Image article

Αλλαγές στις ενισχύσεις γεωργών νεαρής ηλικίας

12/08/2024

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ), η οποία τροποποιεί την εφαρμογή της εισοδηματικής στήριξης, της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης και της συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης για νεαρούς αγρότες, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2021/2115 και το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2023-2027.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου, οι μέσες αξίες των δικαιωμάτων που θα ισχύουν έως το τέλος του 2026 εκτιμώνται ως εξής: για τις αροτραίες καλλιέργειες 230,85€ ανά εκτάριο, για τις μόνιμες καλλιέργειες 282,71€ ανά εκτάριο και για τους βοσκότοπους 160,52€ ανά εκτάριο.

Για να αποφευχθεί η απώλεια χρηματοδότησης λόγω υπο-απορρόφησης άλλων παρεμβάσεων, όπως τα οικολογικά προγράμματα, προβλέπεται διακύμανση κατά ±25% της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων για τα πρώτα δύο χρόνια.

Τα αποθέματα δικαιωμάτων θα χρησιμοποιούνται προτεραιότητα για τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης σε:

Νεαρούς αγρότες που δημιουργούν για πρώτη φορά νέα γεωργική εκμετάλλευση, εφόσον έχουν αιτηθεί δικαιώματα ενίσχυσης από το απόθεμα μέσω της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (ΕΑΕ) έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η αξία των νέων δικαιωμάτων θα είναι ίση με τη μέση αξία των δικαιωμάτων στην αντίστοιχη αγρονομική περιφέρεια κατά το έτος χορήγησης.

Νεοεισερχόμενους γεωργούς, εφόσον έχουν αιτηθεί δικαιώματα ενίσχυσης από το απόθεμα μέσω της ΕΑΕ έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η αξία των νέων δικαιωμάτων θα είναι ίση με τη μέση αξία των δικαιωμάτων στην αντίστοιχη αγρονομική περιφέρεια κατά το έτος χορήγησης.

Κτηνοτρόφους που κατείχαν ειδικά δικαιώματα έως το 2022 για βόειο και αιγοπρόβειο κρέας. Θα μπορούν να αποκτήσουν δικαιώματα ενίσχυσης στην περιφέρεια των βοσκοτόπων, εφόσον:

Έχουν αιτηθεί δικαιώματα ενίσχυσης από το απόθεμα μέσω της ΕΑΕ έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Κατέχουν ή νοικιάζουν ιδιωτικές επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων ή τους έχουν παραχωρηθεί επιλέξιμες δημόσιες εκτάσεις βοσκοτόπων αντίστοιχες με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου που κατέχουν.

Σε περίπτωση που το απόθεμα δεν επαρκεί για τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης στη συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων, θα εφαρμόζεται γραμμική μείωση της αξίας των δικαιωμάτων στην περιφέρεια των βοσκοτόπων, με την προϋπόθεση ότι η νέα αξία θα κυμαίνεται μεταξύ -15% και +15% της μέσης αξίας της περιφέρειας των βοσκοτόπων, όπως ορίζεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ. Η αξία των νέων δικαιωμάτων θα είναι ίση με τη μέση μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων στην περιφέρεια των βοσκοτόπων κατά το έτος χορήγησης, μετά την προαναφερόμενη αύξηση του αποθέματος.

Πηγη:Agronewsbomb.gr

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα