Image article

Νέο μέτρο Βιοασφάλειας του ΠΑΑ κατά ζωονόσων καλύπτει 80% δαπάνης

12/08/2024

Πιο επίκαιρο από ποτέ µοιάζει το υπό διαµόρφωση νέο Μέτρο του ΠΑΑ «Επενδύσεις στη βιοασφάλεια των παραγωγικών ζώων», µετά την εµφάνιση κρουσµάτων της πανώλης των µικρών µηρυκαστικών στη χώρα µας.

Δικλείδα ασφαλείας κατά ζωονόσων το νέο μέτρο Βιοασφάλειας του ΠΑΑ που καλύπτει το 80% της δαπάνης

Πρόκειται για ένα πρόγραµµα που στόχο έχει την πρόληψη, τον έλεγχο και την εξάλειψη λοιµωδών νοσηµάτων στα ζώα, µέσω του οποίου θα ενισχύονται µε ποσοστό 80% επενδύσεις από 30.000 έως 500.000 ευρώ, οι οποίες αφορούν στην ενίσχυση των µέτρων βιοασφάλειας στις κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις, µε την εφαρµογή των οποίων αποτρέπεται η είσοδος του νοσήµατος στις εγκαταστάσεις µέσω επαφής µε άλλα παραγωγικά ή/και άγρια ζώα ή µέσω ανθρώπινης δραστηριότητος ή υλικών.

Τα γενικά µέτρα βιοασφάλειας, που µπορούν να ενισχυθούν µεταξύ άλλων µέσω της παρέµβασης µπορεί να περιλαµβάνουν:

  • Τοποθέτηση/Ενίσχυση ανθεκτικού περιµετρικού φράκτη της εκµετάλλευσης ή ηλεκτρικής περίφραξης υψηλής έντασης, ώστε να εµποδίζεται η επαφή µεταξύ των παραγωγικών ζώων της κτηνοτροφικής εκµετάλλευσης και των ανεπιτήρητων ζώων από άλλες εκµεταλλεύσεις ή/και άγριων ζώων.
  • Διαχωρισµός καθαρής και µη καθαρής ζώνης για την κίνηση ατόµων κατά την είσοδό τους στην εκµετάλλευση, εντός αυτής και κατά την έξοδό τους: Κατασκευή χώρων ιµατισµού, υπόδησης και απολύµανσης χεριών, εξοπλισµός καθαρισµού και λειτουργικής απολύµανσης υποδηµάτων κατά την είσοδο στους θαλάµους κλπ.
  • ∆ηµιουργία ανεξάρτητων, κατάλληλων χώρων για την αποµόνωση των νεοεισερχόµενων και των ασθενών ζώων, καθώς και για τη διατήρηση/ αποθήκευση/ψύξη νεκρών ζώων.
  • Εγκατάσταση/αποκατάσταση λειτουργίας συστήµατος ή σταθµού καθαρισµού και απολύµανσης των εισερχοµένων οχηµάτων στην εκµετάλλευση, συµπεριλαµβανοµένων της απολυµαντικής τάφρου, των φορητών µονάδων απολύµανσης, των πλυστικών υψηλής πίεσης και του συστήµατος καταιονισµού για την ολόπλευρη απολύµανση των οχηµάτων.
  • Μόνωση/στεγανοποίηση εγκαταστάσεων, κατά προτεραιότητα µε φυσικά υλικά. Κλείσιµο των οπών (τοιχοποιίας και στεγάστρων) ή/και τοποθέτηση πλεγµάτων στα παράθυρα.
  • Κατασκευή ράµπας φόρτωσης / εκφόρτωσης στην περίµετρο της εκµετάλλευσης, ώστε να µην εισέρχονται εντός αυτής µεταφορικά οχήµατα προς παράδοση ή παραλαβή ζώων.
  • Προµήθεια εξοπλισµού για την διαχείριση υλικών στην εκτροφή, σε περίπτωση υποψίας ή/και επιβεβαίωσης λοιµώδους νοσήµατος (ιµατισµός, συστήµατα απόρριψης ή/και καταστροφής αναλώσιµων κ.λπ.).
  • Προµήθεια/εγκατάσταση λογισµικού και εξοπλισµού για την καταχώρηση δεδοµένων που αφορούν στο ζωικό κεφάλαιο, τα προϊόντα, υποπροϊόντα και υλικά της εκτροφής, ώστε να διασφαλίζεται η ιχνηλασιµότητά τους.

Πηγη:Agronews.gr

Διαβάστε περισσότερα εδώ

ΜΑΘΕ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΑΣ

Νέα άρθρα