Στα 67,7 ευρώ/στρμ. ενίσχυση βάμβακος για το 2020 στα 2.766.777 τα στρέμματα

Θα ανέλθει η ειδική ενίσχυση βάμβακος για το 2020, η οποία θα πληρωθεί ανάμεσα στα τέλη Φεβρουαρίου και τα τέλη Μαρτίου του 2021, αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το ποσό αυτό προκύπτει από τον πίνακα που έχει “στα χέρια του” το cotton-net.gr, με τις δηλωθείσες εκτάσεις στο ΟΣΔΕ, που καλλιεργήθηκαν φέτος με βαμβάκι, όπως διέρρευσε πιθανότατα από το αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτά τα στοιχεία οι καλλιεργηθείσες εκτάσεις με βαμβάκι ανέρχονται στα 2.766.777 στρέμματα.

Σύμφωνα και πάλι με το cotton-net.gr, με εξαίρεση το ν. Έβρου (-57.000 στρ, και για προβλέψιμους και γνωστούς λόγους) οι άλλοι νομοί πρακτικά κινούνται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα με γνωστές και αιτιολογημένες μειώσεις (π.χ. 8.000 στρ. τεύτλα σε ν. Σερρών).

Τέλος, σε σύγκριση με την ειδική ενίσχυση του 2019, η ενίσχυση για το 2020 είναι αυξημένη κατά 3,5 ευρώ/στρμ. (από 64,249 στα 67,713 ευρώ/στρμ.).

Περισσότερα

Περισσότεροι από 5.000 δικαιούχοι εντάσσονται στην πρόσκληση του ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ

Περισσότεροι από 5.000 δικαιούχοι εντάσσονται στην 3η πρόσκληση του «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ»

• Η χορήγηση της προκαταβολής προβλέπεται να πραγματοποιηθεί έως τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου

Συνολικά 5.013 παραγωγοί εντάσσονται στην 3η πρόσκληση του «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» (Δράση 10.01.08 του ΠΑΑ 2014-2020) μετά τη γνωστοποίηση της υπογραφής της Απόφασης Ένταξης Πράξεων, που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Η παραπάνω απόφαση εκδόθηκε μετά την πραγματοποίηση προγραμματικής υπερδέσμευσης 150%, (10 εκατ. ευρώ), σε σχέση με τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης (20 εκατ. ευρώ), με την οποία και εξασφαλίστηκε η ένταξη 2.067 επιπλέον παραγωγών», αναφέρει το ΥΠΑΑΤ.

Η συνολική έκταση που εντάσσεται στην 3η πρόσκληση ανέρχεται σε 123.642 στρέμματα με το συνολικό προϋπολογισμό Δημόσιας Δαπάνης σε 29.864.797,32 ευρώ, για τα πέντε έτη των δεσμεύσεων, με πρώτο έτος το 2020.

Από αυτά, τα 39.550 στρέμματα αφορούν το επιτραπέζιο αμπέλι & σταφίδα, τα 34.147 το οινοποιήσιμο αμπέλι, τα 30.279 στρέμματα τα μηλοειδή, ενώ τα 19.666 στρέμματα τα πυρηνόκαρπα.

Όπως σημείωσε το ΥΠΑΑΤ, «μετά και την ένταξη των δικαιούχων της 3ης πρόσκλησης, η δράση εφαρμόζεται σε συνολική έκταση 217.320 στρέμματα από 9.945 παραγωγούς».

Οι δικαιούχοι θα κληθούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, τα παραστατικά πληρωμής για το έτος εφαρμογής 2020 μετά την ανακοίνωση που αναμένεται να εκδώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ εντός των επόμενων ημερών.

Περισσότερα

Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στη Θεσσαλία

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων χρηματοδοτικής ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων στη δράση 3α.1.4.1.8: «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στη Θεσσαλία - “ΑΝΑΣΑ”», του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020

Η δράση αφορά στην ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλία με έναρξη πριν την 01/01/2019 και επλήγησαν από την πανδημία Covid-19

Η δημόσια επιχορήγηση αφορά στο 50% των εξόδων της επιχείρησης στη Θεσσαλία το 2019, με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000€ και μέγιστο τα 50.000€. 

Η συνολική δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης ανέρχεται έως 30.000.000 €.

Περισσότερα

Μετά τη συγκομιδή της βαμβακοκαλλιέργειας

Μετά τη συγκομιδή της βαμβακοκαλλιέργειας για να αποτρέψουμε την εμφάνιση πράσινου και ρόδινου σκουληκιού την επόμενη χρονιά, πρέπει να προβούμε σε κοπή στελεχών - ψιλοθρυματισμό των υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων και ενσωμάτωσή τους με άροση στο έδαφος σε βάθος 20 - 25 εκατοστών.

✔️ Η κατεργασία του εδάφους πρέπει να γίνεται απαραιτήτως με άροτρο για να υπάρξει αναστροφή του εδάφους και όχι με άλλα εργαλεία όπως καλλιεργητή, δισκοσβάρνα ρίπερ, κλπ.

✔️ Η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας του χωραφιού. 

Περισσότερα

Συνδεδεμένη σε ηλίανθο, πιπεριές, επιτραπέζιες ελιές στο πλάνο ΚΑΠ

Η επιτραπέζια ελιά και η πιπεριά είναι οι νέες προσθήκες μετά τον ηλίανθο στον κατάλογο των συνδεδεμένων ενισχύσεων, μέσα από τον οποίο διαλέγουν προϊόντα προς στήριξη τα κράτη-μέλη για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Στον κατάλογο των προϊόντων που µπορούν να λαµβάνουν συνδεδεµένη ενίσχυση τη νέα περίοδο, εντάχθηκαν η επιτραπέζια ελιά και η πιπεριά ύστερα από πρόταση της προεδρίας του Συµβουλίου Γεωργίας της ΕΕ. Μετά τον ηλίανθο, που έχει ήδη προσθέσει η Κοµισιόν, συνολικά τα κράτη-µέλη θα µπορούν να χορηγήσουν στην ερχόµενη ΚΑΠ συνδεδεµένη ενίσχυση σε 28 κατηγορίες αγροτικών προϊόντων. Συγκεκριµένα το κείµενο για τα Στρατηγικά Σχέδια της νέας ΚΑΠ όπως διαµορφώθηκε την 1η Οκτωβρίου 2020 από το Συµβούλιο Γεωργίας αναφέρει:

Άρθρο 30 Πεδίο Εφαρµογής

«Η συνδεδεµένη εισοδηµατική στήριξη µπορεί να χορηγηθεί µόνον στους ακόλουθους τοµείς και παραγωγές, ή σε συγκεκριµένες µορφές γεωργικής δραστηριότητας στο πλαίσιο αυτών, εφόσον θεωρείται ότι είναι µεγάλης σηµασίας για οικονοµικούς, κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους: σιτηρά, ελαιούχοι σπόροι µε εξαίρεση τον βρώσιµο ηλιόσπορο, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, όσπρια, µείγµα οσπρίων και αγρωστωδών, λινάρι, κάνναβη, ρύζι, καρποί µε κέλυφος, γεώµηλα αµυλοποιίας, γάλα και γαλακτοκοµικά προϊόντα, πρόβειο και αίγειο κρέας, βόειο κρέας, ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές, µεταξοσκώληκες, αποξηραµένες ζωοτροφές, λυκίσκος, ζαχαρότευτλα, ζαχαροκάλαµο και κιχώριο, φρούτα και λαχανικά, πιπεριές του γένους capsicum ή pimenta, δενδρύλλια περιοδικής υλοτόµησης και άλλες µη εδώδιµες καλλιέργειες, εξαιρουµένων των δέντρων, που χρησιµοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων που µπορούν να υποκαταστήσουν ορυκτά υλικά».

Περισσότερα

Στα 35.000 ευρώ μόνο για συνταξιούχους το πριμ εξόδου αγροτών

Βασική ενίσχυση και Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης που εισάγουν καθεστώτα ενιαίου τσεκ και διευκόλυνσης της εγκατάστασης νέων και νεαρών αγροτών αρχίζουν να ξεχωρίζουν στον ορίζοντα, όσο η σκόνη των διαπραγµατεύσεων για τη νέα ΚΑΠ της περιόδου 2022-2027, κάθεται.

Έναν πιο «ευκρινή» σκελετό πάνω στον οποίο τα κράτη µέλη καλούνται να δοµήσουν τα στρατηγικά σχέδια της επερχόµενης προγραµµατικής περιόδου, αναµένουν να δουν µπροστά τους οι θιασώτες των εξελίξεων που αφορούν την αγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις επόμενες μέρες, αφού η εβδομάδα που ξεκινά την Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, συνιστά εβδομάδα διεργασιών, ψηφοφοριών και διαπραγματεύσεων στην Ευρωβουλή.

Συγκεκριμένα, στον φάκελο µεταρρυθµίσεων της Ευρωβουλής ξεχωρίζει η πρόβλεψη για περιορισµό του πριµ εξόδου µόνο σε συνταξιούχους αγρότες και όχι σε όσους είναι κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης, όπως προτείνει το Συµβούλιο και η Κοµισιόν. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην «τροπολογία 119», τα κράτη μέλη δύνανται να χορηγούν έως και το 1/3 του ποσού των 100.000 ευρώ, που προορίζεται για το πριμ εγκατάστασης νέων αγροτών,  «για τα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης για γεωργούς». Αυτό σημαίνει το ποσό που προτείνει η Ευρωβουλή για το πριμ εξόδου ανέρχεται στα 35.000 ευρώ περίπου.

Περισσότερα

Έως 2.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση η στήριξη σε βιοκαλλιεργητές με Μέτρο 3.1

Εκδόθηκε η προδημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του υπομέτρου 3.1 «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε Συστήματα Ποιότητας» προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ που θα καλύπτει τα κόστη πιστοποίησης βιοκαλλιεργητών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου η επικείμενη πρόσκληση αφορά το σύστημα ποιότητας της Βιολογικής παραγωγής (Βιολογική φυτική και ζωική παραγωγή) και απευθύνεται στους δικαιούχους του υπομέτρου 11.1 κατά το έτος εφαρμογής 2019. Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι της δράσης 11.1.1 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στη γεωργία» θα μπορούν να συμμετέχουν στο υπομέτρο 3.1 για το είδος πιστοποίησης της Φυτικής παραγωγής, ενώ οι δικαιούχοι της δράσης 11.1.2 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία» θα μπορούν να συμμετέχουν για το είδος πιστοποίησης της Ζωικής παραγωγής.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πρόσκλησης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα 25 εκατομμύρια €.

Το ανώτατο ποσό ενίσχυσης καθορίζεται σε 1.000 ευρώ/εκμετάλλευση/έτος για κάθε είδος πιστοποίησης Βιολογικής παραγωγής και έως 2.000 ευρώ/εκμετάλλευση/έτος συνολικά και για τα δύο είδη πιστοποίησης.

Περισσότερα

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση έως 85% για φωτοβολταϊκά και γεωτρήσεις

Το θεσμικό πλαίσιο για την υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος (δράση 4.1.2 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020) καθορίζεται με Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και ανοίγει το δρόμο για τη δημοσίευση της πρόσκλησης.

Σύμφωνα με την Απόφαση, η ενίσχυση φτάνει έως το ποσό των 410 ευρώ το στρέμμα για τη στάγδην άρδευση, έως 6.000 ευρώ για τις γεννήτριες πετρελαίου, ενώ η ανώτατη επιλέξιμη δαπάνη για τις γεωτρήσεις αγγίζει τα 2.800 ευρώ + 96,5 ευρώ/μέτρο, και για τα φωτοβολταϊκά έως 3.100 ευρώ ανά kW.

Το ποσοστό της επιδότησης ξεκινά από το 50% και φτάνει έως το 80% των δαπανών για τα φυσικά πρόσωπα, και το 85% για τα συλλογικά σχήματα, ανάλογα με την περιφέρεια όπου πραγματοποιούνται οι επενδύσεις. Ωστόσο, ο επιλέξιμος προϋπολογισμός δεν μπορεί να υπερβεί αθροιστικά για όλες τις επενδύσεις:

α) Τα 150.000 ευρώ για τις εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων.

β) Τα 200.000 ευρώ για συλλογικές επενδύσεις.

Σημειώνεται ότι προϋπολογισμός μπορεί να ανέλθει έως και τα 500.000 ευρώ, με την προϋπόθεση βέβαια πως ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισμένης χρήσης του συλλογικού σχήματος ανέρχεται τουλάχιστον στο 25% του αιτούμενου προϋπολογισμού, ενώ για τα νεοσύστατα συλλογικά σχήματα δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 200.000 ευρώ.

Επιλεξιμότητα φυσικών και νομικών προσώπων

Δικαιούχοι της δράσης 4.1.2 μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον κατά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος στήριξης πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

Περισσότερα

Παρελθόν το Εθνικό Απόθεμα, πριμ εξόδου, αναδιανεμητική, ενιαίο τσεκ κρίνονται Οκτώβρη

Η βάση πάνω στην οποία εν πολλοίς θα κριθούν τα χρήµατα που θα λαµβάνουν ετησίως οι αγρότες στη νέα ΚΑΠ θα βρεθεί στο επίκεντρο στις 19 Οκτωβρίου, οπότε και αναµένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα κείµενα της ερχόµενης προγραµµατικής περιόδου µεταξύ υπουργών Γεωργίας της ΕΕ.

Πρώτη και σηµαντικότερη συνιστώσα είναι η βασική ενίσχυση και τα δικαιώµατα -ιστορικά και µη- καθώς οι εθνικές αρχές, όπως φαίνεται, θα κληθούν να βρουν κονδύλια για άλλα καθεστώτα των άµεσων ενισχύσεων, όπως η αναδιανεµητική και τα eco-schemes, αλλά και για επιπλέον επιλέξιµα βοσκοτόπια.

Υπό αυτή τη σκοπιά, προς το παρόν το σενάριο για µετάβαση στο Καθεστώς Στρεµµατικής Ενιαίας Ενίσχυσης συνεχίζει να κερδίζει πόντους. Πρόκειται για ένα καθεστώς όπου όλοι οι αγρότες λαµβάνουν ένα φιξ ποσό ανά στρέµµα. Μάλιστα, σύµφωνα µε την Κοµισιόν που έχει προτείνει τη µετάβαση προς αυτό το καθεστώς, δεν θα χρειάζονται έτσι πλέον τα κράτη-µέλη το Εθνικό Απόθεµα.

Στην Ελλάδα µάλιστα όπως είναι γνωστό µε το Εθνικό Απόθεµα και τα δικαιώµατα που απορρέουν από αυτό παίζεται χοντρό παιχνίδι (π.χ 90χρονοι µε γη που αξιώνουν δικαιώµατα και στη συνέχεια τα µεταβιβάζουν κ.α), ενώ συντηρείται και εν µέρει η κατάσταση που έχει διαµορφωθεί µε τους επιτήδειους στα βοσκοτόπια.

Όσον αφορά την αναδιανεµητική ενίσχυση, µένει να φανεί αν θα περάσει η πρόταση του υπουργού Γεωργίας της Ισπανίας, Λουίς Πλάνας για να πηγαίνει αυτή µόνο στους κατ’ επάγγελµα. Μία λύση, που βολεύει τα κράτη -µέλη, όπως π.χ η Ελλάδα που δεν θέλουν να ενεργοποιήσουν τον ορισµό του «πραγµατικού αγρότη». Αναλυτικότερα τα ζέοντα θέµατα που καλείται η χώρα µας να καλύψει µέσω του εθνικού φακέλου είναι:

Περισσότερα

Γύρω στα 140-150 ευρώ ανά στρέμμα οι αποζημιώσεις στο βαμβάκι λόγω Ιανού

Η διαδικασία καταγραφής των ζημιών προχωρά και οι συσκέψεις σε ΥπΑΑΤ, ΕΛΓΑ και γενικότερα κυβερνητικό επίπεδο συνεχίζονται.

Σε σχέση με το βαμβάκι, σύμφωνα με συνομιλητές κυβερνητικών πηγών που σχετίζονται με την ιδιαιτέρως πληγείσα βαμβακοπαραγωγική περιοχή της Θεσσαλίας, αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό αποζημίωσης θα είναι γύρω στα 140-150 ευρώ το στρέμμα.

Το ποσό αυτό δεν είναι τυχαίο και σύμφωνα με πληροφορίες εδράζεται σε στοιχεία αποδόσεων και μέσο όρο τριετίας ανά περιοχή επί μια εμπορική τιμή της τάξης των 40 λεπτών ανά κιλό. Το ποσό θα προέλθει εν μέρει από τον ΕΛΓΑ, ενώ θα κουμπώσουν σε αυτό πόροι και από άλλα υπουργεία όπως του Μεταφορών (για τις ζημιές στις υποδομές) και του Εσωτερικών που ενισχύει επιχειρήσεις με 8.000 ευρώ.

Η πληρωμή του ποσού όπως έχουμε γράψει και πάλι και επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ μας, θα γίνει σε δυο δόσεις, εκ των οποίων η μια σχετικά άμεσα (εντός διμήνου), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε και σύσκεψη υπό τον Μάκη Βορίδη για το θέμα αυτό στο ΥπΑΑΤ.

Επ’ αφορμή της γενικότερης κουβέντας για το ζήτημα, έμπειροι αγρότες, όπως ο Χρήστος Σιδερόπουλος από την Λάρισα, επισημαίνει προς τους αρμόδιους (βουλευτές, υπουργούς κ.λπ.) ότι πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν υπόψη τους, ότι δεν υπάρχει μόνο απώλεια από την εμπορική αξία της παραγωγής βάμβακος, αλλά χρειάζεται να δοθούν επιπλέον πόροι για να αποκατασταθεί η κατάσταση των χωραφιών, που κινδυνεύουν με υποβάθμιση, λόγω του παχέος στρώματος λάσπης που τα έχει καλύψει τόσο καιρό.

Περισσότερα

Προετοιμασία φακέλων για ενίσχυση αρδευτικών με 410 ευρώ το στρέμμα

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε το θεσμικό πλαίσιο του Μέτρου 4.1.2 για την επιδότηση αγροτικών επενδύσεων σε αρδευτικά συστήματα με προϋπολογισμό 37 εκατ. ευρώ, μετά την υπογραφή που έλαβε από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι προετοιμασίες των ενδιαφερόμενων για την διαμόρφωση φακέλου επένδυσης ξεκινούν προκειμένου όλα να είναι έτοιμα όταν η προκήρυξη δημοσιευθεί.

Η πρόσκληση του Μέτρου είναι αυτό που απομένει τώρα που το θεσμικό πλαίσιο έχει οριστεί και επίσημα (διαθέσιμο εδώ), ωστόσο, ακόμα, από τις αρμόδιες αρχές δεν προχωρούν σε εκτιμήσεις για την ακριβή ημερομηνία λόγω των γνωστών θεμάτων που παρουσιάζονται από το ΠΣΚΕ. Πρόθεση ωστόσο είναι να προλάβει τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται πως αρδευτικά συστήματα στάγδην άρδευσης και μικροκαταιονισμού (μικροεκτοξευτήρες χαμηλού ύψους), δεξαμενες, και μηχανολογικός εξοπλισμός για ανακύκλωση υδάτων προς άρδευση και ολοκληρωμένες λύσεις άρδευσης, περιλαμβάνονται μεταξύ των επιλέξιμων δράσεων που επιδοτούνται ανάλογα με την περιοχή από 50% στην Αττική μέχρι 80% στις νησιωτικές περιοχές. Προκειμένου για αγρότες που δεν είναι ενταγμένοι σε προγράμματα νεών γεωργών, στις περισσότερες περιοχές της χώρας η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 50%.

Περισσότερα

Χρηματοδότηση για αρδευτικά συστήματα: Οι δικαιούχοι και οι επιλέξιμες δαπάνες

Με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της εισαγωγής προηγμένων αρδευτικών συστημάτων και τη δημιουργία σύγχρονων φιλικών στο περιβάλλον γεωργικών εκμεταλλεύσεων η Δράση 4.1.2 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Η Δράση 4.1.2 θα εφαρμοστεί σε ολόκληρη τη χώρα παρέχοντας στήριξη τόσο σε συλλογικά σχήματα αγροτών (Συνεταιρισμούς, Ομάδες, Οργανώσεις και Ενώσεις Παραγωγών, ΚΟΙΝΣΕΠ) όσο και σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυσικών και νομικών προσώπων.

Όσοι ενταχθούν στη νέα αυτή Δράση θα λάβουν οικονομική στήριξη για την αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού για την εξοικονόμηση ύδατος καθώς και για επενδύσεις εγγείων βελτιώσεων όπως γεωτρήσεις, πηγάδια, δεξαμενές κλπ.

Σημειώνεται ότι για να είναι επιλέξιμη μια γεωργική εκμετάλλευση θα πρέπει να έχει περιληφθεί στην Ενιαία Δήλωση. 

Συλλογικά σχήματα

Εκτός από φυσικά και νομικά πρόσωπα, επιλέξιμα είναι τα συλλογικά σχήματα: ομάδες παραγωγών, οργανώσεις και ενώσεις παραγωγών, αγροτικοί συνεταιρισμοί και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί και οι ΚΟΙΝΣΕΠ πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι και ενήμεροι στο οικείο μητρώο ενώ τα λοιπά συλλογικά σχήματα να είναι αναγνωρισμένα. Επίσης θα πρέπει να εμφανίζουν, τις τρεις προηγούμενες χρήσεις από το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης, μέσο κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των 30.000€ και κερδοφόρο μέσο όρο αποτελεσμάτων προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. Από τον περιορισμό αυτό εξαιρούνται όσα συλλογικά σχήματα συστάθηκαν εντός της προηγούμενης τριετίας από το έτος υποβολής.

Περισσότερα

Πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης στις 23 Οκτωβρίου

Για την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου έχει προγραμματίσει ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) την πληρωμή της προκαταβολής (70%) της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2020 προς τους δικαιούχους (ενεργούς) αγρότες.

Πηγές του Agro24 αναφέρουν ότι στόχος είναι την 22α Οκτωβρίου να είναι όλα έτοιμα από πλευράς του Οργανισμού και στις 23 Οκτωβρίου θα δοθεί η σχετική εντολή προς την Τράπεζα για την πίστωση των λογαριασμών. Εάν δεν είναι εφικτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας από την πλευρά του Οργανισμού για εκείνη την Πέμπτη, η αμέσως επόμενη μέρα πληρωμής θα είναι η Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν τα στελέχη του Οργανισμού, να μπουν τα χρήματα μετά τις 26.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ξεκινούν αυτές τις μέρες οι διαδικασίες για να φορτωθούν στο σύστημα οι απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να προχωρήσει κανονικά η πληρωμή. Αμέσως μετά τις 16 Οκτωβρίου θα αποσταλούν τα πρώτα αρχεία πληρωμών και θα γίνουν οι πρώτοι διασταυρωτικοί έλεγχοι.

Πρόκειται για μια διαδικασία που χρειάζεται ορισμένες μέρες για να ολοκληρωθεί, προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη και αστοχίες κατά την ημέρα της πληρωμής της προκαταβολής του τσεκ των αγροτών, η οποία όπως είπαμε έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου.

Περισσότερα

Άνοιξαν οι αιτήσεις για τις άδειες φύτευσης αμπέλου του 2021

Από την 1η Οκτωβρίου έως και την 31η Οκτωβρίου 2020 θα πρέπει να κατατεθούν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου του έτους 2021.

Από την 1η Οκτωβρίου έως και την 31η Οκτωβρίου 2020 θα πρέπει να κατατεθούν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου του έτους 2021.

Σύμφωνα με την ΥΑ 866/86629/18-3-2020 του ΥΠΑΑΤ «Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (Ε.Κ) αριθ. 1308/2013, (Ε.Ε) αριθ. 2018/273 και (Ε.Ε) αριθ. 2018/274, σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις», οι αιτήσεις για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το έτος 2021 υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο www.minagric.gr, στις ψηφιακές υπηρεσίες, στις Αιτήσεις Αδειών Φύτευσης αμπέλου, από την 1η Οκτωβρίου έως και την 31η Οκτωβρίου του 2020. Δικαίωμα υποβολής έχουν τα φυσικά & νομικά πρόσωπα. 

Περισσότερα

Για τις 23 Οκτωβρίου έχει προγραμματίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ την πληρωμή του 70% της βασικής ενίσχυσης

Για την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου έχει προγραμματίσει ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) την πληρωμή της προκαταβολής (70%) της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2020 προς τους δικαιούχους (ενεργούς) αγρότες. Πηγές του Agro24 αναφέρουν ότι στόχος είναι την 22α Οκτωβρίου να είναι όλα έτοιμα από πλευράς του Οργανισμού και στις 23 Οκτωβρίου θα δοθεί η σχετική εντολή προς την Τράπεζα για την πίστωση των λογαριασμών. Εάν δεν είναι εφικτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας από την πλευρά του Οργανισμού για εκείνη την Πέμπτη, η αμέσως επόμενη μέρα πληρωμής θα είναι η Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση, όπως διαβεβαιώνουν τα στελέχη του Οργανισμού, να μπουν τα χρήματα μετά τις 26.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, ξεκινούν αυτές τις μέρες οι διαδικασίες για να φορτωθούν στο σύστημα οι απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να προχωρήσει κανονικά η πληρωμή. Αμέσως μετά τις 16 Οκτωβρίου θα αποσταλούν τα πρώτα αρχεία πληρωμών και θα γίνουν οι πρώτοι διασταυρωτικοί έλεγχοι. Πρόκειται για μια διαδικασία που χρειάζεται ορισμένες μέρες για να ολοκληρωθεί, προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη και αστοχίες κατά την ημέρα της πληρωμής της προκαταβολής του τσεκ των αγροτών, η οποία όπως είπαμε έχει προγραμματιστεί για τις 23 Οκτωβρίου.

Το συνολικό ποσό που αναμένεται να κατατεθεί εκείνη τη μέρα στους δικαιούχους αγγίζει τα 750 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Το πλήθος των δικαιούχων που θα δει χρήματα στους λογαριασμούς εξαρτάται από το αποτέλεσμα των ελέγχων και τα «λάθη» που ενδεχομένως προκύψουν. Πάντως, σε αυτή τη φάση υπολογίζονται γύρω στους 590.000 με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2020.

Περισσότερα

Δωρεάν τα εκτιμητικά τέλη, δεν θα συμψηφιστούν

«Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία του Ιανού θα πληρωθούν γρηγορότερα από ό,τι και οι ίδιοι περιμένουν! Αυτή είναι η εντολή του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτός είναι ο στόχος και η προσπάθεια του Υπουργού, κ. Μάκη Βορίδη και όλης της Πολιτικής Ηγεσίας» δήλωσε σήμερα στη Βουλή η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτή Ν. Λάρισας του Κινήματος Αλλαγής, κ. Ευαγγελίας Λιακούλη.

Εξειδικεύοντας την κυβερνητική δέσμευση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για πρώτη φορά η Πολιτική Ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου να χορηγηθεί «γενναία», όπως την χαρακτήρισε, προκαταβολή στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους. Προκαταβολή, που θα λειτουργήσει σε πολύ σύντομο χρόνο ανακουφιστικά για όλους τους πληγέντες και κατά προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους, που απώλεσαν το ζωικό τους κεφάλαιο και σε όσους έχουν υποστεί το 100% της καταστροφής και «αγώνας δρόμου» ώστε να ολοκληρωθεί σε χρόνο ρεκόρ και η αποπληρωμή του συνόλου των αποζημιώσεων. Υπενθύμισε δε την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, ότι με την τελική εκτίμηση της ζημιάς εφόσον χρειαστεί, θα ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη του συνόλου των ασφαλιζόμενων ζημιών.  

Περισσότερα

Γύρω στα 140-150 ευρώ ανά στρέμμα οι αποζημιώσεις στο βαμβάκι λόγω Ιανού

Η διαδικασία καταγραφής των ζημιών προχωρά και οι συσκέψεις σε ΥπΑΑΤ, ΕΛΓΑ και γενικότερα κυβερνητικό επίπεδο συνεχίζονται.

Η διαδικασία καταγραφής των ζημιών προχωρά και οι συσκέψεις σε ΥπΑΑΤ, ΕΛΓΑ και γενικότερα κυβερνητικό επίπεδο συνεχίζονται.

Σε σχέση με το βαμβάκι, σύμφωνα με συνομιλητές κυβερνητικών πηγών που σχετίζονται με την ιδιαιτέρως πληγείσα βαμβακοπαραγωγική περιοχή της Θεσσαλίας, αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό αποζημίωσης θα είναι γύρω στα 140-150 ευρώ το στρέμμα.

Το ποσό αυτό δεν είναι τυχαίο και σύμφωνα με πληροφορίες εδράζεται σε στοιχεία αποδόσεων και μέσο όρο τριετίας ανά περιοχή επί μια εμπορική τιμή της τάξης των 40 λεπτών ανά κιλό. Το ποσό θα προέλθει εν μέρει από τον ΕΛΓΑ, ενώ θα κουμπώσουν σε αυτό πόροι και από άλλα υπουργεία όπως του Μεταφορών (για τις ζημιές στις υποδομές) και του Εσωτερικών που ενισχύει επιχειρήσεις με 8.000 ευρώ.

Η πληρωμή του ποσού όπως έχουμε γράψει και πάλι και επιβεβαιώνεται από το ρεπορτάζ μας, θα γίνει σε δυο δόσεις, εκ των οποίων η μια σχετικά άμεσα (εντός διμήνου), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε και σύσκεψη υπό τον Μάκη Βορίδη για το θέμα αυτό στο ΥπΑΑΤ.

Επ’ αφορμή της γενικότερης κουβέντας για το ζήτημα, έμπειροι αγρότες, όπως ο Χρήστος Σιδερόπουλος από την Λάρισα, επισημαίνει προς τους αρμόδιους (βουλευτές, υπουργούς κ.λπ.) ότι πρέπει οπωσδήποτε να λάβουν υπόψη τους, ότι δεν υπάρχει μόνο απώλεια από την εμπορική αξία της παραγωγής βάμβακος, αλλά χρειάζεται να δοθούν επιπλέον πόροι για να αποκατασταθεί η κατάσταση των χωραφιών, που κινδυνεύουν με υποβάθμιση, λόγω του παχέος στρώματος λάσπης που τα έχει καλύψει τόσο καιρό.

Περισσότερα

Μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σχεδιάζεται να δοθεί η αναδιανεμητική ενίσχυση της ΚΑΠ

Κερδίζει πόντους το σχέδιο του ΓΠΑ για πληρωμή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης μόνο στους κατ’ επάγγελμα αγρότες μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Συμβούλιο Υπουργών  Γεωργίας της ΕΕ. Στη κρίση των ελληνικών αρχών τίθεται η ενεργοποίηση ή όχι της αναδιανεµητικής ενίσχυσης από τη νέα προγραµµατική περίοδο, που προβλέπει τη συµπλήρωση του τσεκ στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις µε µία ειδική πληρωµή που υπολογίζεται κατά µέσο όρο σε πρώτη φάση στα 450 ευρώ. Συγκεκριµένα, στο Συµβούλιο Υπουργών Γεωργίας της 21ης Σεπτεµβρίου προτάθηκε η αναδιανεµητική ενίσχυση να έχει χαρακτήρα προαιρετικού καθεστώτος, κάτι που έρχεται όµως σε πλήρη αντίθεση µε τις αποφάσεις Κοµισιόν και Ευρωβουλής.

Ως εκ τούτου, για να υπάρξει κάποιος συµβιβασµός, η Ισπανία κατέβασε σχέδιο τροποποίησης του Άρθρου 26 «Συµπληρωµατική αναδιανεµητική εισοδηµατική στήριξη», ώστε να τεθεί υποχρεωτικά σε εφαρµογή τουλάχιστον για τους επαγγελµατίες αγρότες, όπως τους ορίζει το κάθε κράτος-µέλος. «Ο πραγµατικός γεωργός, ο επαγγελµατίας θα πρέπει να είναι αυτός ο οποίος θα επωφεληθεί από την αναδιανεµητική ενίσχυση,  κάναµε µία πρόταση για το Άρθρο 26 και εδώ θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή της γερµανικής προεδρίας», ανέφερε συγκεκριµένα ο Ισπανός υπουργός, Λουίς Πλάνας.

Περισσότερα

Αγροτικές εκτάσεις που είναι στο υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι δασικές

Λύνεται το πρόβλημα με τον χαρακτηρισμό των γεωργικών εκτάσεων που εμπλέκονταν  με Δασικές Εκτάσεις, υποστηρίζει το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας.  

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της ΔΕ  του ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας κ. Δημήτριος Αχ. Ντογκούλης, αναφέρει τα εξής: 

Λύση φαίνεται να υπάρχει εν τέλει στις χιλιάδες εκκρεμότητες που είχαν δημιουργήσει οι αναρτήσεις Δασικών Χαρτών, καθώς μετά από πιέσεις πολλών εμπλεκομένων φορέων, όπως και του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια, τέθηκαν σε εφαρμογή οι διατάξεις του νόμου 4685/2020 που αναμορφώνουν το δασικό χάρτη και πλέον αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος όλες οι διοικητικές πράξεις από τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (αποφάσεις, άδειες, κληροτεμάχια) που εκδόθηκαν με σκοπό την αγροτική και κτηνοτροφική χρήση των εκτάσεων και συνδέθηκαν με το χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Επομένως, οι εκτάσεις (αγροτικές, κτηνοτροφικές, μικτές) που νομίμως έχουν αποδοθεί στους πολίτες με πράξεις της διοίκησης και συμπεριλαμβάνονται στο γεωγραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αναμορφώνονται εκ νέου στο δασικό χάρτη και δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με το άρθρο 4 του 2779/08.07.2020 απεικονίζονται στο δασικό χάρτη όλες οι διοικητικές πράξεις προ του 1975, οι εκτάσεις των μη ανακληθεισών οικοδομικών άδειων προ του 1975, ενώ διαχωρίζονται σε διάφορους κωδικούς τα οικήματα, οι διάφορες εγκαταστάσεις(γεωτρήσεις, φυτώριο, ιχθυοτροφεία) και πλέον εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, λαμβάνουν το χαρακτήρα ΑΑ. Οι εν λόγω εκτάσεις που θα απεικονίζονται στο Ελληνικό Κτηματολόγιο θα συνδέονται σε πραγματικό χρόνο με τη γεωχωρική βάση του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να λαμβάνονται υπόψη από το Ο.Σ.Δ.Ε. και το Σ.Α..Α.

Τέλος μετά την λήξη υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών για τις διοικητικές από τους πολίτες, ώστε να εξαιρεθούν από το δασικό χάρτη, δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες που δεν είχαν υποβάλλει αντίρρηση επί του δασικού χάρτη για τις εκτάσεις τους, να υποβάλλουν, όπως και σε αυτούς που είχαν υποβάλλει αίτηση υπαγωγής σε πρόδηλο σφάλμα και είχαν απορριφθεί. 

Περισσότερα

Έκτακτη ειδική ενίσχυση 30 ευρώ το στρέμμα για ελαιοκαλλιέργεια 2019

Ειδική εφάπαξ ενίσχυση σε ελαιοπαραγωγούς γύρω στα 30 ευρώ το στρέμμα με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2019 ανακοινώθηκε, υπό τη μορφή μέτρου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, μέσω του οποίου θα διατεθούν 126,3 εκατ. ευρώ.

Απεστάλη την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαβούλευση, το νέο μέτρο (Μ21) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που αφορά στην έκτακτη και προσωρινή στήριξη στους αγρότες των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Το νέο μέτρο (Μ21) θα αφορά σε περίπου 145 χιλιάδες κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι ήταν εγγεγραμμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (οικονομικό έτος 2019) και είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ (έτους 2019), καλλιέργεια ελιάς (ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης).

Περισσότερα