Επιλέξιμα και νέα αγροτεμάχια στο μέτρο της αναδιάρθρωσης καλλιεργειών, αιτήσεις από τις 15 Μαΐου
Προδημοσιεύτηκε η προκήρυξη του προγράμματος Αναδιάρθρωσης Καλλιεργειών για ενίσχυση έως 80% φύτευσης νέων ποικιλιών πολυετών καλλιεργειών με την υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης και των φακέλων υποψηφιότητας να ξεκινά στις 15 Μαΐου 2022 και να ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο.
Όσον αφορά τις ποικιλίες που θα μπορούν να φυτευθού, η προδημοσίευση αναφέρει πως «Οι αιτήσεις ενίσχυσης για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών θα πρέπει να λάβουν υπόψη μελέτη από Πανεπιστημιακό Φορέα που θα δημοσιευτεί έως την ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων στο πλαίσιο της παρούσας». Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ δεν έχει καν ανατεθεί ακόμα η σχετική μελέτη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ολόκληρη η πρόσκληση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών διαθέσιμη εδώ
Ως επιλέξιμα αγροτεμάχια για αναδιάρθρωση είναι:
α) Όσα έχουν εγκατεστημένες υφιστάμενες δενδρώδεις καλλιέργειες οι οποίες θα εκριζωθούν στο πλαίσιο αναδιάρθρωση (σύμφωνα με την ΕΑΕ 2022)
β) Όσα δεν έχουν εγκατεστημένες υφιστάμενες δενδρώδεις καλλιέργειες (σύμφωνα με την ΕΑΕ 2021) και δεν καλλιεργούνται ή καλλιεργούνται με ετήσιες καλλιέργειες, θα υπαχθούν στο παρόν Υποέργο με την προϋπόθεση ότι η δράση θα συνοδεύεται με εκρίζωση πολυετούς/δενδρώδους καλλιέργειας οποιουδήποτε είδους / ποικιλίας, ίδιας έκτασης (απόκλιση έκτασης ±10%).
γ) Νέα αγροτεμάχια που θα δηλωθούν για πρώτη φορά στην ΕΑΕ του 2022.
δ) Οι νέες φυτείες θα πρέπει να εγκαθίστανται σε ενιαίες ή/και όμορες εκτάσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 50% της συνολικά δηλωθείσας έκτασης.
Δικαιούχοι του προγράμματος αναδιάρθρωσης καθορίζονται οι Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.) Οργανώσεις Παραγωγών και Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ), Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Συνεταιρισμούς του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».
Η ένταση της ενίσχυσης ξεκινά από το 40% των δαπανών και μπορεί να φτάσει έως και το 80% ανάλογα την περιφέρεια που δραστηριοποιείται ο δικαιούχος.
Πλέον αναμένεται ο προσδιορισμός του κόστους εγκατάστασης ανά στρέμμα, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνεται το κόστος εκρίζωσης, το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης νέων δενδρυλλίων και το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης υποδομής για γραμμική φύτευση (παλμέτα).
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
Πηγή: https://www.michanikos.gr/