ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ 3908/2011
Επενδυτικές Δραστηριότητες & Κίνητρα
Τα επενδυτικά έργα που προβλέπονται από το Νόμο, μπορούν να λάβουν τα εξής κίνητρα:
– Φορολογική απαλλαγή (απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών). Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και της αξίας του καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού που αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση και συνιστά ισόποσο αφορολόγητο αποθεματικό.
– Επιχορήγηση για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών.
– Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης για την κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (διάρκειας έως και 7 έτη) με σκοπό την απόκτηση καινούριου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης αυτών που εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις.
- Ο επενδυτικός νόμος προβλέπει κίνητρα για την ίδρυση, επέκταση ή εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον:
– Πρωτογενής τομέας (γεωργία, μεταλλεύματα)
– Δευτερογενής τομέας – Μεταποίηση
– Τριτογενής τομέας (Τουρισμός/ Υπηρεσίες)
– Οι τομείς χάλυβα, συνθετικών ινών, άνθρακα, ναυπήγησης,
– Σχέδια δημοσίων επιχειρήσεων, οργανισμών & επιχειρήσεων με τη μορφή κοινωνίας,
– Φωτοβολταϊκά & Κλάδος κατασκευών και εμπορίου (χονδρικό, λιανικό)
– Υπηρεσίες (λ.χ. εστίασης, διαφήμισης). ΚΑΔ 60, 64-66, 68-71, 73, 75, 77- 81, 84-86, 88, 90, 92-94, 96-99.
– Τουρισμός: Ίδρυση – επέκταση μονάδων κατηγορίας μικρότερης των 3*, εκσυγχρονισμός πριν παρέλθει 6 ετία από την έναρξη λειτουργίας ή έκδοση απόφασης ολοκλήρωσης επένδυσης, μονάδες που κατατάσσονται με το σύστημα των κλειδιών (λ.χ. ενοικιαζόμενα δωμάτια)
Γενικά επενδυτικά σχέδια – Καθεστώς ενισχύσεων
Α. Γενικής Επιχειρηματικότητας: Αφορά σχέδια που δεν εντάσσονται σε άλλη κατηγορία του Νόμου.
– Καθεστώς Ενισχύσεων: Φορολογική απαλλαγή βάσει των ορίων που καθορίζονται βάσει Ζώνης και Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων
Β. Τεχνολογικής Ανάπτυξης: Περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια τεχνολογικού εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων με τη χρησιμοποίηση τεχνολογικών και οργανωτικών καινοτομιών, όπως συστήματα διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποίηση, τεχνολογία εξοικονόμησης ενέργειας, έργα και προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης και αξιοποίηση εξειδικευμένου επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού.
– Καθεστώς Ενισχύσεων: Επιχορήγηση ή και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις σε ποσοστό 80% και για τις νέες επιχειρήσεις σε ποσοστό 90% των ορίων που καθορίζονται βάσει Ζώνης και Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.
Γ. Περιφερειακής Συνοχής: Περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια σε παραγωγικές δραστηριότητες που αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, αντιμετωπίζουν τοπικές ανάγκες και περιφερειακά προβλήματα με περιβαλλοντικά βιώσιμες τεχνολογικές εφαρμογές, εισάγουν τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης υδάτινων πόρων και συμβάλλουν στη φιλική προς το περιβάλλον ανασυγκρότηση, ανάπλαση και ανάπτυξη περιοχών οικονομικής δραστηριότητας.
– Καθεστώς ενισχύσεων: Επιχορήγηση ή και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις σε ποσοστό 70% και για τις νέες επιχειρήσεις σε ποσοστό 80% των ορίων που καθορίζονται βάσει Ζώνης και Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.
Σημείωση: Κάθε έτος καθορίζονται τα είδη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που εντάσσονται στις κατηγορίες Β & Γ, καθώς και η κατανομή των ενισχύσεων.
Προϋπολογισμός Έργων – Δαπάνες & Επιλεξιμότητα δαπανών
- Η κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισμός κτηριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. 60% και μέχρι 70% του προϋπολογισμού για τις ΜΜΕ.
- Η αγορά πάγιων στοιχείων ενεργητικού που συνδέονται άμεσα με μία παραγωγική μονάδα, εφόσον: η μονάδα αυτή έχει παύσει τη λειτουργία της, αποκτάται από ανεξάρτητο επενδυτή, η σχετική συναλλαγή πραγματοποιείται υπό τους συνήθεις όρους της αγοράς, αφαιρούνται ενισχύσεις που έχουν ήδη χορηγηθεί πριν την αγορά.
- Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.
- Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού του οποίου αποκτάται η χρήση.
- Άυλα περιουσιακά στοιχεία: Δαπάνες συστημάτων διασφάλισης και ελέγχου ποιότητας, πιστοποιήσεις, προμήθεια και εγκατάσταση λογισμικού και συστήματος οργάνωσης της επιχείρησης, δαπάνες για τη μεταφορά τεχνολογίας μέσω της αγοράς δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, αδειών εκμετάλλευσης, μελέτες – αμοιβές συμβούλων.
Για επενδυτικά σχέδια άνω των 300.000 ευρώ, η επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί με τη μορφή εμπορικής εταιρείας (όχι ατομική) ή συνεταιρισμού.
Δικαιολογητικά
• Οικονομικοτεχνική Μελέτη
• Γενικά Δικαιολογητικά (Νομιμοποιητικά στοιχεία, οικονομικά στοιχεία, τεκμηρίωση της δυνατότητας κάλυψης της ίδιας συμμετοχής κλπ.). Με τροπολογία έχει ανασταλεί η απαίτηση για προσκόμιση έγκρισης δανείου από Τράπεζα.
• Ειδικά Δικαιολογητικά ανάλογα με την επένδυση (οι κατά περίπτωση άδειες/ εγκρίσεις έναρξης δραστηριότητας/ περιβαλλοντικών όρων κλπ.). Προϋποθέσεις Αξιολόγησης
• Δυνατότητα διάθεσης ιδίας συμμετοχής
• Φερεγγυότητα: Ύπαρξη φορολογικής – ασφαλιστικής ενημερότητας & Πιστοποιητικών (μη πτώχευσης, αναγκαστικής διαχείρισης)
Κριτήρια αξιολόγησης
• Κριτήρια Αξιολόγησης του Επενδυτικού Φορέα
– Χαρακτηριστικά του φορέα (Νομική μορφή – αριθμός απασχολούμενων).
– Εμπειρία των μετόχων και της διοίκησης (Συμμετοχή των μετόχων και των στελεχών σε φορέα επιχειρηματικής δραστηριότητας).
– Εμπειρία της εταιρίας (Χρόνος ενεργού λειτουργίας στην αγορά).
– Επαγγελματική εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού.
– Ιδία συμμετοχή ( %) στο συνολικό ή στο ενισχυόμενο κόστος του επενδυτικού σχεδίου.
• Κριτήρια Βιωσιμότητας και Αποδοτικότητας του επενδυτικού σχεδίου/φορέα
– Χρηματοοικονομική ανάλυση της επένδυσης (εισροές − εκροές, IRR).
– Χρηματοοικονομική ανάλυση του φορέα (π.χ. δείκτης ικανότητας αποπληρωμής δανείων).
– Προοπτικές κλάδου (ανερχόμενος, στάσιμος, φθίνων).
• Κριτήρια Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Νέων Προϊόντων και Υπηρεσιών.
– Εφαρμογή προηγμένης τεχνολογίας και καινοτομία.
– Ανάπτυξη νέων προϊόντων και νέων δραστηριοτήτων.
– Εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών και διαχείριση αποβλήτων.
– Ύψος της προστιθέμενης αξίας.
• Κριτήρια συμβολής της επένδυσης στην οικονομία και στην περιφερειακή ανάπτυξη
– Αύξηση της απασχόλησης και ιδίως η δημιουργία νέων μόνιμων θέσεων εξαρτημένης εργασίας μετά την υλοποίηση της επένδυσης.
– Περιοχή εγκατάστασης της επένδυσης.
– Συμβολή της επένδυσης στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων.
– Ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο και ειδικότερα η εξαγωγική επίδοση της επιχείρησης.
– Ύψος του επενδυτικού σχεδίου και προέλευση ιδίων κεφαλαίων.
– Δημιουργία συνεργασιών − δικτύωσης (clusters).