Ανοδική αντίδραση στο πετρέλαιο που ξεκολλά από το χαμηλό 18ετίας

Ισχυρή ανοδική αντίδραση κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου στη συνεδρίαση της Πέμπτης 19 Μαρτίου, έπειτα από το χαμηλό 18 ετών, που σημείωσε την Τετάρτη η τιμή του αμερικανικού αργού.

Οι επενδυτές λαμβάνουν ώθηση από την τόνωση, που προσφέρουν οι κεντρικές τράπεζες στην παγκόσμια οικονομία, στο πλαίσιο αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών από την πανδημία του κορονοϊού. Μεταξύ των τελευταίων κινήσεων των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Η εξέλιξη αυτή οδηγεί τις τιμές του πετρελαίου στα κέρδη, καθώς το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 12,05% και ανέρχεται στα 23,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ καταγράφει άνοδο 6,03% στα 26,38 δολάρια το βαρέλι.

Παρά την εξέλιξη αυτή, το αργό δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, με βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες επιδράσεις στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων.

Η διασπορά του κορωνοϊού μαζί με την πτώση της τιμής του πετρελαίου στα χαμηλά επίπεδα του 2003, συμπίεσαν τις χρηματιστηριακές αγορές αγροτικών εμπορευμάτων την περασμένη εβδομάδα, αφήνοντας παραγωγούς και αναλυτές μπερδεμένους ως προς το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια. 

Ξεκινώντας από τα θετικά, μια τέτοια μείωση στην τιμή του πετρελαίου, που είναι ζήτημα χρόνου να φτάσει και στα πρατήρια καυσίμων, αναμένεται ότι θα ρίξει το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα. Εκτός της τιμής του αγροτικού πετρελαίου, που δεν μπορεί παρά να μειωθεί, το κόστος των εισροών φαίνεται ότι είναι και αυτό συνδεδεμένο με την τιμή του πετρελαίου, ενώ έχει παρατηρηθεί πως όποτε μειώνεται η τιμή του αργού, ακολουθεί μείωση και για τα λιπάσματα.

Στο κομμάτι της αγοράς τώρα, ενώ έκθεση του USDA παρουσιάζει σε πολύ καλό επίπεδο τα θεμελιώδη σε παγκόσμιο επίπεδο για βασικές καλλιέργειες όπως τα σιτηρά και το καλαμπόκι, οι προσεγγίσεις ποικίλουν και είναι αντιφατικές.

Βραχυπρόθεσμα, οι αλυσίδες εφοδιασμού δοκιμάζονται από την αυξημένη ζήτηση για τρόφιμα στη λιανική, όμως επίσης βραχυπρόθεσμα η εκκένωση της αγοράς μαζικής εστίασης λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του ιού έχει δημιουργήσει προβλήματα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

πηγή: https://www.agronews.gr/