Από τα 74,9 στα 64,6 ευρώ ανά στρέμμα η συνδεδεμένη βάμβακος λόγω αύξησης εκτάσεων

Βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος ανέρχεται σε 749,38€/εκτάριο για βασική έκταση 250.000 εκταρίων μέχρι το 2020, όμως λόγω αύξησης της καλλιεργούμενης έκτασης κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αναμένεται μείωσή της. Συγκεκριμένα πρόκειται για περίπου 2,9 εκ. στρ. καλλιεργούμενης έκτασης και η εν λόγω ενίσχυση θα διαμορφωθεί περίπου στα 646€/εκτάριο.

Τα παραπάνω διευκρινίζονται, μεταξύ άλλων, σε έγγραφη απάντηση του υπ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ερώτηση που κατατέθηκε από τους Βουλευτές Α. Πάνα, Ε. Λιακούλη, Γ. Αρβανιτίδη, Β. Κεγκέρογλου, Χ. Κεφαλίδου, Δ. Κωνσταντόπουλο, Γ. Μουλκιώτη, Δ. Μπιάγκη και Γ. Φραγγίδη.

Βέβαια όπως επισημαίνεται σχετικά, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της τηλεπισκόπησης, αλλά και επιτόπια στο χωράφι, τα κλιμάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους, προκείμενου να διασφαλιστεί ότι μόνο όσοι αγρότες καλλιεργούν και παράγουν βαμβάκι θα λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Περισσότερα

Συνδεδεμένη 59 εκατ. ευρώ για επτά προϊόντα και πληρωμή εντός εβδομάδας

Καθορίστηκαν τα ύψη των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε σκληρό σιτάρι, πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, όσπρια, ακρόδρυα, σανοδοτικά ψυχανθή, μήλα και ζαχαρότευτλα που αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής τους από το μεσημέρι της Τετάρτης και οι παραγωγοί να βλέπουν χρήματα στους λογαριασμούς τους μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις:

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στον τομέα των ζαχαροτεύτλων, για το έτος ενίσχυσης 2019, καθορίζεται στα 190 ευρώ/στρέμμα.

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, για το έτος ενίσχυσης 2019, καθορίζεται στα 12,326 ευρώ/στρέμμα.

Το ύψος της συνδεδεμένης στήριξης στην καλλιέργεια σκληρού σίτου, για το έτος ενίσχυσης 2019, καθορίζεται στα 8,134 ευρώ/στρέμμα.

Περισσότερα

Ως 410 ευρώ το στρέμμα η ενίσχυση από το πρόγραμμα για αρδευτικά

Ορίστηκε το μέγιστο κόστος για γεννήτριες, συστήματα στάγδην άρδευσης και γεωτρήσεις, πρώτη φορά επιλέξιμη γεωργία ακριβείας.

Αυξηµένο ποσό ανά στρέµµα που θα φτάνει τα 410 ευρώ για την εγκατάσταση συστηµάτων στάγδην άρδευσης ειδικά για τα αµπέλια, θα δικαιολογεί για πρώτη φορά το Μέτρο 4.1.2, σε σχέση µε την περασµένη προγραµµατική περίοδο.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε την υπό διαβούλευση υπουργική απόφαση, το εύλογο κόστος (δηλαδή η µέγιστη δαπάνη που θα λαµβάνεται υπόψη για την επιδότηση) για τα συστήµατα στάγδην άρδευσης, τις γεννήτριες και τις γεωτρήσεις θα έχει ως εξής:

  • Στάγδην άρδευση: Αροτραίες καλλιέργειες: 170 ευρώ το στρέµµα.
  • ∆έντρα κανονικής φύτευσης: 220 ευρώ το στρέµµα.
  • ∆έντρα πυκνής φύτευσης: 300 ευρώ το στρέµµα.
  • Αµπελώνες: 410 ευρώ το στρέµµα.
  • Λαχανικά αχανικών ή ανθέων υπαίθρου: 255 ευρώ το στρέµµα.
  • ∆εξαµενές: Νερού τσιµεντένιες έως 500 κ.µ: 105 ευρώ/κ.µ.
  • Γεννήτριες πετρελαίου: Από 2.350 ευρώ για τα 8 KVA. Το ποσό αυτό βαίνει αυξανόµενο όσο ανεβαίνει η ισχύς και φτάνει µέχρι τα 6.000 ευρώ για 26-30 KVA.

Όλες οι παραπάνω δαπάνες προσαυξάνονται κατά 15% µε τεκµηρίωση τεχνικών χαρακτηριστικών στον φάκελο.

Περισσότερα

Γύρω στα 8 ευρώ το καρτελάκι στο σκληρό

Γύρω στα 8 ευρώ το καρτελάκι στο σκληρό, σταδιακά το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα όλες οι συνδεδεμένες

Τις αποφάσεις για το ύψος της ενίσχυσης ανά προϊόν περιµένει ο ΟΠΕΚΕΠΕ για να βγάλει παρτίδα πληρωµής. Με λιγότερα στρέµµατα, κατάτι αυξηµένη η συνδεδεµένη στο σιτάρι, που αναµένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας.

Με στόχο να πληρωθεί το πρώτο πακέτο των συνδεδεµένων ενισχύσεων του έτους 2019 στο τέλος αυτής της εβδομάδας και µάλιστα δεκαπέντε µέρες νωρίτερα από πέρυσι κινούνται αυτές τις µέρες στον Οργανισµό Πληρωµών. Οι διοικητικοί του φορέα έχουν ήδη στείλει στους αρµόδιους του υπουργείου τα σχετικά στοιχεία για τις εκτάσεις, τους παραγωγούς και τις τιµές ανά καλλιέργεια και περιµένουν την τελική έγκριση της πλατείας Βάθη, προκειµένου να εκδοθούν κατόπιν οι αποφάσεις µε το ύψος της κάθε ενίσχυσης και τελικά να βγει η παρτίδα πληρωµής. Αν όλα τρέξουν οµαλά, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ δίνουν την επόµενη Πέµπτη ως πιο πιθανή ηµεροµηνία πιστώσεων. Αν ωστόσο, από το υπουργείο σηµειωθεί κάποια καθυστέρηση, τότε η πληρωµή µετατίθεται για την µεθεπόµενη εβδοµάδα. Στο πακέτο αυτό προγραµµατίζεται να περιληφθούν οι συνδεδεµένες ενισχύσεις για το σκληρό σιτάρι, τα τεύτλα, τα βρώσιµα όσπρια, τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, τους καρπούς µε κέλυφος, τα σανοδοτικά ψυχανθή και τα µήλα.

Περισσότερα

Συμφωνία για 37 λεπτά τιμή παραγωγού στον ηλίανθο

Με τιμή στα 0,37 λεπτά το κιλό, σχεδόν ανάλογη με αυτή που έπιασε το βαμβάκι στην περιοχή της Ορεστιάδας, την εμπορική σεζόν 2019-20, θα πουλήσουν τη φετινή σοδειά ηλιόσπορου οι παραγωγοί του ακριτικού νομού μετά την πολύ σημαντική συμφωνία που υπέγραψε η τοπική ΕΑΣ Ορεστιάδας με την Agroinvest, για την καλλιεργητική σεζόν του 2020.

Οι δύο πλευρές έβαλαν τις σχετικές υπογραφές τους στο ιδιωτικό τους συμφωνητικό και έδωσαν τα χέρια για τη μεταξύ τους συνεργασία, το πρωί της Δευτέρας 10 Φεβρουαρίου και πλέον η σκυτάλη περνά στην ΕΑΣ Ορεστιάδας, για να προχωρήσει σε συμβάσεις με παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, ενόψει της επικείμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη, καθώς δίνει το σήμα για να ξεκολλήσει η τιμή του ηλιόσπορου από τα 0,35 ευρώ το κιλό, όπου είναι κολλημένη τα τελευταία χρόνια και ανοίγει το δρόμο να ακολουθήσουν και άλλες Ενώσεις σε συνεργασίες τους με το μεταποιητικό τομέα.

Όπως ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ορεστιάδας, Λάμπρος Κουμπρίδης η συμφωνία των 0,37 λεπτών αφορά αδιακρίτως το σύνολο της φετινής παραγωγής που θα διαχειριστεί η οργάνωση κι όχι μόνο τις ποικιλίες με υψηλό ποσοστό ελαίου.

Την περασμένη χρονιά η ΕΑΣ Ορεστιάδας, σύμφωνα με τον συνομιλητή μας διαχειρίστηκε την παραγωγή περίπου 20.000 τόνων ηλιόσπορου, σε συνεργασία με σχεδόν 3.500 παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, αλλά μετά την υπογραφή της καινούριας συμφωνίας, υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία ότι θα είναι αυξημένα και τα στρέμματα και η παραγωγή.

Περισσότερα

Καολινίτης - Φυσικό ορυκτό προϊόν και Βιολογικό εντομοκτόνο

Ο Καολινίτης είναι ένα αργιλοπυριτικό ορυκτό, με χρώμα λευκό ή υπόλευκο και χημικό τύπο Al Si O (OH) .

Φημολογείται ότι για αρκετά χρόνια ο καολίνης ήταν το μυστικό συστατικό που χρησιμοποιούσαν οι κινέζοι για

την παραγωγή τής ποζολάνης και στην κινέζικη διαλεκτό (κάο-λιν) σημαίνει ψηλό βουνό.

Κοιτάσματα καολίνη υπάρχουν στη Γαλλία , τη Γερμανία , την Ιταλία , τη Μ. Βρετανία και στη χώρα μας, στην

Αίγινα και τη Μήλο.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΟΛΙΝΙΤΗ ΕΙΝΑΙ TA ΕΞΗΣ:

Περισσότερα

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ: AγροΤύπος της εβδομάδας ΑρχικήΑρχική σελίδα ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ Το περιοδικό για τον αγρότη Νέο τεύχος περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία agrotypos Καλλιέργειες Εκτροφές Μεταποίηση Παραγωγή Θεσμοί Χρήμα Εκδηλώσεις Αγγελίες ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚ

Νομοθετική παρέμβαση ζητάνε από τους Περιφερειάρχες όσοι απεντάχθηκαν από τα Σχέδια Βελτίωσης επειδή δεν είχαν ασφαλιστική ενημερότητα κατά την κατάθεση του φακέλου.

Όλο και περισσότερες Περιφέρειες ανακοινώνουν τα αποτελέσματα για τη Δράση 4.1.1: «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» (Σχέδια Βελτίωσης). 

Οι υποψήφιοι, των οποίων οι αιτήσεις δεν εγκρίθηκαν έχουν δικαίωμα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής. Για να ενταχθούν όμως θα πρέπει να αποδείξουν ότι το 2018 είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους προς τον ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο οι υποψήφιοι αγρότες, δεν υπήρχε τότε η ρύθμιση μέχρι 120 δόσεις για ασφαλιστικές οφειλές.

Για αυτό ζητάνε από τους κατά τόπους Περιφερειάρχες να αναλάβουν πρωτοβουλία και να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε εφόσον έχουν μπει σε κάποια ρύθμιση ή και έχουν εξοφλήσει τις οφειλές τους στον ΕΦΚΑ να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Περισσότερα

Χρηματοδότηση επενδύσεων για την εξοικονόμηση ύδατος μέσω της Δράσης 4.1.2

Μέσα στους επόμενους μήνες πρόκειται να δημοσιευθεί νέα Δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 η οποία θα αφορά επενδύσεις αγοράς, μεταφοράς και εγκατάστασης καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού οι οποίες στοχεύουν στη εξοικονόμηση ύδατος καθώς και επενδύσεις στις έγγειες βελτιώσεις οι οποίες στοχεύουν στην αειφόρο διαχείριση των υδατικών πόρων.

Η υπουργική Απόφαση που καθορίζει το πλαίσιο εφαρμογής της Δράσης 4.1.2: «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ύδατος» έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα διαβουλεύσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για τη δημοσίευσή της.

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Οι επιλέξιμες επενδύσεις σύμφωνα με το σχέδιο της Απόφασης αφορούν την αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού με στόχο την εξοικονόμηση ύδατος, όπως:

Αρδευτικά συστήματα.

Δεξαμενές όγκου έως 500 κ.μ. (όπως πλαστικές, μεταλλικές κ.λπ.) για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστημάτων της εκμετάλλευσης, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται από τα όμβρια ύδατα που κυρίως προέρχονται από την απορροή εγκαταστάσεων της εκμετάλλευσης.

Μηχανολογικός εξοπλισμός που αποσκοπεί στην επαναχρησιμοποίηση των υδάτων (π.χ. από βιολογικό καθαρισμό).

Ολοκληρωμένες λύσεις άρδευσης. (αφορούν γεωργία ακριβείας και περιλαμβάνουν δαπάνες αγοράς και εγκατάστασης Η/Υ και λογισμικού διαχείρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, δικτύου μετεωρολογικών δεδομένων, εγκατάστασης δομημένης καλωδίωσης ή ασύρματου δικτύου, αισθητήρες, αυτοματοποιημένος έλεγχος συστημάτων άρδευσης).

Επίσης, επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για επενδύσεις στις έγγειες βελτιώσεις:

  • Νέες γεωτρήσεις συμπεριλαμβανομένης και της απαραίτητης κτιριακής υποδομής (π.χ. μικρό αντλιοστάσιο).
  • Επιμέρους εξοπλισμός για τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων γεωτρήσεων (ενδεικτικά, αλλαγή αντλίας, εγκατάσταση υδρομετρητή).
  • Δεξαμενές που απαιτούν εκσκαφές ή επιχώσεις φυσικού εδάφους και χρησιμεύουν για την αποθήκευση νερού βροχής (όμβρια) για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών συστημάτων της εκμετάλλευσης.
Περισσότερα

Για ένα μήνα ανοικτές οι υποβολές ενστάσεων στα Σχέδια, 60 εκατ. «κάβα» για όσους δικαιωθούν

Οι πετσοκοµµένες επιλέξιµες δαπάνες και τα λάθη στις αξιολογήσεις συγκρατούν κάπως τον ενθουσιασµό για τις εγκριτικές αποφάσεις που έφεραν κόσµο στην Agrotica, με τις διαχειριστικές αρχές να κρατάνε ένα 10% των 600 εκατ. ευρώ για να καλύψουν όσους δικαιωθούν.

Στην άκρη 60 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 10% των συνολικών κονδυλίων άφησαν στην άκρη διαχειριστικές αρχές με τροποποιητική απόφαση, ώστε να καλύψουν τις ενστάσεις από τα Σχέδια Βελτίωσης, ενώ έχει δημιουργηθεί  ένα µεγάλο κύκλο αναστάτωσης, όσο κάθεται ο κουρνιαχτός των εγκρίσεων. Φάκελοι κόπηκαν από λάθη των υπηρεσιών του υπουργείου στα αναπόσβεστα τρακτέρ, καινοτοµίες και ειδικά παρελκόµενα απορρίφθηκαν ελαφρά τη καρδία λόγω άγνοιας αξιολογητών, ασφαλιστικές ενηµερότητες δεν έγιναν δεκτές από κόλληµα του συστήµατος. Μέχρι και λάθη από µελετητές που δεν πάτησαν ένα κουµπί ώστε να ενηµερωθεί η καρτέλα του ΠΣΚΕ που εµφανίζει την τυπική απόδοση της εκµετάλλευσης καταγγέλλουν παραγωγοί, µε αποτέλεσµα να µείνουν εκτός επιδότησης. Μάλιστα, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ ουσιαστικά σε κάποιες Περιφέρειες έγινε µόνο µία πρώτη αξιολόγηση, και όσα λάθη έγιναν εκεί, πέρναγαν «αµάσητα» από τις γνωµοδοτικές λόγω πίεσης χρόνου, αλλά και επειδή ίσως βόλευε για να χωρέσουν στη λίστα όσοι περισσότεροι γίνεται.

Όλα τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε ένα πλήθος ενστάσεων κι αν λυθούν, σε µία ελαφρά µείωση της βάσης µορίων ανά Περιφέρεια. Αλλά δεν είναι µόνο αυτό που προβληµατίζει τους επενδυτές. Το ζήτηµα είναι ότι οι φάκελοι υλοποιήθηκαν βιαστικά και πρόχειρα, έχουν περάσει χρόνια από την παράδοσή τους, οι ανάγκες πλέον είναι άλλες και τα πράγµατα για κάποιους έχουν εξελιχθεί τελείως διαφορετικά σε σχέση µε το business plan που τότε είχαν υποβάλει. Ως εκ τούτου, µένει να φανεί αν οι 10.000 περίπου φάκελοι που θα εγκριθούν, θα υλοποιηθούν και αν και πόσο εύκολο είναι να ψάξουν τώρα οι δικαιούχοι να τροποποιήσουν το φυσικό αντικείµενο του σχεδίου τους, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες.

Περισσότερα

Το αργότερο αρχές Μαρτίου ανοίγει το ΟΣΔΕ, δύσκολο να γίνει πιστοποίηση νέων πυλών

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από τις επαφές εκπροσώπων πυλών ΟΣΔΕ στην Agrotica στην Θεσσαλονίκη, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ προσανατολίζεται να ανοίξει το ΟΣΔΕ, ώστε να αρχίσει η υποβολή των δηλώσεων από τους παραγωγούς έως το τέλος Φεβρουαρίου, καθώς έχει υπάρξει σχετική πρόνοια και προετοιμασία ή το αργότερο αρχές Μαρτίου.

Ως εκ τούτου, δεδομένου δηλαδή ότι οι ημέρες αυτές πλησιάζουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μάλλον σε τούτο το χρονικό σημείο μοιάζει ανέφικτο να υπάρξει νέα προκήρυξη για πιστοποίηση επιπλέον, από τις 400 περίπου λειτουργούσες, πύλες ΟΣΔΕ. Ως προς αυτό, το ρεπορτάζ από την Θεσσαλονίκη λέει ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο επαφών του με εκπροσώπους συνεταιρισμών, στο Βυζαντινό, δέχθηκε τα παράπονα προέδρων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών για το θέμα. Οι συνεταιριστές αναφέρθηκαν κυρίως στον τρόπο με τον οποίο άνοιξε περαιτέρω το ΟΣΔΕ η προηγούμενη κυβέρνηση. Μάλιστα όπως τόνισαν εκπρόσωποι παλιών Ενώσεων, η πιστοποίηση παλιότερα ήταν πολύ δύσκολη και απαιτητική διαδικασία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει απλή και με λίγες απαιτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι οι Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης άρχισαν να υποβάλλονται από τους παραγωγούς στις 10 Απριλίου

Περισσότερα

Η Bayer χαιρετίζει την επαναβεβαίωση της EPA ότι η γλυφοσάτη είναι ασφαλής

«Η απόφαση της EPA συμφωνεί με τις μακροχρόνιες εκτιμήσεις των κορυφαίων διεθνών υγειονομικών Αρχών», τονίζει σχετικά ο Liam Condon. «Η απόφαση της EPA συμφωνεί με τις μακροχρόνιες εκτιμήσεις των κορυφαίων διεθνών υγειονομικών Αρχών», τονίζει σχετικά ο Liam Condon.

Η Bayer δήλωσε την περασμένη Παρασκευή με ανακοίνωση που εξέδωσε, ότι το θετικό συμπέρασμα της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ σχετικά με την ασφάλεια του γλυφοσάτης στην ενδιάμεση απόφαση επανεξέτασης της ταξινόμησης, που βασίζεται στην επανεξέταση εμπειρογνωμοσύνης του οργανισμού για μια δεκαετία, επιβεβαιώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιστημόνων εξακολουθούν να υποστηρίζουν την ασφάλεια των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν glyphosate κι ότι αυτή η δραστική ουσία δεν είναι καρκινογόνα.

Στην απόφασή της για προσωρινή αναθεώρηση της καταχώρησης (δείτε πατώντας εδώ), η EPA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν εντόπισε κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου από την έκθεση στη γλυφοσάτη».

«Η τελευταία απόφαση της EPA για τα ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη προστίθεται στη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση των κορυφαίων διεθνών υγειονομικών αρχών, ότι αυτά τα προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια και ότι η γλυφοσάτη δεν είναι καρκινογόνα», δήλωσε ο Liam Condon, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer AG και πρόεδρος της Crop Science. «Τα ζιζανιοκτόνα με βάση τη γλυφοσάτη είναι εκ των προϊόντων του είδους τους που έχουν μελετηθεί εις βάθος και διεξοδικά, γεγονός που αποτελεί βασικό λόγο για τον οποίο οι αγρότες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να βασίζονται σε αυτά τα προϊόντα, όχι μόνο για τον αποτελεσματικό έλεγχο των ζιζανίων αλλά και για να ελαχιστοποιούν τις εκπομπές αερίων, τη διατήρηση περισσότερων εκτάσεων για οικότοπους και την παροχή επαρκούς ποσότητας τροφίμων για να καλύψουν τις ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού σε όλο τον κόσμο. Η επιστημονική και εμπεριστατωμένη αξιολόγηση της ΕΡΑ από την ομάδα εμπειρογνωμόνων της αντικατοπτρίζει ένα χρυσό πρότυπο για την επιστημονική αυστηρότητα που σέβονται οι ρυθμιστικές αρχές και οι επιστήμονες ανά τον κόσμο».

Η EPA είχε ήδη επιβεβαιώσει τη θέση της σχετικά με τη γλυφοσάτη νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, εξ ονόματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η EPA υπέβαλε μια σύντομη επιστολή στο Roundup Litigation στην υπόθεση Hardeman.

Περισσότερα

ΠΟΓΕΔΥ για Σχέδια Βελτίωσης: Σε υψηλά επίπεδα οι βάσεις πολλές επενδύσεις στο «ράφι»

Όπως υποστηρίζει η ΠΟΓΕΔΥ σε σχέση με τα αποτελέσματα των Σχεδίων Βελτίωσης, η γενική αίσθηση είναι ότι η «βάση» στις περισσότερες Περιφέρειες διαμορφώθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Όπως υποστηρίζει η ΠΟΓΕΔΥ σε σχέση με τα αποτελέσματα των Σχεδίων Βελτίωσης, η γενική αίσθηση είναι ότι η «βάση» στις περισσότερες Περιφέρειες διαμορφώθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα πάρα πολλές και αξιολογότατες επενδυτικές προτάσεις υποψηφίων δικαιούχων να μείνουν κυριολεκτικά στο «ράφι». 

Η ΠΟΓΕΔΥ με την ευκαιρία της Agrotica 2020 και προκειμένου να συμμετάσχει στις παράλληλες εκδηλώσεις, αλλά και για να βρεθεί στην καρδιά των γεγονότων έκανε την πρώτη σύγκλιση του Γενικού της Συμβουλίου για το 2020 στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή (31 Ιανουαρίου 2020). Μετά την συνεδρίαση, καθώς και την επόμενη μέρα, κλιμάκιο του Γενικού Συμβουλίου με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Κακαβά Νίκο, την Αντιπρόεδρο κ. Μπόρη Μήνα, τον ταμία κ. Λαμπρόπουλο Σωτήρη, τον Σύμβουλο Δημοσίων Σχέσεων κ. Κοκκίνη Θεόδωρο, τον Έφορο κ. Πεταλά Νέστωρα, το Μέλος κ. Κοντογιάννη Γιώργο και τους Προέδρους των Α΄ θμιων Σωματείων κ. Ζαχίλα Αριστείδη & Ζαφειροπούλου Βάσω επισκέφθηκαν τον εκθεσιακό χώρο της Agrotica όπου και συνομίλησαν με πλήθος εκθετών, επισκεπτών και συμμετείχαν σε εκδηλώσεις του Υπ.Α.Α.Τ. και του ΓΕΩΤΕΕ.

Όπως επισημαίνει, η γενική εντύπωση όλων ήταν πως η φετινή διοργάνωση είχε τεράστια επιτυχία κάτι που ήταν εμφανές από την μαζική προσέλευση του κόσμου και την πληθώρα των εκθεμάτων. Έκδηλη ήταν η ικανοποίηση σε πάρα πολύ μεγάλο μέρος των Εκθετών και των Επισκεπτών για τον καθοριστικά θετικό ρόλο που διαδραμάτισαν τα Μέλη της Ομοσπονδίας μας ως αξιολογητές και Μέλη των γνωμοδοτικών επιτροπών στην αξιολόγηση των Σχεδίων Βελτίωσης (Δράσεις 4.1.1 και 4.1.3). Ήδη στις περισσότερες Περιφέρειες της Χώρας τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν πριν την Agrotica, ενώ στις επόμενες αναμένονται στις επόμενες ημέρες. 

Εκτός των ανωτέρω θετικών εντυπώσεων και συμπερασμάτων όμως υπήρχε διάχυτη η αγωνία και ο προβληματισμός σχετικά με τους επιλαχόντες και απορριπτόμενους λόγω χαμηλής βαθμολογίας στις προαναφερόμενες δράσεις. 

Περισσότερα

Κλείδωσε η ημερομηνία πληρωμών για το πρώτο πακέτο Συνδεδεμένων Ενισχύσεων

Πέμπτη και 13 αναμένεται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «ΥΧ», να καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι πρώτες Συνδεδεμένες Ενισχύσεις του 2019. Με βάση τον προγραμματισμό του Οργανισμού, οι πληρωμές αφορούν Συνδεδεμένα Καθεστώτα προϊόντων της φυτικής παραγωγής, μεταξύ των οποίων, και τα τεύτλα.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ετοιμάζει το πρώτο μεγάλο πακέτο πληρωμών της νέας χρονιάς στα μέσα του Φλεβάρη. Στόχος είναι την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου να πραγματοποιηθεί η πληρωμή των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων σε επτά προϊόντα. Συγκεκριμένα, οι πληρωμές αφορούν την καλλιέργεια σκληρού σίτου, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, βρώσιμων οσπρίων, καρπών με κέλυφος, μήλων, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών σανοδοτικών ψυχανθών και ζαχαρότευτλων.

Περισσότερα

Σε διαβούλευση το Μέτρο 4.1.2 για αρδευτικές επενδύσεις μέχρι 150.000 ευρώ, έξτρα ποσοστό ενίσχυσης σε νέους αγρότες

Νέα αρδευτικά συστήματα, συστήματα γεωργίας ακριβείας άρδευσης, γεωτρήσεις, αντλιοστάσια και άλλες επενδύσεις εξοικονόμισης νερού, είναι επιλέξιμες στο Μέτρο 4.1.2 Σχέδια Βελτίωσης για αρδευτικές επενδύσεις, που βρίσκεται σε διαβούλευση και αφορά όλους τους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, κατ' επάγγελμα και μη.

Σύμφωνα με την υπό διαβούλευση υπουργική απόφαση (διαθέσιμη εδώ), το ποσοστό ενίσχυσης μπορεί να φτάσει το 80% στις περιπτώσεις των νέων αγροτών, ενώ είναι επιλέξιμα σχέδια που φτάνουν τα 150.000 ευρώ.

Δικαιούχοι, μπορούν να κριθούν όλοι οι κάτοχοι αγροτικών εκμεταλλεύσεων που είναι φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα ή συλλογικά σχήματα.

Αναλυτικά, η απόφαση αναφέρει:

Άρθρο 5

Επιλεξιμότητα φυσικών και νομικών προσώπων

Δικαιούχοι των δράσεων της παρούσας μπορούν να κριθούν φυσικά ή νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον κατά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος στήριξης πληρούνται οι κατά περίπτωση προϋποθέσεις:

Οι υποψήφιοι δικαιούχοι φυσικά πρόσωπα πρέπει:

Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, να έχουν πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

Να έχουν υποβάλλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης κατά το έτος που ορίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι. Στην περίπτωση που ο υποψήφιος φυσικό πρόσωπο έχει υποβάλλει αίτημα ασφάλισης στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής, οφείλει να προσκομίσει έγγραφο του ΕΦΚΑ ότι εκκρεμεί η διαδικασία αυτή και συνεπώς δεν μπορεί να εκδοθεί ασφαλιστική ενημερότητα.

Να μην είναι άμεσα συνταξιοδοτούμενοι από οποιοδήποτε ταμείο του εσωτερικού ή εξωτερικού, εξαιρουμένων των περιπτώσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας του άρθρου 37 του Ν. 3996/2011, όπως ισχύει και του άρθρου 5, παράγραφος γ, του Ν.1287/1982. Οι συντάξεις αναπηρίας του άρθρου 5, παράγραφος α και παράγραφος β του Ν.1287/1982 κρίνονται κατά περίπτωση.

Περισσότερα

Εντός του α΄εξαμήνου 2020 οι Οδηγίες ένταξης στην πρόσκληση για το «Κομφούζιο»

Εντός του α΄εξαμήνου του 2020, προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση 3ης Πρόσκλησης της γεωργοπεριβαλλοντικής - κλιματικής δράσης 10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2020, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2020 (έτος αναφοράς). Το έτος 2020 θα αποτελεί και το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της Πρόσκλησης.

Α. Στόχος της δράσης

Στόχος της δράσης είναι να υποκατασταθεί σταδιακά η χημική καταπολέμηση των εντομολογικών εχθρών – στόχων των επιλέξιμων στην Πρόσκληση καλλιεργειών (ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά, δαμασκηνιά και αμπέλι), συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη βελτίωση της ποιότητας των υδατικών πόρων και στην ανάκαμψη της βιοποικιλότητας στους οπωρώνες και στους αμπελώνες στους οποίους θα εφαρμοστεί η μέθοδος. Η δράση συνεισφέρει στην προτεραιότητα 4 του ΠΑΑ 2014-2020 «αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση των οικοσυστημάτων που συνδέονται με τη γεωργία και τη δασοπονία». Μέσω της μεθόδου της σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων με τη χρήση φερομονών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ), παρεμποδίζεται η σύζευξη των παρακάτω εντομολογικών εχθρών:

► καρπόκαψα (Grapholitha molesta), ανάρσια (Anarsia lineatella), φυλλοδέτη (Adoxophyes orana), εντομολογικών εχθρών – στόχων των επιλέξιμων καλλιεργειών της δράσης: ροδακινιά, νεκταρινιά και βερικοκιά

► καρπόκαψα της μηλιάς (Cydia pomonella), εντομολογικού εχθρού – στόχου των επιλέξιμων καλλιεργειών της δράσης: μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά

► καρπόκαψα της δαμασκηνιάς (Grapholitha funebrana), εντομολογικού εχθρού – στόχου της επιλέξιμης καλλιέργειας της δράσης: δαμασκηνιά

► ευδεμίδα (Lobesia botrana), εντομολογικού εχθρού - στόχου της επιλέξιμης καλλιέργειας της δράσης: αμπέλι με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση του πληθυσμού των επιβλαβών προνυμφών των παραπάνω εντόμων.

Β. Επιλέξιμες καλλιέργειες και γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής

Επιλέξιμες στο πλαίσιο της 3 ης Πρόσκλησης της δράσης είναι οι καλλιέργειες:

► ροδακινιά

► νεκταρινιά

► βερικοκιά

► μηλιά

► αχλαδιά

► κυδωνιά

► δαμασκηνιά

► αμπέλι (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο) Σημειώνεται ότι οι καλλιέργειες του αμπελιού και της δαμασκηνιάς είναι για πρώτη φορά επιλέξιμες σε Πρόσκληση της δράσης 10.1.08.

Γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της δράσης είναι ολόκληρη η ελληνική επικράτεια.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2020.

Περισσότερα

Πιο εύκολη αδειοδότηση των ΑΠΕ υπόσχεται η κυβέρνηση

Στην απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για τις ΑΠΕ θα προχωρήσει η κυβέρνηση με νομοσχέδιό μας που καταθέσει το Φεβρουάριο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Στην απλοποίηση και επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων για τις ΑΠΕ θα προχωρήσει η κυβέρνηση με νομοσχέδιό μας που καταθέσει το Φεβρουάριο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παρευρέθηκε στις ετήσιες εκδηλώσεις του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) και της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Κατά το χαιρετισμό του στις εκδηλώσεις, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τη στρατηγική του ΥΠΕΝ για τη βιώσιμη, πράσινη ανάπτυξη και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τονίζοντας ότι η εθνική ενεργειακή και κλιματική στρατηγική καθιστά προτεραιότητα την ταχεία διείσδυση των  ΑΠΕ.

Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε τους στόχους για το 2020:

1.«Στηρίζουμε την αναβάθμιση και ενίσχυση των δικτύων, σύμφωνα όσα έχουν ανακοινωθεί και γνωρίζετε πως υπάρχει σημαντική βελτίωση, μεταξύ άλλων σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες. Προκειμένου όμως να μπορείτε να κατασκευάσετε νέους σταθμούς σε όλη την επικράτεια, απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις για να διασυνδεθούν τα νέα πάρκα σε νέα ή κορεσμένα δίκτυα. Γι' αυτό  το λόγο: 

Περισσότερα

Έρχονται αλλαγές στη νομοθεσία για τους δασικούς χάρτες

Αυτή η Κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητά της την προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος της ιδιοκτησίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης στο 37ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). 

«Αυτή η Κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητά της την προστασία του θεμελιώδους δικαιώματος της ιδιοκτησίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης στο 37ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). 

Αναλύοντας τους άξονες πολιτικής του Υπουργείου για την ακίνητη περιουσία, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε ότι εντός του ερχόμενου Φεβρουαρίου θα έρθει προς παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο και προς ψήφιση τον Μάρτιο, σχετικό νομοσχέδιο για μεγάλο αριθμό περιβαλλοντικών θεμάτων που αφορούν - μεταξύ άλλων -  και στους δασικούς χάρτες.

Ο Υπουργός συνδύασε  μάλιστα το ζήτημα των δασικών χαρτών με τις χιλιάδες περιπτώσεις διεκδικήσεων του Δημοσίου από ιδιώτες, δίνοντας στοιχεία.  

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα προσπαθήσουμε ριζικά, σοβαρά και ουσιαστικά να αντιμετωπίσουμε και αυτό το θέμα που αφορά και στους  δασικούς χάρτες. Άλλωστε, για το  55% της χώρας έχουν υποβληθεί 170.000 αντιρρήσεις και την τελευταία 2ετία έως σήμερα, έχουν εξετασθεί οι 10.000. Εάν αφήσουμε τα πράγματα να εξελιχθούν ως έχουν, οι αντιρρήσεις επί των δασικών χαρτών θα ολοκληρωθούν σε 27 χρόνια! Ταυτόχρονα, προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία ότι ακόμη και αν γίνει δεκτές οι αντιρρήσεις των ιδιοκτητών, θα πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι αντιρρήσεις σε όλη την περιφέρεια όπου ανήκουν τα ακίνητά τους. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και θα αλλάξουν με νομοσχέδιο. Λέμε ναι στην πραγματική προστασία των δασών, όχι στους δογματισμούς και τη γραφειοκρατική στενοκεφαλιά. 

Περισσότερα

ΕΝΩ ΠΕΡΝΑΝΕ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕ (ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΚΤΛ)

Στα 65,66 μόρια η βάση για τα Σχέδια Βελτίωσης στη Θεσσαλία

* Σήμερα Δευτέρα οι λίστες των δικαιούχων και για τις δύο Δράσει 4.1.1 και 4.1.3

Στα 65,66 μόρια διαμορφώθηκε τελικά η ελάχιστη βαθμολογία (βάση) για τα Σχέδια Βελτίωσης στη Θεσσαλία (από 45 της πρόσκλησης) και συγκεκριμένα για τη Δράση 4.1.1: «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης», που αφορά τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και ως φαίνεται δεν ισχύει (για τη Θεσσαλία πάντα) το ότι περνάνε 2 στους 3 αλλά η σχέση γίνεται 2 στους 4 με 5.

Από την άλλη μεριά για τα Φωτοβολταϊκά και ειδικότερα τη Δράση 4.1.3: «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος», εγκρίνονται όλοι οι αιτούντες, που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, μιας και η ελάχιστη βαθμολογία παρέμεινε, όπως ήταν αρχικά στην πρόσκληση, δηλαδή 33 μόρια, με αποτέλεσμα να περνάνε όλοι (φυσικά -νομικά πρόσωπα καθώς και συλλογικά σχήματα), αφού το αιτούμενο ποσό είναι μικρότερο από τον προϋπολογισμό μετά και την υπερδέσμευση.

Στο μεταξύ, ο Πίνακας Αρχικής Κατάταξης (και για τις δύο Δράσεις), προ των ενστάσεων, θα αναρτηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 και μετά τις ενστάσεις θα υπάρξει η τελική κατάταξη.

Να σημειωθεί ότι η ΔΑΟΚ Θεσσαλίας ήταν έτοιμη από χθες Παρασκευή να ανακοινώσει τον πίνακα κατάταξης αλλά την τελευταία στιγμή της ήρθαν δυο Σχέδια από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και έτσι αναγκαστικά θα πρέπει να περαστούν στο σύστημα και κατόπιν να εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα, που να επισημανθεί, δεν θα αλλάξουν την ελάχιστη βαθμολογία των 65,66 μορίων.

Περισσότερα

Πάει για ρεκόρ η ελαικράμβη, προς διατήρηση το 40λεπτο

Την εκτίμηση ότι πανελλαδικά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα φτάσουν τα 180.000 στρέμματα, με αρκετές πιθανότητες, ακόμα και για τις 200.000, εξέφρασε ο κ. Ενεπέκογλου στην «ΥΧ». «Πρόκειται όντως για επίδοση κοντά στο υψηλό ιστορικό της καλλιέργειας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η εντύπωση που σχηματίζεται από το ρεπορτάζ μας είναι ότι όσο η τιμή των συμβολαίων από τις εταιρείες βιοντίζελ παραμένει στα 40 λεπτά, το δέλεαρ της δοκιμής για έναν παραγωγό είναι σημαντικό, κάτι που συνδυάζεται πολλές φορές με παράλληλη μείωση του καλλιεργούμενου σιταριού. «Προσωπικά, βάζω για πρώτη χρονιά δοκιμαστικά 60 στρέμματα», μας είπε ο κ. Τσιχήτας. Ο κ. Χατζησάββας από την Πτολεμαΐδα, αφού δοκίμασε πέρσι επιτυχώς την ελαιοκράμβη, φέτος έβαλε 200 στρέμματα.

Σχετικά με το φετινό συμβόλαιο για προϊόν που θα πάει για βιοκαύσιμο, ο ίδιος μας είπε: «Ακόμα δεν έχουμε κάνει συμβόλαιο, ωστόσο, ο έμπορος μας έχει πει ότι δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην τιμή του συμβολαίου». Για το ζήτημα τις τιμής, ο κ. Χαρμπής από τα Φάρσαλα μας είπε: «Σε ό,τι έχει να κάνει με τη διεθνή αγορά, μπορώ να σας πω ότι στη Ρουμανία, όπου καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις, η τιμή –που είναι και χρηματιστηριακή– αυτή την περίοδο βρίσκεται στα 42 λεπτά. Επομένως, δεν θεωρώ πιθανή μια πτώση στη χώρα μας». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κάποιες εταιρείες, όπως οι Agroinvest και Grinco έχουν ήδη ξεκινήσει τη σύναψη συμβολαίων με παραγωγούς, διατηρώντας την τιμή στα 40 λεπτά/κιλό.

Περισσότερα

Με ηλεκτρονικό τρόπο η εγγραφή αγροτών στο Μητρώο Ασφαλισμένων e-Ε.Φ.Κ.Α

Στον τρόπο εγγραφής αγροτών στο μητρώο ασφαλισμένων του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) αναφέρεται το νέο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα για την εγγραφή άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένου στο μητρώο ασφαλισμένων του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) και τη μεταβολή ατομικών στοιχείων υποβάλλεται, κατόπιν ταυτοποίησης, αίτηση με ηλεκτρονικό τρόπο στο δικτυακό τόπο του e-Ε.Φ.Κ.Α και αντλούνται τα απαραίτητα στοιχεία από το μητρώο του «ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ», με την επιφύλαξη εξαιρέσεων που προβλέπονται σε ειδικές ρυθμίσεις για αυτεπάγγελτη εγγραφή. 

Σε περίπτωση που τα αντλούμενα ατομικά στοιχεία δεν είναι επικαιροποιημένα απαιτείται διόρθωση τούτων στο πληροφοριακό σύστημα του «ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ». 

Για την εγγραφή ή μεταβολή ατομικών στοιχείων των έμμεσα ασφαλισμένων μελών απαιτείται υποβολή αίτησης με ηλεκτρονικό τρόπο. Η αίτηση υποβάλλεται από τον ένα γονέα και απαιτείται έγκριση με ηλεκτρονικό τρόπο από τον άλλο προκειμένου να οριστικοποιηθεί.

Περισσότερα