Προσβολές από τη σφήκα σε καστανεώνες

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας με δελτίο Τύπου ενημερώνει τους καστανοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας ότι έχουν διαπιστωθεί προσβολές από τη σφήκα της καστανιάς σε καστανεώνες της ευρύτερης περιοχής των Δ.Δ. Πυργετού και Αμπελακίων του Δ. Τεμπών.

«Η Υπηρεσία μας, προστίθεται στην ανακοίνωση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο που είναι αρμόδιοι για την υλοποίηση του προγράμματος της βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus (Yasumatsu) με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis, ανακοινώνουν ότι την Πέμπτη 9 Μαΐου κλιμάκιο γεωπόνων της Υπηρεσίας μας θα πραγματοποιήσει εξαπολύσεις του παρασιτοειδούς εντόμου στους προσβεβλημένους καστανεώνες των Δ.Δ. Πυργετού και Αμπελακίων.

Επειδή η σφήκα της καστανιάς αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο εχθρό της καστανιάς, η Υπηρεσία ενημερώνει σχετικά τους καστανοπαραγωγούς της Π.Ε. Λάρισας.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΝΤΟΜΟΥ: Το D. kuriphilus προσβάλλει τα διάφορα είδη της καστανιάς ακόμη και τα άγρια είδη. Η σφήκα της καστανιάς προκαλεί αραίωμα του φυλλώματος, επιβράδυνση της ανάπτυξης των βλαστών, νέκρωση των δέντρων και μπορεί να μειώσει την παραγωγή κατά 60-85%. Επειδή η μέγιστη ακτίνα πτήσης του εντόμου είναι περιορισμένη, ο κύριος τρόπος εξάπλωσής του σε μεγάλες αποστάσεις είναι μέσω της μετακίνησης των φυτών προς φύτευση (μολυσμένα δενδρύλλια/εμβόλια).

Περισσότερα

Τα πέντε σενάρια για τις επιδοτήσεις με τη νέα ΚΑΠ

Μεταξύ πέντε σεναρίων για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και την κατανομή των αγροτικών επιδοτήσεων την περίοδο 2021-2027, καλούνται να επιλέξουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι (αγρότες, φορείς και οργανώσεις αγροτών), σύμφωνα με το κείμενο που υπέβαλε προς διαβούλευση το Υπουργείο Αγροτικλής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το κείμενο λαμβάνει υπόψη του τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς ακόμα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ε.Ε., καθώς τα περιθώρια στενεύουν και ενδεχομένως η χώρα να μην είναι έτοιμη να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό εθνικό σχέδιο, όπως επιβάλουν οι προτάσεις κανονισμών για τη νέα προγραμματική περίοδο (2021-2027).

Στο εισαγωγικό σημείωμα αναφέρονται τα εξής: “Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική της περιόδου 2021-2027 (ΣΣ ΚΑΠ) εντάσσονται μια σειρά ενεργειών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, όπως οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και ημερίδες για την ανάπτυξη της απαιτούμενης εταιρικής σχέσης.

Στόχος είναι όλοι οι κοινωνικο-οικονομικοί και περιβαλλοντικοί εταίροι σχετικά με την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και του αγρο-διατροφικού τομέα να ενημερωθούν για τα σημαντικότερα θέματα που επηρεάζουν το περιεχόμενο του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ και άπτονται τόσο του Πρώτου (άμεσες ενισχύσεις και τομεακές παρεμβάσεις ), όσο και του Δεύτερου Πυλώνα (αγροτική ανάπτυξη). Σε αυτή τη βάση προετοιμάστηκε ερωτηματολόγιο με τα πιο κρίσιμα ζητήματα.”

Περισσότερα

Πως ο Θεσσαλικός κάμπος μπορεί να γίνει και πάλι ο κήπος της Ευρώπης

Ο ΝΕΡΟ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ «ΕΔΩΔΙΜΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ»….

(Η Ελλάδα μπορεί να ανακάμψει και με φυτεύσεις, αλλά με σχέδιο….)

ΓΕΝΙΚΑ

Ο σύγχρονος Πρωτογενής Τομέας και η Ανάπτυξη της υπαίθρου παραμένουν ζωτικές παράμετροι για την επίτευξη στόχων όπως η επάρκεια και ασφάλεια της τροφής, απαλλαγή από τη φτώχεια και ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας με συνθήκες αειφορίας.

Αυξημένο αγροτικό προϊόν ποιότητος με αντίστοιχη αύξηση της προσόδου κατ’αγροτική κεφαλή, προέρχεται κυρίως από την «εντατικοποιημένη - αρδευόμενη» μορφή γεωργίας και τις σύγχρονες πρακτικές γεωργίας ακριβείας με στόχο την αειφορία, από ότι αυτό παράγεται σε εκτατικές μεν, αλλά υδροβόρες μη ελεγχόμενες συνθήκες μαζικής & αλόγιστης χρήσης και καταπόνησης εδάφους και υπεδάφους, με υπερχρήση αγροχημικών, βαρέως μηχανικού εξοπλισμού, κλπ, και αυτό γιατί οι φυσικοί πόροι (έδαφος και νερό….) διαχρονικά μειώνονται σημαντικά σε ποσότητα, σε ποιότητα αλλά και σε απόδοση….

Η εξοικονόμηση πόρων (γονιμότητα εδάφους και επάρκεια νερού) και η μεθοδευμένη συντηρητική τους χρήση, διασφαλίζουν την αειφορία και επομένως μεγαλύτερη διάρκεια της «παραγωγικότητας» και του οφέλους μιας περιοχής από ποικιλία καλλιεργειών, την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων της και την κερδοφορία από τον παραγωγό μέχρι τον μεταποιητή, τον έμπορο και τον τελικό χρήστη.…

Πριν 60 χρόνια οι αρδευόμενες εκτάσεις της χώρας αποτελούσαν το 13 % της γεωργικής γης, ενώ σήμερα ξεπέρασαν το 40%. Το 60% αρδεύεται «δυστυχώς» από γεωτρήσεις…, αλλά με μειωμένη αξιοποίηση των επιφανειακών υδάτων, γεγονός που οδηγεί στην υπεράντληση του υπόγειου δυναμικού της χώρας, το οποίο δεν μπορεί από τη φύση του να συμμετέχει με περισσότερο από το 30% στις ανάγκες άρδευσης σε εθνική κλίμακα (το υπόλοιπο 70% προέρχεται από την φυσική προσφορά των επιφανειακών νερών).

Η γεωργία, είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού στη χώρα, καθώς χρησιμοποιεί περίπου το 87% του συνόλου των απολήψεων στην ελληνική επικράτεια.

Περισσότερα

Επιπλέον 3 εκατομμύρια ευρώ στη βιολογική γεωργία με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη

Εγκρίθηκε και υπεγράφη από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη η απόφαση για έγκριση πίστωσης 3 εκατομμυρίων ευρώ, πλέον των 38 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν ήδη εγκριθεί και τα οποία θα κατευθυνθούν στη βιολογική γεωργία.

Συγκεκριμένα, το ποσό αυτό αφορά το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 και τα χρήματα που θα διατεθούν στους δικαιούχους ανέρχονται συνολικά σε 41 εκατομμύρια ευρώ.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση του κ. Βορίδη διασφαλίζεται ότι όλοι οι δικαιούχοι του προγράμματος θα λάβουν κανονικά και στο όλον τα χρήματα τους.

Επισημαίνεται ότι η πίστωση των χρημάτων έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Νοεμβρίου.

Περισσότερα

Πριν βγει ο Νοέμβριος πληρώνονται βιολογικά, νιτρικά, αργούν εξισωτικές

Μπόλικη δουλειά περιµένει τη νέα διοίκηση του Οργανισµού Πληρωµών, καθώς τους δύο αυτούς µήνες καλείται να διευθετήσει έγκαιρα και χωρίς λάθη, που θα στοιχίσουν ενισχύσεις στους αγρότες, αλλά και ενδεχόµενους καταλογισµούς στη χώρα µας, τις πιστώσεις των αγροπεριβαλλοντικών µέτρων του τρέχοντος έτους περί τα 120 εκατ. ευρώ, την εξισωτική αποζηµίωση του 2019 ύψους 235 εκατ. ευρώ, αλλά και την εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, µαζί µε το Εθνικό Απόθεµα και τις µεταβιβάσεις που ξέµειναν τον Οκτώβριο.

Πρώτα στις πληρωµές τα προγράµµατα, η πίστωση των οποίων, σύµφωνα µε τις κοινοτικές υποχρεώσεις της χώρας µας, πρέπει να γραφτεί µέχρι τις 30 Νοεµβρίου. Κατόπιν, από τις 19 ∆εκεµβρίου προγραµµατίζεται η πληρωµή της εξισωτικής, µε τα 150 εκατ. ευρώ να αφορούν τις ορεινές περιοχές και τα 80 εκατ. ευρώ τις περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς και λίγες µέρες µετά, πιθανότατα την Παρασκευή 27 ∆εκεµβρίου, να γίνει η εξόφληση του τσεκ.

Εν τω µεταξύ, τρέχουν στο µεσοδιάστηµα πληρωµές από παλιά προγράµµατα, κάποιες αποζηµιώσεις de minimis, ενώ δεν «ακούγεται» τίποτα για τις παλιές εξισωτικές και παραµένει σε εκκρεµότητα το ζήτηµα µε το περιβόητο υπόλοιπο 10% των αποζηµιώσεων του περσινού έτους, ύψους 14 εκατ. ευρώ περίπου. Αν και οι τελευταίες πληροφορίες λένε πως κάτι δείχνει να κινείται µε τις διαδικασίας µετά και την τοποθέτηση της νέας διοίκησης. 

Από την άλλη, αυτό που ψιθυρίζεται πάλι, είναι το ενδεχόµενο επιστροφής αγροτικού πετρελαίου, µόνο βέβαια εφόσον υπάρξει το απαραίτητο δηµοσιονοµικό περιθώριο, όπως υπογραµµίζεται σε κάθε ευκαιρία από τους αρµόδιους. Μάλιστα γίνεται λόγος για άµεσες ενέργειες, πιθανότατα ακόµα και µέσα στον Νοέµβριο, ωστόσο τίποτα δεν είναι σίγουρο για την ώρα.

Περισσότερα

Υπόμνημα-αίτημα για παράταση στα βιολογικά 2 ετών

Έκδηλη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός για το μέλλον των αγροτών που είχαν ενταχθεί το 2016 στο πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας και πιο συγκεκριμένα, στο Υπομέτρο 11.1: Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους, διότι φέτος, το 2019, τελειώνει το σχετικό πρόγραμμα,  μετά τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων τριών (3) ετών εφαρμογής.

Ο προβληματισμός αυτός  επιτείνεται μάλιστα, όταν τα υπόλοιπα γεωργοπεριβαλλοντικά προγράμματα είναι 5ετούς διάρκειας και κατ’ επέκταση οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι του υπομέτρου 11.1, θεωρούν ότι αδικούνται έναντι όλων των άλλων.

Για το παραπάνω θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΑγροΕκφρασης», έχει συγκροτηθεί αντιπροσωπεία αγροτών υπό τον αγρότη και δημοτικό σύμβουλο Λάρισας κ. Βάιο Κυριτσάκα (φωτό), ο οποίος παρέδωσε στον  αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας,  πρωτογενούς παραγωγής, κ. Γιώργο Λαδόπουλο  υπόμνημα για να προωθηθεί στο ΥΠΑΑΤ, με αίτημα τη διετή (2) παράταση.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι χρήματα ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η παράταση στο πρόγραμμα, υπάρχουν, πέραν της μεταφοράς από άλλα προγράμματα αλλά κυρίως υπάρχουν από το ίδιο το πρόγραμμα, διότι περίσσεψαν λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού της ενίσχυσης.

Περισσότερα

ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΩΝ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Υλοποιώντας την ομόφωνη απόφαση τη Γενικής Συνέλευσης του Μαΐου, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος δήμου Τυρνάβου, προχωρά στη σύσταση συνεταιρισμού και Ομάδας Παραγωγών αιγοπροβατοτρόφων.

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου στις 7 το απόγευμα και θα γίνει από τον Τεχνικό Σύμβουλο του Συλλόγου κ. Θανάση Κούντρια.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Αργύρης Μπαϊραχτάρης, επεσήμανε: “Η συσπείρωση των παραγωγών σε ομάδες ή οργανώσεις μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας δύναμη καθώς και  να μειώσουμε το κόστος παραγωγής, είτε ατομικών, είτε συλλογικών  επενδύσεων. Η ίδρυση Συνεταιρισμού-Ομάδας Παραγωγών αιγοπροβατοτρόφων, αποτελεί μια πτυχή από τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις που έχουμε αποφασίσει να δρομολογήσουμε, διότι στον κτηνοτροφικό κλάδο υπάρχουν πολλές δυνατότητες και εμείς, είτε ως σύλλογος, είτε ως αυριανός συνεταιρισμός, έχουν τη διάθεση αλλά και την εμπειρία να τις αξιοποιήσουμε, προς όφελος τόσο των μελών μας κτηνοτρόφων, όσο και ευρύτερα του κλάδου.”

Καλούμε λοιπόν τα μέλη μας να πάρουν μέρος στην παρουσίαση που θα γίνει την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου στο Εμμανουήλειο Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου”.

Περισσότερα

Ρυθμίσεις για αγρότες-παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ

Για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας και για την ετήσια δήλωση κατ' επάγγελμα αγροτών παραγωγών ΑΠΕ

Δύο νέες ρυθμίσεις για τους αγρότες-παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, υπό τον τίτλο: «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ», το οποίο από σήμερα και μέχρι τις 11 Νοεμβρίου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 24, με τίτλο "Πλαίσιο εγκατάστασης Φ/Β σταθμών σε αγροτική γη (<1% αγροτικής γης)", σύμφωνα με το οποίο θα επιτρέπεται η η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων έως 1 MW σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας και στο άρθρο 25 με τίτλο "Ετήσια δήλωση κατ' επάγγελμα αγροτών παραγωγών ΑΠΕ", όπου αναφέρεται για τις δηλώσεις των κατ' επάγγελμα αγροτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας για τη διατήρηση ή μη της ιδιότητας του κατ' επάγγελμα αγρότη, που μπορούν να γίνουν μέχρι τέλος του 2019.

Πιο αναλυτικά, στο άρθρο 24, με τίτλο "Πλαίσιο εγκατάστασης Φ/Β σταθμών σε αγροτική γη (<1% αγροτικής γης)", αναφέρονται τα εξής:

"1. Η περίπτ. α’ της παρ. 6 του άρθρου 56 του ν. 2637/1998 (Α’ 200), αντικαθίσταται ως εξής:

«6. α) Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης του οικείου νομού ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από τη γεωργική εκμετάλλευση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς Α.Π.Ε.. Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές, είτε για τη μεταβολή του προορισμού τους και τη διάθεση τους για άλλες χρήσεις, είτε για την εκτέλεση έργων ή τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή παροχή άλλων εξυπηρετήσεων μέσα σε αυτές, έστω και χωρίς μεταβολή της κατά προορισμό χρήσης τους, αποτελεί εξαιρετικό μέτρο και ενεργείται πάντοτε με βάση τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εκδίδεται μέσα σε δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν το γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης ή την εγκατάσταση σταθμών Α.Π.Ε..

Περισσότερα

Προειδοποίηση ΔΑΟΚ για αποτροπή πιθανής εισβολής της ασιατικής μύγας σε οπωρώνες της χώρας

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διαπιστώθηκε η παρουσία ενός επιβλαβούς εντομολογικού εχθρού καραντίνας, που ονομάζεται Bactrocera dorsalis (Ασιατική μύγα των φρούτων) σε οπωρώνες της Ιταλίας και της Γαλλίας και ειδικότερα στις περιφέρειες: Καμπανίας (Σαλέρνο και Νάπολη) στην Ιταλία , Ιλ-ντε-Φρανς και Λανγκτόκ-Ρουσιγιόν στην Γαλλία.

Στην Χώρα μας δεν έχει εμφανιστεί ακόμη, όμως το κλίμα της χώρας μας είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη του εντόμου, το οποίο αποτελεί σημαντικό εχθρό καλλιεργειών σε πάνω από 100 χώρες της Ασίας και της Αφρικής, ενώ διαπιστώθηκε η παρουσία του στις ΗΠΑ και πλέον και σε χώρες της Ευρώπης (Ιταλία, Γαλλία).

Το έντομο αυτό μοιάζει με το Δάκο της Ελιάς, τη Μύγα της Μεσογείου (μικρή μύγα) και οι προνύμφες του (μικρά λευκά άποδα σκουλήκια) προσβάλλουν και καταστρέφουν τους καρπούς σε πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα), μηλοειδή (μήλα, αχλάδια, μέσπιλα), λωτούς, κηπευτικά όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές κ.α.

Οι κύριες οδοί μετακίνησης και διασποράς του εντόμου είναι:

Περισσότερα

Κτηματολόγιο : Ατυπη παράταση έως τον Ιούνιο 2020 χωρίς πρόστιμα

Οι πολίτες μπορούν να συνεχίσουν να δηλώνουν τις ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο δίχως να επικρέμαται ο πέλεκυς των προστίμων για όσους έχουν καθυστερήσει. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν στο πρώτο εξάμηνο του 2020. 

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το ύψος των προστίμων θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας (θα υπολογίζεται βάσει της αντικειμενικής αξίας) και θα είναι αναλογικό με τον χρόνο καθυστέρησης. «Θα ήμασταν ηθικά αφερέγγυοι απέναντι στους συνεπείς πολίτες που έσπευσαν να δηλώσουν εγκαίρως την ιδιοκτησία τους αν σήμερα σας ανακοίνωνα πως όποιος δεν έχει υποβάλλει την αίτησή του δεν θα έχει καμία απολύτως συνέπεια, διότι είμαστε η χώρα του …δε βαριέσαι», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος επεσήμανε ότι θα πρέπει να είναι δίκαιοι και σε εκείνους που καθυστέρησαν εβδομάδες ή μήνες σε σχέση με εκείνους που θα καθυστερήσουν χρόνια να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους.  Έτσι, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, όποιος καθυστερήσει και έχει μεγαλύτερη περιουσία θα πληρώσει περισσότερο από αυτόν που έχει μικρότερη, όπως και εκείνος που θα καθυστερήσει 3 χρόνια θα πληρώσει περισσότερα από αυτόν που καθυστέρησε 3 μήνες.

Τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν ως υποχρέωση που απορρέει από την εφαρμογή του  νόμου 2308/1995 που προβλέπει την επιβολή προστίμων, αν και, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης,  «δεν θα προβούμε ακαριαία στην εφαρμογή του νόμου και στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε για κάποιο διάστημα τη δυνατότητα στους πολίτες να σπεύσουν να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους».

Περισσότερα

Επιτέλους λύση γα τα τα τεύτλα!

Επιτέλους λύση γα τα τα τεύτλα: έπεσαν υπογραφές μεταξύ ΕΒΖ, τραπεζών και ROYAL SUGAR. Γεωργιάδης: «Η Ελλάδα ξανά στον παγκόσμιο χάρτη της παραγωγής ζάχαρης»

Επεσαν χθες οι υπογραφές στη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, της τράπεζας Πειραιώς, της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας και της Royal Sugar, με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη.

Η συμφωνία αυτή ήρθε με σκοπό να επαναδραστηριοποιηθεί η παραγωγή και η βιομηχανία της ζάχαρης, όπως τόνισε ο υπουργός.

«Ένα μεγάλο πρόβλημα που μας κληροδοτήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, μετά από δική μου επίπονη προσπάθεια, του κ. Σκρέκα και του κ. Παπαθανάση, βρήκε τη λύση του. Ένας δυνατός Έλληνας επιχειρηματίας, ο κύριος Καραθανάσης, αποφάσισε να αναλάβει ένα σημαντικό ρίσκο, αλλά στο τέλος θα βγάλει και τους τευτλοπαραγωγούς και την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ασπροπρόσωπους. Η Ελλάδα θα ξαναμπεί στο χάρτη της παραγωγής ζάχαρης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης στη συνάντηση, όπου παρέστησαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, Χρήστος Πούρης, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Παπαδημητρίου και ο διευθύνων σύμβουλος της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης.

Περισσότερα

Έγκριση 90 εκατ. ευρώ για πληρωμές βιολογικών και 41 εκατ. για απονιτροποίηση

Στην έγκριση πιστώσεων ύψους 90 εκατ. ευρώ για τους δικαιούχους βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και 41 εκατ. ευρώ για την Απονιτροποίηση, προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η πρώτη δόση των παραπάνω αγροπεριβαλλοντικών Μέτρων δροµολογείται µέχρι τα τέλη Νοεµβρίου.

Εγκρίσεις για Βιολογική Γεωργία:

Εγκρίνουμε τη διάθεση πίστωσης ποσού 42.993.925,09 ευρώ, από την Σ.Α.Ε. 082/1 και ιδιαίτερα από το έργο µε Κωδικό 2017ΣΕ08210024, µε τίτλο «Βιολογικές Καλλιέργειες», προκειµένου να καταβληθούν οι οικονοµικές ενισχύσεις σε δικαιούχους του µέτρου για το έτος εφαρµογής 2019.

Από το παραπάνω ποσό (42.993.925,09€), ποσό ύψους 8.038.003,09 € αφορά αδιάθετα υπόλοιπα των υπ’ αριθµ. 2766/117089/06-11-2017 (Α∆Α 7ΙΧΘ4653ΠΓ-990), 2217/99370/12-07-2018 (Α∆Α: ΨΠΣΖ4653ΠΓ-ΣΧ5) και 3558/158106/15-11-2018 (Α∆Α ΑΝΑΡΤΗΤΕΑ ΣΤΟ ∆ΙΑ∆ΙΚΤΥΟ 3 65ΦΗ4653ΠΓ-5ΚΦ) Αποφάσεων Έγκρισης ∆ιάθεσης Πίστωσης.

Εγκρίνουμε τη διάθεση πίστωσης ποσού 45.116.824,63 ευρώ από την Σ.Α.Ε. 082/1 και ιδιαίτερα από το έργο με Κωδικό 2018ΣΕ08210013, με τίτλο «ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ, ΥΠΑΑΤ», προκειμένου να καταβληθούν οι οικονομικές ενισχύσεις σε δικαιούχους του μέτρου για το δεύτερο έτος εφαρμογής 2019 - 2020.

Περισσότερα

Γιατί έχουμε απώλειες αζώτου από τις καλλιέργειες;

Στα προηγούμενα δύο σημειώματα αναφέρθηκα στη σωστή εφαρμογή των επιφανειακών αζωτούχων λιπασμάτων. Ανέφερα ότι συνήθως τα φυτά αξιοποιούν περίπου το 65% του εφαρμοζόμενου αζώτου.

Πού πάει το υπόλοιπο και γιατί; Θα προσπαθήσω να εξηγήσω όσο μπορώ για να καταλάβει ο αγρότης γιατί πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα την εφαρμογή καθώς οι απώλειες έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην τσέπη του.

Ένα πρώτο πρόβλημα ξεκινά από την εφαρμογή των επιφανειακών λιπασμάτων που αποτίθενται στην επιφάνεια του εδάφους χωρίς δυνατότητα ενσωμάτωσης όπως γίνεται στη βασική λίπανση πριν από τη σπορά των καλλιεργειών ή σε σκαλιστικές καλλιέργειες με έκχυση στο έδαφος παράλληλα με τις γραμμές. Εάν το αζωτούχο λίπασμα μείνει στην επιφάνεια έχουμε απώλειες αμμωνίας στον αέρα. Τα αμμωνιακά λιπάσματα με την πρωινή υγρασία παράγουν αέρια αμμωνία που χάνεται στην ατμόσφαιρα. Η ουρία αντιδρά με το νερό και παράγει αμμωνία που πάλι χάνεται στην ατμόσφαιρα. Αν το λίπασμα ενσωματωθεί στο έδαφος με μια βροχή τότε η αμμωνία που παράγεται και στις δύο περιπτώσεις συγκρατείται από τα κολλοειδή και την οργανική ουσία του εδάφους και ακολουθούνται οι διαδικασίες που περιέγραψα στα προηγούμενα σημειώματα. Γι’ αυτό και τόνισα τη σημασία εφαρμογής πριν από βροχή. Η αμμωνία που εκλύεται στον αέρα έχει αρνητική επίδραση στο περιβάλλον καθώς συμβάλλει στη δημιουργία όξινης βροχής και παράγει οξείδια του αζώτου που είναι αέρια του θερμοκηπίου. Επομένως μια πρώτη απώλεια είναι η άμεση σε μορφή αέριας αμμωνίας.

Όταν οι αζωτούχες ουσίες βρεθούν στο έδαφος τότε αρχίζουν διάφορες διαδικασίες. Τα φυτά μας απορροφούν ένα μέρος κυρίως σε νιτρική μορφή. Στο έδαφος υπάρχουν δισεκατομμύρια μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούν και αυτοί κάποιο μέρος του αζώτου και το μετατρέπουν σε διάφορες μορφές. Εάν στο έδαφος έχουμε ενσωματώσει τα φυτικά υπολείμματα της προηγούμενης καλλιέργειας τότε οι μικροοργανισμοί βρίσκουν υπόστρωμα (δηλαδή φαγητό) για να αναπτυχθούν και απορροφούν μέρος του αζώτου του εδάφους που τουλάχιστον βραχυχρόνια το στερούν από τα φυτά. Αυτό ενσωματώνεται στην οργανική ουσία του εδάφους και θα είναι διαθέσιμο μελλοντικά στα φυτά μας. Αλλά τις πρώτες χρονιές που ενσωματώνουμε φυτικά υπολείμματα (ιδιαίτερα αν είναι πολλά όπως μετά από καλαμπόκι) καλά είναι να προσθέτουμε 1-2 κιλά αζώτου επιπλέον. Η δεύτερη απώλεια που είναι προσωρινή, είναι η ενσωμάτωση στην οργανική ουσία.

Περισσότερα

Παράταση με αστερίσκους για τις αντιρρήσεις στους δασικούς χάρτες

Με μικρής διάρκειας παράταση ενός μηνός, η οποία αρχικά θα γνωστοποιηθεί  με ανακοίνωση και θα ισχύσει μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, που στο μεταξύ θα ψηφιστεί στη Βουλή,  το ΥΠΕΝ αρχίζει να κλείνει τους κύκλους των παρατάσεων για τις αντιρρήσεις τους δασικούς χάρτες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ecopress, το ΥΠΕΝ ανακοινώνει μικρής διάρκειας παράταση ενός μηνός μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2019 της προθεσμίας που λήγει στις 31 Οκτωβρίου 2019 για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κοζάνη, Μαγνησία και Καρδίτσα.

Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατατίθεται από το ΥΠΕΝ σχετική τροπολογία την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε η σχετική απόφαση του ΥΠΕΝ να ψηφιστεί στη Βουλή και να περιβληθεί με νομοθετική ισχύ. Εκτιμάται αρμοδίως ότι μέχρι την τελική ψήφιση και τη δημοσίευση της νομοθετικής ρύθμισης στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, ώστε να τεθεί σε ισχύ θα απαιτηθεί διάστημα 10 έως 15 ημερών. Το διάστημα αυτό από το τέλος Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, εν αναμονή της θεσμοθέτησης της παράτασης η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες για τις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι κλειστή.

Η διαδικασία υποβολής των αντιρρήσεων λοιπόν θα ανοίξει για τις συγκεκριμένες περιοχές για διάστημα λίγων ημερών στο δεύτερο μισό του Νοεμβρίου για αυτό, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες δεν θα πρέπει να επαναπαυτούν, αλλά να ετοιμάσουν τα δικαιολογητικά και να καταθέσουν έγκαιρα την αντίρρησης τους.

Πάντως πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν στο ΥΠΕΝ, ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να κλείσει ο κύκλος των διαρκών παρατάσεων για τις αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών και να προχωρήσει η διαδικασία κατάρτισης και κύρωσης τους, όπως επίσης ότι η μικρή παράταση που δίνεται για τις συγκεκριμένες περιοχές θα είναι η τελευταία.

Περισσότερα

12 Συμβουλές για την παραγωγή σκληρού σιταριού υψηλής ποιότητας

Η παγκόσμια παραγωγή σκληρού σίτου ανέρχεται στους 35,3 εκατομμύρια τόνους εκ των οποίων τα 8,6 εκατομμύρια (24%) παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 μελών. Στην Ευρώπη οι μεγαλύτεροι παραγωγοί είναι η Ιταλία (3,9 εκατ.), η Γαλλία (2,5 εκατ.), η Ελλάδα (0,9 εκατ.) και η Ισπανία (0,8 εκατ.) τόνοι.

Εκτός Ευρώπης, μεγάλοι στην παραγωγή σκληρού σιταριού είναι ο Καναδάς (3 εκατ.), οι ΗΠΑ (3 εκατ.), η Τουρκία (2,9 εκατ.), η Αλγερία (2,4 εκατ.) και η Αυστραλία (0,6 εκατ.) τόνοι. Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σκληρού σίτου στον κόσμο είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση (2,3 εκατ. τόνοι), και οι χώρες της Βορείου Αφρικής όπως Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Μαρόκο, που το χρησιμοποιούν για παρασκευή κους-κους (η Αλγερία εισάγει 1,4 εκατ. τόνους).

Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην Ευρώπη είναι η Ιταλία, η οποία χοντρικά εισάγει περίπου 460 χιλιάδες τόνους από τη Γαλλία, 170 από την Ελλάδα και 51 από την Ισπανία. Επιπρόσθετα, εισάγει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο τόνους από χώρες εκτός Ευρώπης και ιδιαίτερα από τον Καναδά και την Αυστραλία. Το καναδέζικο, το αυστραλέζικο και το σιτάρι προέλευσης Αριζόνας και Καλιφόρνιας, θεωρούνται πολύ υψηλής ποιότητας, πληρώνονται πολύ ακριβά από τους Ιταλούς και χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και χρώμα άλλων κατωτέρων ποιοτήτων.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε πως ο στόχος του Έλληνα παραγωγού στο σκληρό σιτάρι θα πρέπει να είναι πάνω από όλα η ποιότητα, μιας και το σιτάρι υψηλής ποιότητας πληρώνεται πολύ πιο ακριβά και είναι δύσκολο να έρθει στην Ευρώπη από Καναδά, Αυστραλία και Αμερική.

Ο σπόρος αποτελείται από το ενδοσπέρμιο από το οποίο παράγεται το σιμιγδάλι, το έμβρυο (φύτρο) και διάφορες στρώσεις που αποτελούν το κάλυμμα του σπόρου. Το φύτρο και το κάλυμμα απομακρύνονται κατά την άλεση για να παραχθεί το σιμιγδάλι. Όσο πιο σκληρός (υαλώδης) είναι ο σπόρος τόσο πιο καλύτερα θα διαχωριστεί το ενδοσπέρμιο από τα άλλα συστατικά και θα παραχθεί προϊόν υψηλής καθαρότητας. Επίσης, το ενδοσπέρμιο περιέχει κόκκους αμύλου και πρωτεΐνη. Κατά τη ζύμωση για παραγωγή ζυμαρικών, η πρωτεΐνη βοηθάει την συγκράτηση των κόκκων του αμύλου για να τους δοθεί το γνωστό σχήμα των ζυμαρικών, όπως για παράδειγμα το τσιμέντο, τους κόκκους άμμου για να σχηματιστεί το μπετόν. Σιτάρια με υψηλή πρωτεΐνη δίνουν ζυμαρικά μεγάλης σταθερότητας στην υψηλή θερμοκρασία.

Περισσότερα

Ενισχύσεις ΠΣΕΑ ύψους 2,3 εκατ. ετών 2015-2017 καταβάλλει ο ΕΛΓΑ

Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 2.336.687,02 ευρώ, καταβάλλει ο ΕΛ.Γ.Α. την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου σε 1.014 δικαιούχους.

Οι ενισχύσεις αφορούν παραγωγούς των  Προγραμμάτων  Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων  «Ετήσιο 2015», «Πυρκαγιές 2015», «Ετήσιο 2016», «Πυρκαγιές 2016», «Πυρκαγιές 2016 – Μαστιχοφόροι Σχίνοι» και «Ετήσιο 2017» που ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

Επισημαίνεται ότι ολοκληρώθηκε η καταβολή των ενισχύσεων που αφορούν απώλεια παραγωγής

  • στην καλλιέργεια φασολιών της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών,
  • στην καλλιέργεια κρόκου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης,
  • στην καλλιέργεια αμυγδάλων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας για ζημιές που εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Ετήσιο 2017».
Περισσότερα

Εκδόθηκε το πλαίσιο για την Πρώτη Δάσωση

Εκδόθηκε το πλαίσιο για την Πρώτη Δάσωση και την Ενίσχυση Γεωργοδασικών Συστημάτων, αργεί η προκήρυξη. Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ με το γενικό πλαίσιο λειτουργίας των Μέτρων 8.1 «Πρώτη Δάσωση» και 8.2 «Ενίσχυση για γεωργοδασοκομικά συστήματα», πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι προκηρύξεις των δύο αυτών δράσεων που επιδοτούν δαπάνες για αγορά και εγκατάσταση δενδρώνων στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. 

Όσον αφορά τις προκηρύξεις, ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda από τα ανώτερα κλιμάκια των διαχειριστικών αρχών κάνουν λόγο για μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν ακόμα ώστε να εκδοθούν και πως, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα υπάρξει κάποια πρόσκληση εντός του έτους.

Αναλυτικά η ΚΥΑ που υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδεις αναφέρει:

Πλαίσιο λειτουργίας του υπομέτρου 8.1 «Δάσωση και δημιουργία δασικών εκτάσεων» του Μέτρου Μ08 «Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και στη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για την περίοδο 2014-2020.

Περισσότερα

Με κίνδυνο απενταξης εκατοντάδες νέοι αγρότες λόγο σταβλικων εγκαταστάσεων.

Με κίνδυνο απένταξης κινδυνεύουν εκατοντάδες νέοι αγρότες από το πρόγραμμα του 2018 αν δεν ξεκαθαρίσει σύντομα το τοπίο με τον νόμο. Όπως μας πληροφόρησε φίλος μελετητής οι νέοι αγρότες του 2018 θα πρέπει σύντομα να καταθέσουν φάκελο δεύτερης δόσης και εκτός των υπολοίπων θα χρειαστούν οπωσδήποτε και την άδεια σταβλικων εγκαταστάσεων. Ο προηγούμενος νόμος είχε πάρει παράταση έως τον Ιούνιο και δυστυχώς έληξε. Το υπουργείο επεξεργάζεται ήδη το νέο νόμο σε περίπτωση που αυτός αργήσει δεν θα προλάβουν δυστυχώς την έγκαιρη κατάθεση του φακέλου. Όπως λένε οι κτηνοτρόφοι που είναι ανήσυχοι για το θέμα το υπουργείο θα πρέπει σύντομα είτε να εγκρίνει τον νέο νόμο είτε να δώσει παράταση στον παλιό ώστε να προλάβουν τα χρονικά περιθώρια.

Περισσότερα

Βαμβάκι... οι τρέχουσες διεθνείς τάσεις!

Βασικός χρήστης και συντελεστής των παγκόσμιων ισορροπιών σε βαμβάκι παραμένει η Κίνα. Από το εμπορικό έτος 2013/14 (ΜΥ 2013/14) σε μια 5ετία (μέχρι και σήμερα) τα αποθέματα της Κίνας έπεσαν από τα 65 περίπου εκατομμύρια μπάλες (480lb/bale) στα φυσιολογικά της αποθέματα των 25-30 περίπου εκατομμυρίων μπάλες (ΜΥ 2019/2020) τα οποία και επιθυμεί να διατηρεί ως βάση, αλλά αποτελεί και ξεκίνημα για πρόσθετες εισαγωγές οι οποίες μαζί με την εγχώρια παραγωγή της να διασφαλίζουν το ζητούμενο. Οι αποθεματικές αυτές ποσότητες σε βαμβάκι, περιλαμβάνουν όλες τις ποσότητες (εκκοκκιστήρια, εισαγωγείς, νηματουργεία, και κρατικά αποθέματα τα οποία για την Κίνα επιδιώκεται να κυμαίνονται μεταξύ των 5 και 9 εκατομμυρίων μπάλες στο τέλος της εμπορικής περιόδου – carry overs…!!).

Η εικόνα επιτρέπει για την Κινέζικη αγορά προβλέψεις για δημοπρασίες κρατικών αποθεμάτων, αλλά και για πρώτη φορά κάπως σημαντικότερες εισαγωγές προς αναπλήρωση των αναγκών. Η εγχώρια κατανάλωση εμφανίζεται συνεχώς αυξητική. Οπωσδήποτε θα υπάρξουν, συγκριτικά με άλλες χρονιές, αυξητικές τάσεις στις εισαγωγές αλλά συγκρατημένες (πρόβλεψη για 1,8 -2,0 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι – ΜΤ στην ΜΥ 2019/2020). Η Κίνα για την περίοδο ΜΥ 2019/2020 θα είναι πρώτη εισαγωγική χώρα σε βαμβάκι και θα ξεπεράσει και το Βιετνάμ (αναμένεται να εισάγει περί τα 2 εκατομμύρια περισσότερες μπάλες βάμβακος από το δεύτερο Βιετνάμ...).

Περισσότερα

Τα ποσά που θα μοιραστούν για το 14χίλιαρο οι επιλέξιμοι αγρότες ανά Περιφέρεια

Τον τελικό πίνακα με τα ποσά που θα λάβει η κάθε Περιφέρεια στο πλαίσιο του υπομέτρου 6.3 του ΠΑΑ 2014–2020, το γνωστό και ως 14χίλιαρο έδωσε στην δημοσιότητα το ΥπΑΑΤ.

Τα ποσά αναφέρoνται σε σχετική απόφαση του γενικού γραμματέα Κώστα Μπαγινέτα. Συνολικά το ποσό είναι 70 εκατ. ευρώ και η Περιφέρεια με τους περισσότερους δικαιούχους, η Κεντρική Μακεδονία.

Συνολικά οι δικαιούχοι μικροκαλλιεργητές θα λάβουν από 14 χιλιάδες ευρώ

Όπως έχει σημειώσει το ΥπΑΑΤ πρόσφατα στόχος είναι οι πληρωμές να γίνουν μέσα στο 2019 και η απόφαση της νέας, τελικής κατανομής, προφανώς κινείται σε αυτή τη λογική.

Περισσότερα