Λευκός καπνός στη συνάντηση για τον τιμοκατάλογο τρακτέρ

Προς επίλυση οδεύει, όπως όλα δείχνουν, η μεγάλη… παρεξήγηση που ανέκυψε το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στις διαχειριστικές αρχές και τους εισαγωγείς αγροτικών μηχανημάτων, με αφορμή τον τιμοκατάλογο των τρακτέρ που δημοσιοποιήθηκε και βάσει του οποίου θα έπρεπε να υπολογίζεται η επιλέξιμη δαπάνη των δικαιούχων επιδότησης από τα Σχέδια Βελτίωσης.

Οι πληροφορίες θέλουν την παρέμβαση, αυτή τη φορά, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρου Αραχωβίτη ο οποίος παρέστη ο ίδιος στη συνάντηση να καθίσταται καταλυτική και να οδηγεί σε επίλυση του «σταυρόλεξου» που άνοιξε πριν από ένα μήνα περίπου η ξαφνική δημοσιοποίηση του τιμοκαταλόγου Τσιατούρα. Οι λεπτομέρειες γύρω από τη λύση η οποία προωθείται θα οριστικοποιηθούν αμέσως μετά το Πάσχα, ωστόσο, όλα δείχνουν ότι η βάση επί της οποίας θα κινηθούν το επόμενο διάστημα όλες οι πλευρές θα εξασφαλίζει την λειτουργία της ελεύθερης αγοράς και δεν θα επιφέρει δραματικές αλλαγές στο ισχύον εξ αρχής πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης. 

Η ανακοίνωση του ΣΕΑΜ μετά την συνάντηση

Πραγματοποιήθηκε χθες (22/4/2019) συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ, του Προεδρείου του ΣΕΑΜ με τον Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη, με θέμα την επίλυση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την δημοσιοποίηση από πλευράς της Διαχειριστικής Αρχής, καταλόγου με ανώτατες επιλέξιμες τιμές ελκυστήρων για τα Σχέδια Βελτίωσης. Στην συνάντηση ήταν παρών και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κασίμης καθώς και στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής.

Ο Υπουργός έδειξε να κατανοεί πλήρως τα προβλήματα που δημιούργησε η ύπαρξη του τιμοκαταλόγου και υποσχέθηκε να δώσει λύση, ενώ τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και τα υπόλοιπα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής επέδειξαν διάθεση να συνεργαστούν για την επίλυση του προβλήματος. Η οριστική διευθέτηση του θέματος θα γίνει αμέσως μετά το Πάσχα, με στόχο να προχωρήσουν οι αξιολογήσεις με γρήγορους ρυθμούς. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα, και οι δυο πλευρές συμφώνησαν ότι η κατανομή των επιδοτήσεων θα πρέπει να γίνει με απόλυτα διαφανή τρόπο και με βάση τις πραγματικές αξίες των επενδύσεων. Ο ΣΕΑΜ δεσμεύτηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα συνεργαστεί με την Διαχειριστική Αρχή, προς αυτή τη κατεύθυνση.

Επ’ ευκαιρία της συνάντησης ο Γενικός Γραμματέας κ. Κασίμης ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΣΕΑΜ ότι εξελίσσονται πολύ θετικά, τόσο το θέμα της αύξησης του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης, όσο και των χρηματοδοτικών εργαλείων που θα στηρίξουν την υλοποίηση των επενδύσεων.  

πηγή: www.agronews.gr