Ο νέος χάρτης για τη λήψη εξισωτικής έως 12 ευρώ/στρέμμα στα ορεινά
Το χάρτη ορεινών και µειονεκτικών περιοχών που θα ισχύσει για τα καθεστώτα επιδοτήσεων και προγραµµάτων της νέας ΚΑΠ δηµοσίευσε το ΥΠΑΑΤ, βάζοντας τέλος σε σενάρια περαιτέρω αναθεώρησης µετά από εκείνη που έγινε το 2018.
Ο νέος χάρτης για εξισωτικές σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές από 8,8 έως 12 ευρώ το στρέμμα
Η εξισωτική αποζηµίωση θα συνεχίσει να πιστώνεται σε ορεινές και µειονεκτικές περιοχές ωστόσο από το 2023 καταργείται η µικρή επιδότηση της τάξεως των 2,5 ευρώ το στρέµµα που λάµβαναν έως σήµερα οι πρώην µειονεκτικές περιοχές. Το ύψος της επιδότησης είναι για τις ορεινές περιοχές 12 ευρώ το στρέµµα και ελαφρώς αυξηµένο στα 8,8 ευρώ το στρέµµα (από 8,1 ευρώ) για τις µειονεκτικές. Όπως γίνεται και φέτος, το ύψος της ενίσχυσης µετά τα 200 στρέµµα µειώνεται προοδευτικά ως εξής:
- Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης έως και 200 στρµ.: χορηγείται το 100% της ενίσχυσης.
- Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης, µεγαλύτερο από 200 έως και 250 στρµ.: χορηγείται το 80% της ενίσχυσης.
- Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης, µεγαλύτερο από 250 έως και 300 στρµ.: χορηγείται το 50% της ενίσχυσης.
- Για το τµήµα της έκτασης της εκµετάλλευσης, πέραν των 300 στρµ. εκταρίων, δεν χορηγείται ενίσχυση.
Από εκεί και πέρα, δικαιούχοι θα είναι φυσικά και νοµικά πρόσωπα, τα οποία: α) είναι ενεργοί γεωργοί και β) ασκούν γεωργική δραστηριότητα εντός των ορεινών περιοχών και η έδρα της εκµετάλλευσής τους βρίσκεται στις εν λόγω περιοχές.
Ως εκ τούτου δεν χρειάζεται απαραίτητα να κατοικεί κάποιος σε ορεινές περιοχές για να λάβει εξισωτική, αρκεί να διατηρεί αγροτεµάχιο εκεί. Σηµειώνεται εδώ πως στο προσχέδιο της νέας ΚΑΠ δεν περιλαµβάνεται ο περιορισµός περί της µη πληρωµής εξισωτικής σε άµεσα συνταξιούχους. Κάτι τέτοιο µένει να φανεί αν θα προστεθεί στο τελικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ, που είναι πάντως και το πιθανότερο. Ο προϋπολογισµός της εξισωτικής παραµένει στα 255 εκατ. ευρώ, παρόµοιος δηλαδή µε φέτος.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Προσαύξηση ενισχύσεων για Νέους και Σχέδια Βελτίωσης και αγροτουρισµός µόνο στα ορεινά
Πέρα από την εξισωτική οι κάτοικοι ορεινών και µειονεκτικών περιοχών θα έχουν και άλλα οφέλη στα πλαίσια του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027. Συγκεκριµένα προβλέπονται:
- Προσαύξηση 10% του ποσοστού ενίσχυσης στα Σχέδια Βελτίωσης θα παρέχεται σε επενδύσεις που υλοποιούνται σε ορεινές και µειονεκτικές περιοχές. ∆ηλαδή θα λάβουν 50% ενίσχυση για τρακτέρ, παρελκόµενα, 60% ενίσχυση για εξοπλισµό νέας τεχνολογίας και φωτοβολταϊκά και 70% για επενδύσεις που αφορούν θερµοκήπια, κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις και εξοπλισµό νέας γενιάς για λίπανση και φυτοπροστασία.
- Aύξηση κατά 2.500 ευρώ του πριµ Νέων Αγροτών εφόσον η περιοχή µόνιµης κατοικίας των αρχηγών των εκµεταλλεύσεων βρίσκεται σε περιοχές ορεινές ή µειονεκτικές.
- Τα Leader θα επιδοτούν ιδρύσεις καταλυµάτων µόνο στις ορεινές περιοχές και σε νησιά µε πληθυσµό µικρότερο των 3.500 κατοίκων.
- Μόρια για ένταξη σε προγράµµατα όπως Βιολογική Γεωργία (µετατροπή), Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης κ.α..
ΠΗΓΗ:AGRONEWS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ