Καμπανάκι ΟΠΕΚΕΠΕ για έγκαιρη υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ με αφορμή και τους δασικούς χάρτες

Να μην περιμένουν την τελευταία στιγμή για να υποβάλουν τη δήλωση Ενιαίας Ενίσχυσης, καλεί για άλλη μία φορά τους παραγωγούς ο ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να διασφαλίσουν τις κοινοτικές τους ενισχύσεις. Η ανάγκη για έγκαιρη υποβολή δηλώσεων σχετίζεται και με τον έλεγχο των αγροτεμαχίων που εμπλέκονται χωρικά σε περιπτώσεις Δασικών Χαρτών, στην περίπτωση που κάποιοι παραγωγοί δεν έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες.

Κι αυτό γιατί, οι δασικοί χάρτες της Α’ Ανάρτησης κυρώθηκαν και έχουν ήδη ενσωματωθεί στο Χαρτογραφικό Υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα ληφθούν υπόψη στους διασταυρωτικούς ελέγχους για τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που διέρρευσε, «στο σύνολο των κατηγοριών των κυρωμένων Δασικών Χαρτών, εμπεριέχονται και οι κατηγορίες ΔΑ και ΧΑ. Οι εκτάσεις τους είναι περίπου 52.500 ha και εμπίπτουν σε επιλέξιμη γεωργική γη σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (ΣΑΑ) και από τα οποία τα 35.300 ha περίπου είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ από παραγωγούς, ενώ 17.200 ha περίπου είναι μη δηλωμένα».

Ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργο Αποστολάκη, εξήγησε ότι υπάρχει επαρκές χρονικο περιθώριο για όσους παραγωγούς έχουν πρόβλημα, προκειμένουν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. «Οι Χάρτες που έχουν κυρωθεί, έχουν περάσει στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ» σημειώνει ο κ. Αποστολάκης. Και προσθέτει: «Αυτό σημαίνει ότι όταν ο παραγωγός μπει, για να κάνει τη δήλωση του ΟΣΔΕ, θα δει ότι αυτή η έκταση είναι μη επιλέξιμη. Άρα όταν το μάθει, θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες κινήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα (Δευτέρα 16 Απριλίου) πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των εμπλεκομενων υπηρεσιακών παραγόντων στο υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να εξεταστεί το θέμα. Μάλιστα, αναμένεται πολύ σύντομα τα αρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος να έρθουν σε επαφή με δήμους και Περιφέρειες, ώστε να συμβάλουν και οι τελευταίοι σε τοπικό επίπεδο στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραγωγοί οφείλουν να:

Ελέγξουν εάν τα προς δήλωση αγροτεμάχια τους για την καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων έτους 2018, εμπλέκονται χωρικά σε περιπτώσεις Δασικών Χαρτών.

Για τα αγροτεμάχια που εμπλέκονται, πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ανάλογα με την κατηγορία του Δασικού Χάρτη που εντάσσονται, πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων.

Εφιστάται η προσοχή στους ιδιοκτήτες, ότι τα στοιχεία που διατηρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ σχετίζονται με τη Δήλωση Ε.Α.Ε. (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης), και την αναλυτική πληροφορία δύναται να τη λάβουν και από τους ενοικιαστές, οι οποίοι οφείλουν να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες, αν εμπλέκονται τα αγροτεμάχιά τους στους αναρτημένους Δασικούς χάρτες.

 

Πηγή:  http://www.ypaithros.gr