Προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης με τη Φόρμα 6

Αόριστες αναφορές της υφυπουργού Οικονοµικών Κατερίνας Παπανάτσιου για πληρωµή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο του 2015 µέσα στο χειµώνα και µια δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου για πίστωση της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης από τις 25 Οκτωβρίου ή µια-δυο µέρες µετά -όπως είπε- έβγαλε το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Λάρισας, παρά τις διαρροές για εξαγγελίες ακόµα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Κάτι περισσότερο σίγουρα περίµεναν οι αγρότες από την έλευση του κυβερνητικού επιτελείου στον θεσσαλικό κάµπο, σύµφωνα µάλιστα µε τα όσα είχαν αφήσει να βγουν προς τα έξω τα τοπικά βουλευτικά γραφεία.

Επί τοις ουσίας, τα βλέµµατα του αγροτικού κόσµου επιστρέφουν στην προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, η οποία τοποθετείται το αργότερο την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου. Μάλιστα ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας ερώτηση παραγωγών στο περιθώριο των θεµατικών ενοτήτων του συνεδρίου, µίλησε για έναρξη πληρωµών του 70% της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης για το έτος 2017 γύρω στις 25 του µήνα ή µια δυο µέρες αργότερα. 

Σηµειωτέον ότι µε απόφασή της η Κοµισιόν έδωσε το πράσινο φως στη χώρα µας προκειµένου να αυξήσει το επίπεδο της προκαταβολής στο 70% της βασικής ενίσχυσης, γεγονός που ανεβάζει το ποσό, σύµφωνα και µε τα πρώτα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ περί τα 800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η εν λόγω πληρωµή θα περιλαµβάνει και τις µεταβιβάσεις, καθώς έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό της η επεξεργασία των 65.000 αιτήσεων. «Έχουµε τελειώσει µε τους ελέγχους στο 95% των µεταβιβάσεων, θα µείνουν κάτι ελάχιστα για την εξόφληση» εξηγεί στην Agrenda ο αντιπρόεδρος του Οργανισµού Γιώργος Κέντρος.

 

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι όσοι είχαν ζήτηµα µε τη Φόρµα 6 θα περιλαµβάνονται στην πληρωµή της προκαταβολής, βάσει των εξαγγελιών του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου. Υπενθυµίζεται ότι οι θιγόµενοι παραγωγοί δεν θα λάβουν αναδροµικά τα ποσά που τους αντιστοιχούν για το 2015-2016, όπως έχει ήδη γνωστοποιήσει η Βάθη. Ωστόσο, σύµφωνα µε τη λύση που δόθηκε σε συνεργασία µε την ΕΕ, στους εν λόγω γεωργούς-ενοικιαστές στους οποίους χορηγήθηκαν δικαιώµατα το 2015 και η µοναδιαία αξία αυτών το 2017 υπολείπεται του περιφερειακού µέσου όρου, θα γίνει προσαύξηση της αξίας δικαιωµάτων έως τον περιφερειακό µέσο όρο του αποθέµατος του έτους 2017.

Υποµονή για το ∆εκέµβριο πρέπει να κάνουν όσοι έχουν αιτηθεί από το Εθνικό Απόθεµα 

Αντίθετα, για την εξόφληση του ∆εκεµβρίου πάνε και όσοι έχουν αιτηθεί δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε αυτή τη φάση ακόµα ελέγχει τα στοιχεία και δεν µπορεί να δώσει στοιχεία ούτε για τον αριθµό των παραγωγών ούτε για το ποσό που θα µοιραστούν. Ωστόσο, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ προηγούµενου φύλλου της εφηµερίδας Agrenda, ποσό περί τα 50 εκατ. ευρώ αναµένεται να µοιραστούν φέτος περίπου 45.000 νέοι και νεοεισερχόµενοι από το Εθνικό Απόθεµα, το οποίο θα αυξηθεί συν 2% µε τη µείωση όλων των δικαιωµάτων, µόνο για το 2017.

Να σηµειωθεί, τέλος, ότι εκτός πληρωµής θα µείνουν και όσοι δικαιούνται ποσό κάτω των 250 ευρώ συνολικά, αλλά και όσοι έχουν αιτηθεί δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα, οι οποίοι είναι υποχρεωµένοι να περιµένουν την εξόφληση του ∆εκεµβρίου.  

Κατά τα λοιπά µε καλή ροή, ανά δύο µέρες περίπου συνεχίζονται οι πιστώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ για εκκρεµότητες από παλιά προγράµµατα και µέτρα της αγοράς, µε στόχο του Οργανισµού να κλείσουν «οι τρύπες» για τις ανειληµµένες υποχρεώσεις του προηγούµενου ΠΑΑ ει δυνατόν και ως το τέλος του έτους.  

Αρχές Νοεµβρίου η πληρωµή του 70% της προκαταβολής της α’ πρόσκλησης Βιολογικών

Για τις αρχές Νοεµβρίου, αφού «ξεµπερδέψουν» µε την πληρωµή της ενιαίας ενίσχυσης τοποθετούν οι αρµόδιοι των πληρωµών την πίστωση της προκαταβολής του 70% όσων εντάχθηκαν στην πρώτη πρόσκληση του Μέτρου 11 της Βιολογικής Γεωργίας.

Σύµφωνα µε τη λίστα που έχει εκδώσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία περιλαµβάνονται τα ονόµατα των παραγωγών και τα ποσά που δικαιούνται, οι δικαιούχοι είναι 11.337 άτοµα µόνο φυτικής παραγωγής σε ζώνη Natura. Μάλιστα προκύπτει ότι οι νεοεισερχόµενοι στον κλάδο µοιράζονται µέσα στην πενταετία 75 εκατ. ευρώ και οι «παλιοί» 147 εκατ. ευρώ.

πηγή: http://www.agronews.gr