Κομφούζιο στη νέα ΚΑΠ με νέες καλλιέργειες, να κάνει προδημοσίευση πρόσκλησης το ΥπΑΑΤ
Η Δράση 2 «Εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης των εντομολογικών εχθρών των καλλιεργειών (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» θα συνεχιστεί και στη νέα ΚΑΠ στο Δεύτερο Πυλώνα. Η συγκεκριμένη δράση θα στοχεύει σε εκτάσεις καλλιεργειών, που εντάσσονται για πρώτη φορά.
Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά της Δράσης Π1-31.6 – «Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων και συγκεκριμένα της συνέχισης της εφαρμογής της μεθόδου Comfusio (eco-scheme)», που είναι στον Πρώτο Πυλώνα της ΚΑΠ και στην οποία θα ενταχθούν οι παλιοί δικαιούχοι στις προσκλήσεις του μέτρου στο ΠΑΑ 2014 – 2020.
Δηλαδή θα είναι κάτι αντίστοιχο με τα βιολογικά, οι νεοεισερχόμενοι θα ενταχθούν στη Δράση του Δεύτερου Πυλώνα και οι παλιοί – διατήρηση στο οικολογικό σχήμα (eco-scheme) του Πρώτου Πυλώνα.
Όπως τονίζουν μελετητές γεωπόνοι στον ΑγροΤύπο, «θα έπρεπε ήδη να έχει δώσει διευκρινήσεις για το νέο θεσμικό πλαίσιο το ΥπΑΑΤ. Το ερώτημα είναι αν ο όρος «νεοεισερχόμενος» θα αφορά το αγροτεμάχιο ή το ΑΦΜ. Το Κομφούζιο θεωρείται ένα «ώριμο» πρόγραμμα, όπως και τα βιολογικά. Θα πρέπει άμεσα να γίνει η προδημοσίευση της πρόσκλησης του μέτρου, ώστε να γνωρίζουν οι παραγωγοί τι θα πρέπει να κάνουν και να μπορέσει να «ενεργοποιηθεί» μέσα στο 2023. Υπάρχει ένας κύκλος από μαγαζιά και εταιρείες που θα πρέπει να γνωρίζουν αν θα τρέξει ή όχι η συγκεκριμένη δράση. Είναι σίγουρο ότι κάποια οικολογικά σχήματα της νέας ΚΑΠ δεν θα είναι εφικτό να ενεργοποιηθούν μέσα στο 2023. Θα πρέπει να υπάρξει πολιτική τόλμη από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να ενημερώσει τους παραγωγούς τι πρόκειται να κάνουν».
Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ, για τη δράση Κομφούζιο του Δεύτερο Πυλώνα, γνωρίζουμε ότι θα ενταχθεί στην παρέμβαση «Π3-70-1.3 – Εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας με στόχο τη μείωση των φυτοφαρμάκων». Θα εφαρμόζεται σε επιλεγμένες αροτραίες και δενδρώδεις καλλιέργειες.
Δύναται, μετά από αιτιολογημένη πρόταση του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης, να ενισχύονται κατά προτεραιότητα δικαιούχοι, οι οποίοι είναι:
- Μέλη ομάδας ή/και οργάνωσης παραγωγών
- Η ενισχυόμενη έκταση βρίσκεται σε υδατικό σύστημα με λιγότερο από καλή ποιοτική κατάσταση
- Η ενισχυόμενη έκταση βρίσκεται σε περιοχή Natura 2000
Η δράση θα εφαρμόζεται στις ακόλουθες καλλιέργειες: ροδακινιά, νεκταρινιά, βερικοκιά, μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά, καρυδιά, δαμασκηνιά, αμπέλι (οινοποιήσιμο, επιτραπέζιο – σταφίδα), εσπεριδοειδή, βαμβάκι.
Σε εκμεταλλεύσεις με αρόσιμες καλλιέργειες, η μέθοδος εφαρμόζεται σε έκταση κατ’ ελάχιστον 4 εκτάρια.
Για τα πυρηνόκαρπα (συμπεριλαμβανομένης της δαμασκηνιάς), εσπεριδοειδή και βαμβάκι η εφαρμογή της μεθόδου «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ» περιλαμβάνει μεικτή χρήση φερομονών και χημικών, τα δυο πρώτα έτη και αποκλειστική χρήση φερομονών τα επόμενα τρία έτη.
Για το αμπέλι, την καρυδιά και τα μηλοειδή περιλαμβάνει μεικτή χρήση φερομονών και χημικών τα τρία πρώτα έτη και τα επόμενα δυο αποκλειστική χρήση φερομονών.
Κατά τη δεύτερη φάση της πλήρους εφαρμογής της μεθόδου «ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ», η αποκλειστική εφαρμογή φερομονών αφορά τα έντομα-στόχους, όπως αυτά θα οριστούν στο εφαρμοστικό πλαίσιο της δράσης.
Δεν μπορεί να παρασχεθεί στήριξη βάσει της παρούσας παρέμβασης για τους δικαιούχους της παρέμβασης «βιολογική γεωργία», δηλαδή όσους έχουν ενταχθεί στη βιολογική γεωργία.
Ύψος ενίσχυσης
Εσπεριδοειδή: τα 2 πρώτα έτη 57,9 ευρώ ανά στρέμμα, τα 3 επόμενα έτη 62,7 ευρώ ανά στρέμμα
Ροδακινιά, Νεκταρινιά και Βερικοκιά: τα 2 πρώτα έτη 41,4 ευρώ ανά στρέμμα, τα 3 επόμενα έτη 48,2 ευρώ ανά στρέμμα
Δαμασκηνιά: τα 2 πρώτα έτη 53,9 ευρώ ανά στρέμμα, τα 3 επόμενα έτη 70,2 ευρώ ανά στρέμμα
Βαμβάκι: τα 2 πρώτα έτη 34,6 ευρώ ανά στρέμμα, τα 3 επόμενα έτη 39,6 ευρώ ανά στρέμμα
Επιτραπέζιο αμπέλι, σταφίδα: τα 2 πρώτα έτη 66,8 ευρώ ανά στρέμμα, τα 3 επόμενα έτη 76 ευρώ ανά στρέμμα
Οινοποιήσιμο αμπέλι: τα 2 πρώτα έτη 35,3 ευρώ ανά στρέμμα, τα 3 επόμενα έτη 43,9 ευρώ ανά στρέμμα
Μηλιά, Αχλαδιά, Κυδωνιά, Καρυδιά: τα 2 πρώτα έτη 98,9 ευρώ ανά στρέμμα, τα 3 επόμενα έτη 113,7 ευρώ ανά στρέμμα.
Πρώτος Πυλώνας (eco-scheme)
Όσον αφορά τους παραγωγούς που θα ενταχθούν στον Πρώτο Πυλώνα (eco-scheme) για την συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων ανά καλλιέργεια η ενίσχυση θα ανέρχεται:
- Ροδακινιά, νεκταρινιά και βερικοκιά 47,6 ευρώ το στρέμμα
- Δαμασκηνιά 69,7 ευρώ το στρέμμα
- Μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά 185,4 ευρώ το στρέμμα
- Οινοποιήσιμο σταφύλι 43,1 ευρώ το στρέμμα
- Επιτραπέζιο σταφύλι στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η σταφίδα 75,7 ευρώ το στρέμμα.
πηγη:agronews.gr
Διαβάστε περισσότερα εδώ