Image article

Άνοιξε το σύστημα για τους Νέους Αγρότες, αιτήσεις μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου

16/12/2024

Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου άνοιξε τελικά η πλατφόρμα αιτήσεων για τη διεκδίκηση του πριμ 30.000-44.000 ευρώ στο Μέτρο Νέων Αγροτών, με τη νέα ημερομηνία λήξης των αιτήσεων να ορίζεται στις 5 Φεβρουαρίου 2025.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του προϊστάμενου της Μονάδας Επενδύσεων της ΕΥΕ ΠΑΑ, Θύμιου Τσιατούρα, τις πρώτες λίγες ημέρες δεν θα επιτρέπεται η οριστικοποίηση των αιτήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα που πάντα παρουσιάζονται στα πληροφορικά συστήματα στην αρχή της λειτουργίας τους. Ωστόσο, προκειμένου να μην χαθεί η επιλεξιμότητα για τους υποψήφιους που έχουν γεννηθεί εντός του 1984, και οι οποίοι πρέπει να υποβάλλουν αίτηση έως τις 31.12.2024, καλό είναι να ξεκινήσετε άμεσα την συμπλήρωση των αιτήσεων που τους αφορούν ώστε να μπορέσετε να τις υποβάλλετε όταν θα δοθεί η σχετική δυνατότητα.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι βασικές πτυχές του Μέτρου βάσει του θεσµικού πλαισίου:

∆ικαιούχοι-φυσικά πρόσωπα

Για να είναι ένα φυσικό πρόσωπο επιλέξιµο θα πρέπει να:

Μην έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους.
Μην έχουν ασκήσει γεωργική επαγγελµατική δραστηριότητα τουλάχιστον κατά τα τελευταία 5 έτη πριν την ηµεροµηνία πρώτης εγκατάστασης.
∆ιαθέτουν επαρκή επαγγελµατικά προσόντα ή αναλαµβάνουν τη δέσµευση να τα αποκτήσουν µέσω της παρέµβασης Π3-78.1 . Εκπαίδευση-κατάρτιση γεωργών-δασοκόµων του ΣΣ ΚΑΠ εντός 36 µηνών από την ηµεροµηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισής τους.
Είναι µόνιµοι κάτοικοι των περιοχών εφαρµογής της παρέµβασης.
Είναι αρχηγοί των γεωργικών εκµεταλλεύσεων και έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά κατά το δεκαοκτάµηνο που προηγείται της ηµεροµηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.
Είναι εγγεγραµµένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελµατίες αγρότες νεοεισερχόµενοι στη γεωργία.
Τυπική απόδοση ένταξης εκµετάλλευσης

Η γεωργική εκµετάλλευση πρέπει να έχει ελάχιστο µέγεθος παραγωγικής δυναµικότητας (εκφρασµένη ως τυπική απόδοση) µεγαλύτερο ή ίσο των:

12.000 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα, την Κρήτη και την Εύβοια. Από αυτά, τουλάχιστον τα 10.000 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, µελισσοσµήνη και µεταξοσκώληκες.
10.000 ευρώ για τα νησιά µε πληθυσµό µεγαλύτερο των 3.100 κατοίκων πλην Κρήτης και Εύβοιας. Από αυτά τουλάχιστον 8.300 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, µελισσοσµήνη και µεταξοσκώληκες.
8.000 για τα νησιά µε πληθυσµό µικρότερο ή ίσο των 3.100 κατοίκων. Από αυτά τουλάχιστον 6.700 ευρώ πρέπει να προέρχονται, αθροιστικά, από παραγωγικές φυτείες, ετήσιες καλλιέργειες, εκτροφές, µελισσοσµήνη και µεταξοσκώληκες.
∆ιαθέτουν τουλάχιστον 103 κυψέλες σε ηπειρωτική Ελλάδα, Κρήτη, Εύβοια ή 74 στα µικρά νησιά ή 92 για τα υπόλοιπα νησιά της χώρας.
Η κλίµακα της ενίσχυσης έως 44.000 ευρώ

Ως ποσό στήριξης ορίζονται τα 30.000 ευρώ. Το ποσό αυτό µπορεί να προσαυξάνεται, αθροιστικά, µέχρι και 14.000 ευρώ ως εξής:

1) Προσαύξηση κατά 2.500 ευρώ, εφόσον η περιοχή µόνιµης κατοικίας των αρχηγών των εκµεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή περιοχές που αντιµετωπίζουν φυσικούς περιορισµούς εκτός των ορεινών ή περιοχές που επηρεάζονται από ειδικά µειονεκτήµατα και σε περιφερειακές ενότητες µε πληθυσµιακή πυκνότητα µικρότερη ή ίση των 35 κατοίκων ανά τετραγωνικό χιλιόµετρο ή

1.1) προσαύξηση κατά 4.000 ευρώ εφόσον η περιοχή µόνιµης κατοικίας των αρχηγών των εκµεταλλεύσεων βρίσκεται σε νησιά µε πληθυσµό έως 3.100 κατοίκους.

Προσαύξηση κατά 10.000 ευρώ, εφόσον η κατεύθυνση της γεωργικής εκµετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηµατικού σχεδίου είναι η πτηνοκτηνοτροφική.
Δεσμευτική η παραμονή για 7 εώς 8 χρόνια

Οι δεσµεύσεις χωρίζονται σε δύο περιόδους. Η πρώτη αφορά τη διάρκεια του επιχειρηµατικού σχεδίου, δηλαδή 3-4 έτη και η δεύτερη προσδιορίζεται µετά το τέλος του επιχειρηµατικού σχεδίου, δηλαδή 4 ακόµη έτη. Οι βασικές δεσµεύσεις που πρέπει να τηρούν οι παραγωγοί κατά την πρώτη περίοδο, δηλαδή κατά την διάρκεια του επιχειρηµατικού σχεδίου, είναι:

Να αυξήσει την τυπική απόδοση της εκµετάλλευσής του κατά τουλάχιστον 20% και οπωσδήποτε άνω των 16.000 ευρώ στην Ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια του επιχειρηµατικού σχεδίου να διατηρεί την Τυπική Απόδοση της εκµετάλλευσής του τουλάχιστον ίση µε την Τυπική Απόδοση της εισόδου.

Να υπαχθεί στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ εντός δύο ετών από την ένταξή του.

Από το δεύτερο έτος υλοποίησης του επιχειρηµατικού του σχεδίου:

α) να πραγµατοποιήσει κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3), που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες σε επίπεδο τουλάχιστον ίσο µε 50% της τυπικής απόδοσης εισόδου στο µέτρο και,

β) κατά την υποβολή της τελικής δόσης, να έχει υποβάλλει τουλάχιστον δύο φορολογικές δηλώσεις που να αφορούν τα έτη του επιχειρηµατικού σχεδίου µε την πιο πρόσφατη από αυτές να εµφανίζει κύκλο εργασιών (πωλήσεις βάσει Ε3), που να προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες τουλάχιστον ίσο προς 60% της τυπικής απόδοσης εισόδου στην παρέµβαση .

Να αποκτήσει την ιδιότητα του επαγγελµατία αγρότη εντός 2 ετών από την πρώτη εγκατάσταση και να τη διατηρήσει. Επαγγελµατίας αγρότης είναι ο κάτοχος εκµετάλλευσης (υποβολή ΟΣ∆Ε κάθε χρόνο), ο οποίος αφιερώνει τουλάχιστον το 30% του χρόνου εργασίας στη γεωργία και τουλάχιστον το 50% των δηλωµένων εισοδηµάτων του προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες.
Για πτηνοκτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις, όπου απαιτείται, ο δικαιούχος να αποκτήσει την αδειοδότηση που απαιτείται για τη νόµιµη λειτουργία της σταβλικής εγκατάστασης το αργότερο κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους υλοποίησης του επιχειρηµατικού του σχεδίου.
Να λάβει συµβουλές από πιστοποιηµένο πάροχο.
Να διατηρήσει τη βαθµολογία του εντός συγκεκριµένων ορίων. Σε κάθε περίπτωση, η βαθµολογία η οποία επιτεύχθηκε µετά την αξιολόγηση του δικαιούχου και την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενδικοφανών προσφυγών και πριν την προσκόµιση των επιπλέον δικαιολογητικών, από τους εν δυνάµει δικαιούχους, να µην µειωθεί περισσότερο από 15 βαθµούς.
∆εσµεύσεις για 4 έτη µετά την ολοκλήρωση του επιχειρηµατικού σχεδίου

∆ιατήρηση της ιδιότητας του επαγγελµατία αγρότη.
Παραµονή στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
Υποβολή ΟΣ∆Ε κάθε χρόνο.
Τυπική Απόδοση εκµετάλλευσης όχι κάτω από 16.000 ευρώ στην Ηπειρωτική Χώρα και Κρήτη, 14.000 ευρώ στα νησιά και 10.700 ευρώ σε µικρά νησιά.
Οι δηλώσεις Ε3 που υποβάλλονται κατ’ έτος εµφανίζουν κύκλο εργασιών για το προηγούµενο έτος ο οποίος υπερβαίνει το 60% της τυπικής απόδοσης εισόδου
Μετά την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου ο δικαιούχος δύναται να αλλάξει την Περιφέρεια του τόπου µόνιµης κατοικίας του.

 

Πηγή Agronews.gr

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα