχίζει από πέρσι να είναι καλό στην αγορά, λόγω της υψηλής ζήτησης και των εξαφανισμένων αποθεμάτων. Βέβαια, ο μεγάλος όγκος των παραγωγών και περιοχών της χώρας μας, θα μπει σε διαδικασία κοπής προς τα τέλη του μήνα.

Ο Θύμιος Μακρής, παραγωγός τριφυλλιού από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ότι οι τιμές για το πρώτο χέρι που ξεκίνησαν να παίρνουν από τα χωράφια αυτές τις ημέρες οι αγρότες, κυμαίνονται μεταξύ 15-17 λεπτών το κιλό, όταν πέρσι, δεν πέρναγαν τα... 12 λεπτά το κιλό. Ο κ. Μακρής καλεί τους παραγωγούς τριφυλλιού, να μην πωλούν κάτω από 17-18 λεπτά το κιλό, καθώς είναι ευκαιρία για να λάβουν καλές τιμές έπειτα από πολλά χρόνια, δεδομένων των μηδενικών από πέρσι αποθεμάτων και της υψηλής ζήτησης. Σημειώνεται ότι καλύτερα ποιοτικά τριφύλλια δίνουν τα δεύτερα χέρια, δηλαδή η επόμενη κοψιά.

Περισσότερα

Πόντους σε ιδιόκτητη γη, χαμηλά εισοδήματα, κατοίκους ορεινών δίνει ο πίνακας βαθμολογίας για πριμ Νέων Αγροτών

Πόντοι σε ιδιόκτητη γη, χαμηλά εισοδήματα, πτυχιούχους γεωπονικού και κατοίκους ορεινών. Μειώθηκε η τυπική απόδοση ένταξης στο νέο πρόγραμμα στα 12.000 ευρώ.

Με τυπική απόδοση ένταξης 12.000 ευρώ αντί για 14.000 ευρώ, όπως προέβλεπε η προδηµοσίευση της πρόσκλησης, θα µπορούν να ενταχθούν οι ενδιαφερόµενοι στο πρόγραµµα των Νέων Αγροτών.

Παράλληλα, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαχειριστικές αρχές αποφάσισαν η µοριοδότηση να διαµορφωθεί χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση µε την περασµένη πρόσκληση, παρά µε µικρο-τροποποιήσεις σε κριτήρια όπως η Τυπική Απόδοση ένταξης και στους κλάδους προτεραιότητας. Η βάση αναµένεται να διαµορφωθεί στα 45 µόρια εκτός απροόπτου. Ο πίνακας µοριοδότησης λειτουργεί πρώτον ως φίλτρο ένταξης (αν κάποιος δεν ξεπερνά τα 45 µόρια δεν εντάσσεται στο Μέτρο) και δεύτερον ως φίλτρο προτεραιότητας. ∆ηλαδή, αν τα χρήµατα δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις αιτήσεις, τότε εντάσσονται όσοι εξασφαλίζουν τα περισσότερα µόρια. Η  Agrenda παρουσιάζει τον πίνακα µοριοδότησης όπως διαµορφώνεται µε τα µέχρι σήµερα δεδοµένα:

  Κατοχή Πτυχίου-Τίτλου Σπουδών Γεωτεχνικής Κατεύθυνσης από ΑΕΙ/ΤΕΙ ή απόφοιτους της τάξης µαθητείας των ΕΠΑ.Λ. ή ΙΕΚ µετά από πιστοποίηση: 10 µόρια.

  Συµµετοχή σε συλλογικές δράσεις (όπως οµάδες ή οργανώσεις παραγωγών) Συµµετοχή σε Οµάδες ή Οργανώσεις παραγωγών: 2 µόρια.

  Ετησιο εισόδηµα: Ατοµικό ετήσιο εισόδηµα έως και 7.500 ευρώ (από κάθε πηγή) και οικογενειακό ετήσιο εισόδηµα έως και 20.000 ευρώ (από κάθε πηγή):  6 µόρια.

  Ανεργία πάνω από 1 έτος πριν από την έναρξη πρώτης εγκατάστασης: 6 µόρια.

Περισσότερα

Κρατικές ενισχύσεις 24,2 εκατ. ευρώ σε αγροτικά προϊόντα

Κρατικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 24,2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν για μια σειρά αγροτικών προϊόντων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, μετά από απόφαση που συνυπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Οι ενισχύσεις αφορούν το υπαίθριο καρπούζι, mini και obla, την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα, τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε τομάτες και αγγούρια, εξαιρουμένων αυτών στην Κρήτη, και τη βουβαλοτροφία.

  • Για τους δικαιούχους παραγωγούς υπαίθριου καρπουζιού, καρπουζιού mini και καρπουζιού obla και τους παραγωγούς καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν

τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας.

  • Για τους εκτροφείς βουβάλων να διέθεταν τουλάχιστον ένα θηλυκό βούβαλο άνω των έξι (6) μηνών την 30η Ιουνίου 2020.

Το ύψος των ενισχύσεων ανέρχεται:

Για το υπαίθριο καρπούζι, το καρπούζι mini και το καρπούζι obla στηνν επικράτεια 140 ευρώ ανά στρέμμα.

  • Για την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα στην επικράτεια 205 ευρώ ανά στρέμμα.
  • Για την τομάτα θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια, πλην της Περιφέρειας Κρήτης, σε 500 ευρώ ανά στρέμμα.
  • Για το αγγούρι θερμοκηπιακής καλλιέργειας στην επικράτεια, πλην της Περιφέρειας Κρήτης, σε 210 ευρώ ανά στρέμμα.
  • Για την βουβαλοτροφία στην επικράτεια θα διατεθεί ποσό 620.070 ευρώ κατ΄ ανώτατο όριο ενώ το ύψος της ενίσχυσης ανά βούβαλο θα προκύψει από τον αριθμό των δηλωθέντων ζώων άνω των έξι (6) μηνών διαιρουμένου δια του ποσού που διατίθεται για την βουβαλοτροφία.

Η συνολική ενίσχυση που μπορεί να λάβει κάθε ενιαία επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) δε μπορεί να υπερβαίνει τις 225.000 ευρώ.

Περισσότερα

Συμπλήρωμα σε μικρά δικαιώματα ενιαίας με το νέο πρασίνισμα

Κερδισμένοι από το νέο καθεστώς πρασινίσματος οι έχοντες χαμηλά δικαιώματα και οι αγρότες με επιλέξιμη γη που όμως δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Απόθεμα.

Πέρα από τη σύγκλιση, µία σηµαντική ευκαιρία για να αυξήσει κάποιος µε χαµηλότερα του µέσου όρου δικαιώµατα το ποσό άµεσων ενισχύσεων που θα λαµβάνει ετησίως, είναι το νέο πρασίνισµα («eco schemes»).  Είναι σηµαντικό να γίνει κατανοητό ότι σε αντίθεση µε το τρέχον πρασίνισµα, το καθεστώς αυτό δεν συνδέεται σε καµία περίπτωση ούτε µε την αξία των δικαιωµάτων ούτε µε τον αριθµό τους.

Εξαρτάται αποκλειστικά από την επιλέξιµη έκταση αγροτικής γης και το ζωικό κεφάλαιο. Ακόµα και αγρότες χωρίς ούτε ένα δικαίωµα ενίσχυσης, θα µπορούν να πληρώνονται ετησίως µέσο του νέου πρασινίσµατος.

Ας δούµε τώρα, παραδείγµατα για το πώς υπολογίζονται οι άµεσες ενισχύσεις από το 2023:

Το νέο πρασίνισµα («eco schemes») θα απορροφήσει ένα 20% (τουλάχιστον) από τα δικαιώµατα των αγροτών οριζόντια, ώστε να δηµιουργηθεί ένας νέος κουµπαράς που θα χρηµατοδοτεί αυτά τα ετήσια προγράµµατα.

 Αγρότης «Α»: διαθέτει σήµερα δικαίωµα 40 ευρώ το στρέµµα. Από αυτό, τη νέα περίοδο, το 20% θα αφαιρεθεί, δηλαδή 8 ευρώ, οπότε η αξία του δικαιώµατος του θα διαµορφωθεί στα 32 ευρώ.

Αγρότης «Β»: διαθέτει σήµερα δικαίωµα 15 ευρώ το στρέµµα. Από αυτό, τη νέα περίοδο, το 20% θα αφαιρεθεί, δηλαδή 3 ευρώ, οπότε η αξία του δικαιώµατος του θα διαµορφωθεί στα 12 ευρώ.

Ωστόσο, το eco-scheme θα πληρώνει µία φιξ τιµή το στρέµµα, ανεξάρτητα από την αξία του δικαιώµατος. Αν για παράδειγµα αυτή η αξία διαµορφωθεί στα 5,5 ευρώ το στρέµµα, ο αγρότης «Α» θα έχει συµβάλει στον κουµπαρά των eco-scheme περισσότερα από όσα έχει λαµβάνειν. Ο αγρότης «Β» θα λάβει περισσότερα από τη συµβολή του. Έτσι ο πρώτος θα πληρωθεί µε 37,5 ευρώ το στρέµµα και ο δεύτερος µε 17,5 ευρώ το στρέµµα άµεση ενίσχυση. Με άλλα λόγια, όποιος διαθέτει δικαιώµατα αξίας µεγαλύτερης της περιφερειακής µέσης αξίας θα συµβάλει περισσότερο σε αυτόν τον κουµπαρά. Και, όσοι είναι κάτω   από την περιφερειακή µέση αξία θα έχουν την ευκαιρία να αυξήσουν τις ετήσιες άµεσες ενισχύσεις τους ανά στρέµµα µέσω της συµµετοχής τους στο eco-scheme αλλά και λόγω της πιθανότητας σύγκλισης.

Περισσότερα

Ασύμφορη μετά το 2023 η αγορά δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης

Από το 2022 θα δουν την αξία των ατομικών δικαιωμάτων τους να αλλάζει οι Έλληνες αγρότες, ενώ, από το 2023 επέρχονται σημαντικές αυξομειώσεις που αλλάζουν και τους όρους για τις αγοραπωλησίες δικαιωμάτων.

Ασύμφορη γίνεται μετά το 2023 η αγορά  δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, καθώς  κλείνει ο κύκλος τους  μαζί με την αξία τους

Με µεγάλη προσοχή καλούνται να κινηθούν αυτή την περίοδο οι αγρότες που προγραµµατίζουν να αγοράσουν δικαιώµατα βασικής ενίσχυσης. Η αξία τους στην Ελλάδα αναµένεται να ξεκινήσει να αλλάζει από το 2022, ενώ από το 2023 θα φανούν σε πολύ µεγαλύτερο βαθµό αυξοµειώσεις στα ατοµικά δικαιώµατα του κάθε αγρότη, που εξαρτώνται άµεσα από τρεις παράγοντες: Σύγκλιση, µερίδιο των άµεσων ενισχύσεων που θα κατευθυνθούν προς τα eco-schemes (νέο πρασίνισµα) και η επιλογή της Ελλάδας να εισάγει το καθεστώς αναδιανεµητικής ενίσχυσης. Πώς λοιπόν θα αλλάξει η αξία των δικαιώµατων;

Ξεκινώντας από τη σύγκλιση: Σήµερα όλα τα δικαιώµατα στην Ελλάδα έχουν αξία ίση τουλάχιστον µε το 60% του περιφερειακού µέσου όρου. Τι σηµαίνει αυτό; Όλοι οι αγρότες λαµβάνουν τουλάχιστον το 60% της µέσης περιφερειακής αξίας δικαιωµάτων: 20,2 ευρώ το στρέµµα στα βοσκοτόπια, 27,6 ευρώ το στρέµµα για τις αροτραίες και 34,1 ευρώ το στρέµµα για τις δενδρώδεις.

Από το 2023, η µέση περιφερειακή αξία µειώνεται 20% λόγω της κατάργησης του πρασινίσµατος ώστε να δηµιουργηθεί ο «κουµπαράς» των eco-schemes (ανάλυση σελ. 5). Οπότε µε βάση τα παραπάνω, διαµορφώνεται ο περιφερειακός µέσος όρος αξίας δικαιωµάτων στα 16,16 ευρώ στα βοσκοτόπια, 22,8 ευρώ στις αροτραίες και 27,28 ευρώ για τις δενδρώδεις.

Περισσότερα

Θέμα ημερών η πίστωση 70 ευρώ το στρέμμα σε 9.623 παραγωγούς Καλαμών

Έκτακτη ενίσχυση 70 ευρώ το στρέμμα στους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών που δεν κατάφεραν να ενταχθούν στο μέτρο ενίσχυσης που έτρεξε στα τέλη του 2020 ενέκρινε τελικά το υπουργείο Οικονομικών.

Η συμπληρωματική ενίσχυση αφορά σε 9.623 παραγωγούς από περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Φθιώτιδας κυρίως, οι οποίοι δεν έτυχαν της στρεμματικής ενίσχυση με 70 ευρώ ανά στρέμμα, λόγω γραφειοκρατικών επιπλοκών. Η συνολική ενίσχυση του μέτρου στα 9,4 εκατ. ευρώ.

«Η επέκταση της αποζημίωσης και για αυτούς τους αγρότες κρίνεται αναγκαία, δεδομένου ότι η παρέμβαση αφορά ουσιαστικά σε ενίσχυση παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς καλαμών που είχε δηλωθεί με διαφορετικό κωδικό» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της οικονομικής αντίδρασης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Cονid-19 στον πρωτογενή τομέα υλοποιήθηκε το έτος 2020 μέτρο στήριξης της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας καλαμών στην επικράτεια. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αριθμ. 1338/312351/06.11.2020, Β' 4937) εγκρίθηκε ενίσχυση συνολικού ύψους 13.162.870 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 188.041 στρέμματα καλλιέργειας επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας καλαμών σε όλη τη χώρα, με 70 € ανά στρέμμα.

Περισσότερα

Κλείδωσε η τυπική απόδοση ένταξης στους Νέους Αγρότες στα 12.000 ευρώ, μείωση και δεσμεύσεων εξόδου

Με τυπική απόδοση ένταξης 12.000 ευρώ αντί για 14.000 ευρώ, όπως προέβλεπε η προδηµοσίευση της πρόσκλησης, θα µπορούν να ενταχθούν οι ενδιαφερόµενοι στο πρόγραµµα των Νέων Αγροτών.

Παράλληλα, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαχειριστικές αρχές αποφάσισαν η µοριοδότηση να διαµορφωθεί χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές σε σχέση µε την περασµένη πρόσκληση, παρά µε µικρο-τροποποιήσεις σε κριτήρια όπως η Τυπική Απόδοση ένταξης και στους κλάδους προτεραιότητας. Η βάση αναµένεται να διαµορφωθεί στα 45 µόρια εκτός απροόπτου. Ο πίνακας µοριοδότησης λειτουργεί πρώτον ως φίλτρο ένταξης (αν κάποιος δεν ξεπερνά τα 45 µόρια δεν εντάσσεται στο Μέτρο) και δεύτερον ως φίλτρο προτεραιότητας. ∆ηλαδή, αν τα χρήµατα δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις αιτήσεις, τότε εντάσσονται όσοι εξασφαλίζουν τα περισσότερα µόρια.

Εκτός από τη µείωση της τυπικής απόδοσης ένταξης στο Μέτρο από τα 12.000 ευρώ στα 14.000 ευρώ οι διαχειριστικές αρχές αποφάσισαν και τη µείωση της τυπικής απόδοσης που δεσµεύεται να πετύχει ο δικαιούχος του πριµ των 35.000-40.000 ευρώ, από τα 18.000 ευρώ, στα 16.000 ευρώ. Σηµειώνεται ότι στην τυπική απόδοση της εκµετάλλευσης, δεν θα προσµετρηθεί η τυπική απόδοση των επίσπορων καλλιεργειών. Ενώ, για τις νεαρές φυτεύσεις, δηλαδή για µη παραγωγικές καλλιέργειες όπως αυτές ορίζονται κατά τη ∆ήλωση Καλλιέργειας, υπολογίζεται η µισή τυπική απόδοση ανά στρέµµα. Για παράδειγµα, 1 στρ. παραγωγικού επιτραπέζιου ελαιώνα έχει Τυπική Απόδοση 295,3 ευρώ/στρέµµα ενώ 1 στρέµµα νεοφυτεµένου επιτραπέζιου ελαιώνα έχει Τυπική Απόδοση 147,6 ευρώ/στρέµµα. Υπενθυµίζεται ότι αιτήσεις µπορούν να κάνουν και όσοι δεν έχουν τελειώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και οι φοιτητές που έχουν τελειώσει τα προβλεπόµενα έτη φοίτησης. Η πρόσκληση θα εκδοθεί εντός του Σεπτεµβρίου 2021 µε ένταξη βάσει των φετινών αιτήσεων ΟΣ∆Ε.

Περισσότερα

Διορθωτικές πληρωμές και υπόλοιπα ειδικής βάμβακος κοντά, σπόροι σποράς και ζωικά τέλος Απριλίου, αργότερα πάνε οι έκτακτες ενισχύσεις

Προς το τρίτο δεκαμήμερο του Απριλίου υπολογίζονται οι πληρωμές του δεύτερου πακέτου συνδεδεμένων ενισχύσεων, ενώ αργά συνεχίζουν να κινούνται οι διαδικασίες για την πίστωση των έκτακτων κρατικών ενισχύσεων σε πατάτα, νεροβούβαλους, καρπούζια και θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Σε κάθε περίπτωση το χρονικό πλαίσιο να παραμένει εξαιρετικά ρευστό εξαιτίας της αποσάθρωσης των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ και της «αφλογιστίας» του ΟΣΔΕ.

Ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας την Τετάρτη στη Βουλή, απέφυγε να αναλάβει οποιαδήποτε δέσμευση για τον ακριβή χρόνο των πληρωμών, λέγοντας γενικώς και αορίστως ότι… μέχρι το τέλος Ιουνίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πληρώσει ακόμα 352 εκατ. ευρώ.

Ειδικά στην περίπτωση των έκτακτων ενισχύσεων λόγω της πανδημίας, θα πρέπει να αναφερθεί πάντως ότι παρά την έγκριση του πακέτου από την Κομισιόν εδώ και περίπου τρεις εβδομάδες, η διαδικασία πληρωμής που στην περίπτωση του περασμένου χειμώνα χρειάστηκε ένα μήνα σχεδόν από την έγκριση, φαίνεται πως έχει παγώσει. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το σύνολο του αγροτικού κόσμου έχει αποστραγγιστεί από ρευστότητα πάνω στην κρίσιμη και απαιτητική περίοδο των εαρινών εργασιών.

Με διορθωτικές πληρωμές αφενός για υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης της περσινής χρονιάς αλλά και για προγράμματα του 2020 που τακτοποιούνται από αγρότες και διοικητικούς του Οργανισμού Πληρωμών και αφετέρου για όσους παραγωγούς δεν έπιασαν το πλαφόν των κιλών στην ειδική ενίσχυση βάμβακος που πληρώθηκε στις 24 Μαρτίου, θα κυλήσουν οι επόμενες 3 εβδομάδες.

Περισσότερα

Σε υψηλά επίπεδα θα μείνουν οι τιμές σε σιτάρι, αραβόσιτο, σόγια και άλλες ζωοτροφές

Υψηλές τιμές εμφανίζουν τα δημητριακά τους τελευταίους μήνες λόγω της μείωσης αποθεμάτων, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και για τη νέα εμπορική περίοδο, όπως προβλέπει η έκθεση της Κομισιόν για τις προοπτικές της αγοράς αγροτικών προϊόντων.

Και αυτό παρά τα αναμενόμενα ρεκόρ παγκόσμιας παραγωγής που αναμένεται να έχουμε το 2020/2021 σε σιτάρι και αραβόσιτο. 

Οι εκτάσεις καλλιέργειας στην ΕΕ των χειμερινών σιτηρών φέτος εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 20,1 εκατ. εκτάρια (1 εκτάριο = 10 στρέμματα). Αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας προβλέπεται και για το σκληρό σιτάρι κατά 2,9%, ενώ αναμένεται και μείωση των εισαγωγών της ΕΕ κατά 10%.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα στοιχεία σποράς, εκτιμάται ότι η συνολική παραγωγή χειμερινών σιτηρών στην ΕΕ θα φθάσει τους 295,2 εκατ. τόνους για το 2020/2021, παρουσιάζοντας μια αύξηση 5,3% σε σύγκριση με πέρυσι. Η παραγωγή μαλακού σίτου προβλέπεται να φτάσει τους 126,7 εκατ. τόνους, για το κριθάρι τους 56,3 εκατ. τόνους και για τον αραβόσιτο τους 71,2 εκατ. τόνους. Η παραγωγή στις άλλες χονδροειδείς ζωοτροφές θα ανέλθει σε 30,7 εκατ. τόνους. Το κριθάρι βυνοποίησης προβλέπεται να φτάσει στους 6,7 εκατ. τόνους.

Ωστόσο, παρά τα υψηλά επίπεδα της παραγωγής, η παγκόσμια κατανάλωση θα είναι τέτοια που τα τελικά αποθέματα θα συνεχίσουν να μειώνονται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συστήματος Πληροφοριών για την Αγροτική Αγορά της ΕΕ, το 2020/2021 τα αποθέματα αραβόσιτου και σόγιας αναμένεται να μειωθούν έως 10% και 25% αντίστοιχα.

Υψηλά επίπεδα κατανάλωσης αναμένεται να υπάρξουν και στα υπόλοιπα σιτηρά (κριθάρι, σκληρό σιτάρι, βρώμη και σίκαλη) που εκτιμάται να αυξηθούν κατά 3,8% πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας. Επίσης στην ΕΕ η ζήτηση για ζωοτροφές εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 163,8 εκατ. τόνους.

Η παγκόσμια κατανάλωση εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται και το επόμενο χρονικό διάστημα, κυρίως λόγω της αυξημένης ζήτησης για ζωοτροφές. Επίσης η μείωση των αποθεμάτων αραβόσιτου σε Κίνα και Ινδία θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των διεθνών τιμών.   

Περισσότερα

ΥΠΕΝ: αρχίζει “ξεπρασίνισμα” των Δασικών Χαρτών, μέσω Τεχνικού Συμβουλίου

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέλαβε δέσμευση να λυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τους συλλήβδην χαρακτηρισμούς εκτάσεων ως δασικών και ανακοίνωσε ότι το πρώτο βήμα θα γίνει την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021,  στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών του ΥΠΕΝ.

Ανακοινώθηκε ότι ήταν  θετικός σε διορθώσεις των δασικών χαρτών στην Κρήτη, και κατ΄επέκταση και για τις άλλες περιοχές της χώρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και με τη συμμετοχή εμπλεκόμενων πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης ήταν οι παρατηρήσεις της Περιφέρειας Κρήτης που αναδεικνύουν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Στη τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ Γιώργος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Κρήτης Μανόλης Χνάρης, ο Ευάγγελος Γκουντούφας, Προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη και υπηρεσιακά στελέχη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «το ιδιοκτησιακό, η προστασία της ιδιωτικής περιουσίας και οι επιδοτήσεις θα διασφαλιστούν με νομοθετικές παρεμβάσεις όπως εξήγησε ο Υπουργός, αναφερόμενος στα θέματα που κατέγραψε με την απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης και συζητήθηκαν κατά τη τηλεδιάσκεψη. Ο κ. Σκρέκας επεσήμανε πως βούληση της πολιτικής ηγεσίας είναι να δοθούν λύσεις στα ζητήματα που έχουν ανακύψει».

-«Ενδεικτικό στοιχείο της θετικής ανταπόκρισης του Υπουργείου είναι το γεγονός πως στο Τεχνικό Συμβούλιο Δασών που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και θα περιλαμβάνει την εξέταση των εκτάσεων που χαρακτηρίζονται δάση, θα υπάρχει θετική εισήγηση οι εκτάσεις που καλύπτονται από αραιή βλάστηση κι έχουν ως κυρίαρχο είδος τον ασπάλαθο (Calicotme villosa L.). να μην χαρακτηριστούν δασικές», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Περισσότερα

Το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία

Το σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο γενικός στόχος του είναι να ενισχύσει την παραγωγή και την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, να φτάσει το 25% της γεωργικής γης στο πλαίσιο της βιολογικής γεωργίας έως το 2030, καθώς και να αυξήσει σημαντικά τη βιολογική υδατοκαλλιέργεια.

Η βιολογική παραγωγή συνοδεύεται από ορισμένα σημαντικά οφέλη: τα βιολογικά χωράφια έχουν περίπου 30% περισσότερη βιοποικιλότητα, τα ζώα βιολογικής εκτροφής απολαμβάνουν υψηλότερο βαθμό καλής διαβίωσης και λαμβάνουν λιγότερα αντιβιοτικά, οι βιολογικοί αγρότες έχουν υψηλότερα εισοδήματα και είναι πιο ανθεκτικοί και οι καταναλωτές γνωρίζουν ακριβώς τι λαμβάνουν χάρη στο βιολογικό λογότυπο της ΕΕ. Το Σχέδιο Δράσης είναι σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τη στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» .

Το Σχέδιο Δράσης έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στον ήδη ταχέως αναπτυσσόμενο οργανικό τομέα τα κατάλληλα εργαλεία για την επίτευξη του στόχου 25%. Προτείνει 23 δράσεις διαρθρωμένες γύρω από 3 άξονες – ενίσχυση της κατανάλωσης, αύξηση της παραγωγής και περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του τομέα – για την εξασφάλιση ισόρροπης ανάπτυξης του τομέα.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν εθνικά σχέδια βιολογικής δράσης για να αυξήσουν το εθνικό τους μερίδιο στη βιολογική γεωργία. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά το μερίδιο της γεωργικής γης που βρίσκεται σήμερα υπό βιολογική γεωργία, από 0,5% έως πάνω από 25%.

Περισσότερα

Δαπάνες καυσίμων με αποδείξεις, χωρίς στοιχεία του πρατηρίου ούτε του αγρότη

Έχουν ξεκινήσει εντατικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις. Η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε), στις αρχές κάθε χρόνου ανακοινώνει τους στοχευµένους ελέγχους τους οποίους θα διενεργήσει µέσα στο έτος. Ανάµεσα στους ελεγχόµενους υπάρχουν και πολλοί αγρότες του κανονικού καθεστώτος, οι οποίοι άλλωστε αντιµετωπίζονται ως επιτηδευµατίες.

Τα κριτήρια που καθορίζουν ποιοι θα ελεγχθούν, τα γνωρίζουν µόνο οι υψηλά ιστάµενοι του υπουργείου, οι οποίοι «ταΐζουν» το σύστηµα για να βγάλει τα αποτελέσµατα. Ενδεικτικά, ως κριτήρια ελέγχου θα µπορούσαν  να είναι: η διαφορά δαπανών από χρόνο σε χρόνο (π.χ. 10.000 ευρώ τη µία χρονιά, 20.000 ευρώ δαπάνες την επόµενη, αλλά µε τα ίδια καλλιεργούµενα στρέµµατα και τις ίδιες καλλιέργειες), Ο µικρός τζίρος σε σχέση µε τη δήλωση καλλιέργειας κλπ.

Ειδικά για το τελευταίο πρέπει να αναφέρω τα εξής: ο ΕΛΓΑ, προκειµένου να προχωρήσει στον υπολογισµό της ασφαλιστικής εισφοράς που επιβάλλει στον αγρότη, προχωρά σε προϋπολογισµό των πωλήσεων. Π.χ. υπολογίζει για 25 στρέµµατα σκληρό σιτάρι την αξία της παραγωγής σε 1.520 ευρώ (περίπου: 400 κιλά/στρέµµα x 0,15 ευρώ/κιλό – ή λιγότερα κιλά µε µεγαλύτερη τιµή µονάδας). Στα 1.520 ευρώ ασφαλιζόµενη αξία εφαρµόζει συντελεστή 4% και ζητά από τον αγρότη να καταβάλει το εν λόγω ασφάλιστρο, ώστε σε περίπτωση ζηµιάς να µπορεί να αιτηθεί αποζηµίωση (µε το θέµα αυτό θα ασχοληθούµε σε επόµενο άρθρο).

Περισσότερα

Πίσω οι δηλώσεις αγροτών λόγω καινούργιας ανατροπής στην υπόθεση ΟΣΔΕ

«Μαλώνουν τα βουβάλια και την πληρώνουν τα βατράχια», λέει η γνωστή λαϊκή ρήση και ταιριάζει γάντι με ό,τι συμβαίνει αυτό τον καιρό στην υπόθεση του ΟΣΔΕ.

Για το στενό συμφέρον κάποιων κατ’ επίφασιν πληροφορικάριων κινδυνεύει πραγματικά, αυτή τη φορά, να τιναχθεί στον αέρα η συγκέντρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ενώ ήδη τα παρατράγουδα αυτής της καθυστέρησης δυσκολεύουν καθημερινά τη δουλειά και τη χρηματοδότηση των αγροτών.

 Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών με απόφαση Α 46/2021 της 29ης Μαρτίου να «αναστέλλει την επαναπροκήρυξη διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου ή την ανάθεση με οποιαδήποτε άλλη διαδικασία μέρους ή του συνόλου των υπηρεσιών που δημοπρατήθηκαν με τη με αριθμό 7759/2020 διακήρυξη του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τις οποίες έχουν υποβληθεί προσφορές στο πλαίσιο του διεθνή, δημόσιου διαγωνισμού που διεξάγεται μέσω της διαδικτυακής πύλης του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. υπό το συστημικό αριθμό 94978, μέχρι την έκδοση απόφασης από την Α.Ε.Π.Π. επί της με ΓΑΚ ΑΕΠΠ 585/2021 προδικαστικής προσφυγής».     

 Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι μέχρι τις 24 Απριλίου, όταν το εν λόγω ζήτημα θα εκδικασθεί εκ νέου και επί της ουσίας, καμιά ανάθεση έργου δεν μπορεί να γίνει, πράγμα που σημαίνει ότι όλο το πλαίσιο λειτουργίας του ΟΣΔΕ είναι στον αέρα, επομένως η διαδικασία παραλαβής των δηλώσεων (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021) δεν μπορεί να αρχίσει.

 Η παραπάνω εξέλιξη φέρνει, όπως είναι φυσικό, σε πολύ δύσκολη θέση τον πρόεδρο του Οργανισμού, Δημήτρη Μελά, ο οποίος με το που ανέλαβε τη νέα του θέση ανέκρουσε πρύμναν, εγκαταλείποντας τον διαγωνισμό και επαναφέροντας τη «λύση» της απ’ ευθείας ανάθεσης του έργου (τεχνικού συμβούλου κ.λ.π.).

Φέρνει όμως σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, πολιτικά τουλάχιστον, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό, ο οποίος, όπως δείχνουν τα πράγματα δεν αποφεύγει στην πράξη, αυτό το οποίο με σπασμωδικές κινήσεις και κινούμενος στα όρια της νομιμότητας, προσπαθούσε να αποφύγει. Δηλαδή, τις καθυστερήσεις.  

Περισσότερα

246,3 εκ. ευρώ: Τα ποσά που μοιράζονται αναλυτικά για συνδεδεμένες, βασική ενίσχυση και «πρασίνισμα»

Το ποσό που καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως έγραψε το newshub.gr είναι 246.314.628 ευρώ. Το ποσό αυτό αναλύεται σε:

177.685.235,26 ευρώ σε 44.223 δικαιούχους στην καλλιέργεια βάμβακος,

10.954.304,89 ευρώ σε 25.289 δικαιούχους στην καλλιέργεια σκληρού σίτου,

6.075.202,38 ευρώ σε 23.002 δικαιούχους στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών,

23.765.970,29 ευρώ σε 67.587 δικαιούχους στην καλλιέργεια πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών σανοδοτικών ψυχανθών,

4.424.635,61 ευρώ σε 10.631 δικαιούχους στην καλλιέργεια βρώσιμων οσπρίων,

3.621.354,38 ευρώ σε 28.898 δικαιούχους στην καλλιέργεια καρπών με κέλυφος,

3.649.104,21 ευρώ σε 7.803 δικαιούχους στην καλλιέργεια μήλων,

9.264.281,20 ευρώ σε 55.920 δικαιούχους για διάφορες καλλιέργειες των μικρών νησιών Αιγαίου Πελάγους (από το οποίο 8.349.770,68 ευρώ αφορούν στην καλλιέργεια παραδοσιακών ελαιώνων).

Επίσης, καταβάλλονται συμπληρωματικές πληρωμές για το καθεστώς βασικής ενίσχυσης ύψους 3.026.601,40 ευρώ σε 4.334 δικαιούχους, για την πράσινη ενίσχυση ύψους 3.634.148,21 ευρώ σε 2.513 δικαιούχους και για τους νέους γεωργούς ύψους 213.790,17 ευρώ σε 359 δικαιούχους.

Περισσότερα

Αύξηση ενίσχυσης νεαρών αγροτών με 60 εκατ. ευρώ ετησίως

Συμφωνία επιτεύχθηκε σε κοινοτικό επίπεδο για αύξηση της επιδότησης από το 2% του Εθνικού Φακέλου στο 3% για το καθεστώς νεαρών αγροτών των άμεσων ενισχύσεων, με εφαρμογή από το 2023, την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της ΚΑΠ στις Βρυξέλλες σε επίπεδο υπουργών Γεωργίας.

Η αύξηση αυτή μεταφράζεται στα 57-60 εκατ. ευρώ ετησίως για τους Έλληνες νεαρούς αγρότες, οι οποίοι λαμβάνουν αυτό το βοήθημα που υπολογίζεται με βάση τα δικαιώματα ενίσχυσης που έχουν, εφόσον είναι κάτω από 40 ετών και έχουν εγκατασταθεί στη γεωργία μέσα στην 5ετία.

Σύμφωνα με τον διαπραγματευτή του Κοινοβουλίου της ΕΕ, Peter Jahr (CDU)εάν επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος στον τριμερή διάλογο στις 26 Μαρτίου, θα πρέπει να είναι δυνατή μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ τον Μάιο.

Περισσότερα