Image article

Εκπρόθεσμα ανάρτηση του 90% συμβάσεων συμβολαιακής το 2024, χωρίς πίστωση χρόνου αντίο έκπτωση φόρου

14/12/2024

Η συµβολαιακή γεωργία ήρθε για να µείνει. Σύµφωνα µε το νόµο, τη µείωση του φόρου κατά 50% τη δικαιούνται µόνο οι επαγγελµατίες αγρότες, από τη χρήση του 2022. Από το 2023, έκπτωση σε ποσοστό 30% επί του προκύπτοντος φόρου, ξεκίνησαν να λαµβάνουν (υποτίθεται) και οι ετεροεπαγγελµατίες / παράλληλα απασχολούµενοι, για εννιά έτη (max), καθώς και τα νοµικά πρόσωπα που δραστηριοποιούνται στην αγροτική παραγωγή. ∆υστυχώς ποτέ δεν δόθηκε η έκπτωση αυτή, γιατί η άσχηµη (για µία ακόµη φορά) γραφή του άρθρου 4 του Ν.4935 στερεί τη δυνατότητα αυτή από τους ετεροεπαγγελµατίες.

Στην 2η περίπτωση πάντως, για να τύχουν της έκπτωσης του φόρου υποχρεούνται να παραδώσουν µε σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας ποσοστό 40% των παραχθέντων προϊόντων-αντί του 75% που έχουν υποχρέωση να παραδίδουν οι επαγγελµατίες αγρότες.

Για το 2024, το 90% και πλέον των συµβάσεων συµβολαιακής που προσκοµίστηκαν στα λογιστικά γραφεία, είναι εκπρόθεσµες.

Οι αγοράστριες εταιρείες (εκκοκκιστήρια, έµποροι κλπ.), παραλαµβάνουν  τα προϊόντα και λένε στους αγρότες «τις συµβάσεις θα σας τις δώσουµε αργότερα, ή στο τέλος της παράδοσης των προϊόντων ή στο τέλος του έτους» κλπ.

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουµε κάποια πράγµατα, ώστε να αναλάβει τις ευθύνες του ο καθένας ώστε όταν θα έρθει η ώρα της κρίσης (σσ. ο έλεγχος), να γνωρίζει η κάθε πλευρά τι ποσοστό από τα σπασµένα της αναλογεί.

Για παράδειγµα οι κτηνοτρόφοι: ξεκίνησαν να πουλάνε γάλα από τον Ιανουάριο του 2024, ενώ ταυτόχρονα (ειδικότερα κοντά στο Πάσχα) πούλησαν σηµαντική ποσότητα αρνιών. Προσκόµισαν τη συµβολαιακή στο λογιστή τους τον Σεπτέµβριο. Είναι εκπρόθεσµη, διότι  έπρεπε να καταχωρηθεί στην πλατφόρµα έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Ταυτόχρονα έπρεπε να έχουν σύµβαση συµβολαιακής και µε το/τα κρεοπωλεία ή τους εµπόρους που πούλησαν τα ζώα τους. Χωρίς την ύπαρξη σύµβασης και για τα δύο είδη, χάνουν το δικαίωµα της µείωσης του φόρου κατά 50% για το σύνολο των καθαρών τους κερδών.

Ποιος ευθύνεται: ∆υστυχώς ο κτηνοτρόφος. Αυτός είναι που περιµένει να τύχει της µείωσης, αυτός θα πρέπει να απαιτήσει να πάρει τη σύµβαση στα χέρια του, το αργότερο πριν ή κατά τη διάρκεια της πρώτης πώλησης. Αυτό ορίζει η διάταξη.

Οι αγοράστριες εταιρείες δεν κόπτονται γιατί δεν έχουν να κερδίσουν κάτι. συνεπώς, δεν µπορείς αύριο να απευθυνθείς σε αυτές και να πεις «..δεν µου έδωσες εγκαίρως τη σύµβαση» γιατί θα σου πει «ας µου τη ζητούσες».

Οφείλει  ο αγρότης/κτηνοτρόφος/παραγωγός να γνωρίζει ότι:

  • Η σύµβαση πρέπει να υπογράφεται το αργότερο πριν την πρώτη πώληση.
  • Η σύµβαση καταχωρείται µέχρι το τέλος του επόµενου µήνα  από το µήνα υπογραφής.
  • Πρέπει να έχει σύµβαση για όλα τα είδη που πουλά και δεν θεωρούνται οµοειδή (π.χ. γάλα και κρέας αποτελούν δύο ξέχωρα είδη, άρα σύµβαση για το κάθε είδος. Αντίθετα πορτοκάλια και µανταρίνια αποτελούν οµοειδή προϊόντα, άρα αν έχει 8 τόνους πορτοκάλια και 2 τόνους µανταρίνια, κάνοντας σύµβαση µόνο για τα πορτοκάλια είναι εντάξει  διότι έχει καλύψει το 75% που απαιτείται να παραδώσει µε σύµβαση.
  • Σε περίπτωση που από τα λογιστήρια των αγοραστριών εταιρειών λένε «θα σας δώσουµε τη σύµβαση στο τέλος του έτους, να επιµένει να πάρει τη σύµβαση άµεσα, σύµφωνα µε τα ανωτέρω.

Πρέπει να τροποποιηθούν σηµαντικά τµήµατα της απόφασης. Για κάποια µπορεί να γίνει τροποποίησης, για κάποια άλλα σηµεία απαιτείται τροποποίηση του νόµου (άρθρο 4). ∆υστυχώς µέχρι στιγµής  αυτό έχει καταστεί αδύνατο, παρότι έχουν γίνει πολλές και συνεχείς ενηµερώσεις.

Απαιτείται άµεση τροποποίηση της απόφασης ώστε να µην υπάρξει ούτε ένας δικαιούχος παραγωγός επαγγελµατίας αγρότης που θα χάσει τι ευεργέτηµα της έκπτωσης του φόρου.

Το πρόβληµα µε το ιδιωτικό συµφωνητικό της συµβολαιακής

Η συµφωνία προκαταβολικά µε τον αγοραστή, από µόνη της δηµιουργεί τεράστια προβλήµατα. Έχει υπάρξει σύµβαση στο παρελθόν στην οποία «πάτησε» ο αγοραστής και δεν έδωσε στον παραγωγό, την επιπλέον τιµή που προέκυψε στην αγορά για τα προϊόντα του. Η ∆ιοίκηση πρέπει να καταργήσει την υποχρέωση υπογραφής προκαταβολικά. ∆ιαφορετικά,
ένας παραγωγός µπορεί να επιλέξει να µην υπογράψει συµβολαιακή, ρισκάροντας να πληρώσει παραπάνω φόρο, από το να έχει υπογράψει συµβολαιακή και να κινδυνεύσει να µην λάβει την επιπλέον τιµή για τα προϊόντα του.

Πηγή :Agronews.gr

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα