Το σύστημα δέχεται κανονικά στις δηλώσεις ΟΣΔΕ τα δασικά, αλλά μετά απαιτείται αποχαρακτηρισμός για να πληρωθεί με σιγουριά το τσεκ

Χωρίς κανένα προβλήμα μπορούν να δηλώνουν στο ΟΣΔΕ οι παραγωγοί τυχόν εκτάσεις που φαίνονται δασικές, παρά το γεγονός ότι κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ωστόσο, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι πυλών ΟΣΔΕ, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, «πρέπει μετέπειτα να προχωρήσουν σε αποχαρακτηρισμό, δηλαδή να τις εξαγοράσουν ή να πάρουν έγκριση επέμβασης, όπως προβλέπει η νομοθεσία, για να είναι σίγουροι πως θα πληρωθούν τα δικαιώματα (ενιαία ενίσχυση 2018), τον ερχόμενο Φθινόπωρο».

Πέρσι, την αντίστοιχη χρονική περίοδο υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, οι χάρτες αυτοί δεν είχαν κυρωθεί, ενώ δεν είχαν λήξει και οι σχετικές προθεσμίες για τις ενστάσεις, με αποτέλεσμα, τυχόν δασικές εκτάσεις που δηλώθηκαν από τους παραγωγούς, να μην «χτυπήσουν» στο σύστημα και οι επιδοτήσεις να καταβληθούν κανονικά.

Φέτος όμως φαίνεται πως τα πράγματα αλλάζουν, καθώς οι χάρτες κυρώθηκαν και υπάρχει περίπτωση, αν δηλωθούν στο ΟΣΔΕ χωράφια, ενώ είναι δασικά, να υπάρξει περικοπή ενισχύσεων.

Για το ζήτημα παρενέβη και ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιώργος Αποστολάκης, προειδοποιώντας δήμους και περιφέρειες, αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς, για τον κίνδυνο.

Το θέμα πάντως που απασχολεί τους ούτως ή άλλως στριμωγμένους οικονομικά παραγωγούς είναι, αν όντως υπάρχει κίνδυνος περικοπής ενισχύσεων ή αν οι προειδοποιήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ γίνονται για να τρέξουν οι παραγωγοί να υποβάλλουν ενστάσεις, προς τόνωση των κρατικών εσόδων.

Ειδικότερα τώρα όπως κάνει γνωστό ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ενημερωτικό του σημείωμα «52.500 ha εμπίπτουν σε επιλέξιμη γεωργική γη σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (ΣΑΑ) και από τα οποία τα 35.300 ha περίπου είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ από παραγωγούς, ενώ 17.200 ha περίπου είναι μη δηλωμένα.

Για το σύνολο των 52.500 ha, που ενώ αφορούν επιλέξιμη γεωργική γη και θα αναμένονταν η έγερση αντιρρήσεων, μπροστά στον κίνδυνο για την απώλεια επιδοτήσεων, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εκ μέρους των ιδιοκτητών τους. Πιθανοί ιδιοκτήτες των εν λόγω εκτάσεων μπορεί είναι ιδιώτες, Δήμοι, Περιφέρειες, Δημόσιοι φορείς».

Ακόμη στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ που στόχο έχει την ενημέρωση ιδιωτών, Δήμων, Περιφερειών, Δημόσιων φορέων, τονίζεται ότι: «για συγκεκριμένες περιπτώσεις, παραμένει για τους ιδιοκτήτες η δυνατότητα τακτοποίησης σύμφωνα με τις διατάξεις περί εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης.

Από αυτές τις εκτάσεις, κατηγορίας ΔΑ και ΧΑ, για το ΟΣΔΕ είναι δηλούμενες από παραγωγούς ... και παράλληλα αποτελούν για το χαρτογραφικό υπόβαθρο του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων επιλέξιμη γεωργική γη βάσει των κοινοτικών κανονισμών λήψης ενισχύσεων. Για τις περιπτώσεις αυτές μπορεί να εξεταστεί η δυνατότητα τακτοποίησης από τους Δήμους ή Περιφέρειες της επικράτειας».

πηγή: http://www.agrotypos.gr/mobile.asp?mod=articles&id=108739