Δεν ευνόησε ο καιρός τις αποδόσεις σκληρού σιταριού και κριθαριού στην Ιταλία φέτος, σε αντίθεση με την Ελλάδα, λέει η Κομισιόν

Τα προβλήματα στην παραγωγή σιτηρών στην Ιταλία λόγω δυσμενών για τις καλλιέργειες καιρικών συνθηκών, επιβεβαιώνει η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, σχετικά με τις εκτιμήσεις αποδόσεων των αροτραίων καλλιεργειών μέχρι τα τέλη Μαΐου 2018, με βάση τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις χώρες της ΕΕ. 

Συγκεκριμένα, στη Νότια Ιταλία, ύστερα από μια ιδιαίτερα ευνοϊκή για τα σιτηρά άνοιξη, το σκληρό σιτάρι και το κριθάρι επηρεάστηκαν αρνητικά τον Μάιο από τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας στην Απουλία και από την έλλειψη επαρκούς υγρασίας στο έδαφος στη Σικελία. Το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι οδήγησε σε μείωση των στρεμματικών αποδόσεων στο σκληρό σιτάρι και το κριθάρι στη Νότια Ιταλία.

Στη Βόρεια και Κεντρική Ιταλία, ο καιρός ήταν επίσης ευνοϊκός για τα σιτηρά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά ο Μάιος έφερε σφοδρές βροχοπτώσεις. Επιπλέον, αυξήθηκαν οι προσβολές από εχθρούς και ασθένειες, ενώ στην Κεντρική Ιταλία η μειωμένη ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια του γεμίσματος των σπόρων είναι πιθανόν να έχει μειώσει ελαφρώς το βάρος των σπόρων.

Βέβαια, γενικότερα στη Ευρώπη η φετινή άνοιξη με τις υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στις βόρειες και ανατολικές χώρες και με τις βροχές στα νότια επηρέασε αρνητικά τα σιτηρά. Η μόνη χώρα στην οποία οι στρεμματικές αποδόσεις εκτιμώνται ιδιαίτερα αυξημένες είναι η Ισπανία.

Όσον αφορά την Ελλάδα, σύμφωνα με την Κομισιόν, καλές είναι οι εκτιμήσεις για τις φετινές αποδόσεις στα σιτηρά, καθώς οι βροχές του Μαΐου βοήθησαν στην ικανοποίηση των αναγκών των φυτών για νερό, που είχαν αυξηθεί εξαιτίας των υψηλότερων για τα δεδομένα του μήνα θερμοκρασιών. Στις βόρειες και κεντρικές περιοχές, επικράτησαν ευνοϊκές συνθήκες για το γέμισμα του σπόρου στα σιτηρά και η συγκομιδή ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ειδικά για τις πρώιμες ποικιλίες.

πηγή: http://www.agrotypos.gr